Sandforce

Sandforce SF2281/SF2282

Gränssnitt SATA 6Gbps – AHCI
Kanaler 8
Typ av processor N/A
Testade enheter Adata SP900
Corsair Force 3
Corsair Force GS
Corsair Force GT
Intel 330
Intel 335
Intel 520
Intel 530
Intenso SSD Premium
Kingston HyperX
Kingston HyperX 3K
Kingston HyperX Fury
Kingston V+200
Kingston V300
OCZ Agillity 3
OCZ Vertex 3
OCZ Vertex 3.20
PNY XLR8
PNY XLR8 Pro
PNY Previal Elite
Sandisk Extreme
Teamgroup Xtreem S3
Teamgroup Xtreem S3 Pro

 

Sandforce slog igenom med buller och brak år 2010 med sin SF-1200 kontroller. Kontrollern blev populär bland entusiastinriktade SSD-enheter från exempelvis Corsair och OCZ. Detta är alltså den andra generationen Sandforce kontroller och de bygger på samma idé som den första generationen. Sandforce tycker att så lite som möjligt ska skrivas till de fysiska minnescellerna. Detta har man löst med hjälp av komprimering. Om du kopierar över en fil på 5 gigabyte till din SSD så komprimeras denna och kanske bara 3 gigabyte behöver skrivas till minnet. På det sättet så ökar prestandan samtidigt som Write Amplification sjunker. Nackdelen med detta är att kontrollern tappar rätt så ordentligt i prestanda när man försöker skriva data som redan är komprimerad. Exempel på data som är komprimerad är bilder, filmer, zip- och RAR-filer.

sandforce_sf-2281vb1-sdcSF22xx har också en funktion som kallas RAISE (Redundant Array of Independent Silicon Elements). RAISE fungerar ungefär som RAID. En av enhetens chip används för att lagra paritetsdata till de andra (precis som RAID). Det gör att om ett minneschip skulle sluta fungera, så fortsätter enheten att fungera precis som vanligt. Nackdelen är att en del av lagringskapaciteten försvinner. På en SSD med 128 gigabyte så försvinner 8 gigabyte och det är därför som många enheter bara har 120 gigabyte tillgängligt för användaren. Rent fysiskt så har dessa 128 gigabyte. De flesta har den här funktionen påslagen men det finns några undantag. Däribland Intel 330 och Adata SP900.

Det finns flera anledningar till att Sandforce SF228x har blivit så framgångsrik. Den största anledningen har nog med affärer att göra. Sandforce säljer nämligen sin kontroller komplett med firmware. Den som vill börja tillverka SSD-enheter kan i princip bara köpa en kontroller från Sandforce, lite minnen från Intel och sedan montera ihop den. Detta tillsammans med att SF228x prestanda är mycket konkurrenskraftig och kontrollern inte är jättedyr att köpa, gör att många små tillverkare gärna hoppar på Sandforce-tåget. Det gör också att de allra flesta SSD-enheter med Sandforce-kontroller presterar nästan identiskt med varandra eftersom alla kör samma firmware i botten. Undantaget är Intel som gjort en del optimeringar på Sandforce egna firmware.

Hårdvarumässigt vet vi inte jättemycket. Det vi vet är att SF228x använder 8 stycken minneskanaler och kan därför prata med 8 stycken minneschip samtidigt. Skillnaden mellan 2281 och 2282, är att 2282 har flera så kallade “byte-lanes” vilket gör att enheten kan prata med fler NAND-chip samtidigt även om själva kontrollern fortfarande bara har 8 kanaler. 2282 kan vi ofta hitta i enheter med ett större antal chip och enheter med högre kapacitet.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments