Prestandan hos en SSD beror givetvis på många olika saker. Men den kanske viktigaste delen är enhetens SSD-kontroller och det är den vi ska titta närmare på i den här artikeln.

Den här artikeln är en del av Svenska SSD-guiden, världens största löpande test av SSD-enheter och din hub för allt som har med SSD-enheter att göra på Nordichardware. Där hittar du alltid våra senaste tester och rekommendationer, samt djupdykningar för dig som vill lära dig mer om flashlagring.


I hjärtat på en SSD sitter SSD-kontrollern. SSD-kontrollern är ett chip som innehåller allt som krävs för att enheten ska fungera. Det är också SSD-kontrollern som har störst inverkan på vilken prestanda enheten kommer att ha och också vilka funktioner som enheten stödjer. Kontrollern är en så kallad SoC lösning (System-on-Chip). I folkmun kan man säga att det är en liten dator i ett chip. En dator med processor, minneskontroller, cache, register osv.

Många kontroller använder dock externa kretsar som RAM. Detta används oftast inte för att cacha användardata utan istället för att lagra den tabell som översätter LBA till en fysisk plats i minneskretsarna. Det är alltså en tabell som hela tiden måste veta vilken data som finns var, och att ha detta snabbt tillgängligt i DRAM kan öka prestandan rejält i vissa fall. Vanligast är att man har 1 megabyte DRAM för varje gigabyte NAND. Vissa kontrollerkretsar fungerar utan DRAM och vissa har det som krav.

Kontrollern är också en av de områden där en tillverkare kan optimera funktioner och prestanda genom att skriva egen firmware (tänk dig SSD-kontrollerns eget BIOS). I många fall så är firmware faktiskt viktigare än den underliggande hårdvaran och många företag (exempelvis Intel) väljer ofta att optimera firmware med den expertis som man har inom företaget.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments