Svenska SSD Guiden: Två SSD-enheter från TeamGroup

7

TeamGroup Ultra L1

 

TeamGroup Ultra L1
Lagringskapacitet 120 GB
Kontroller Sandforce SF-2281
Minnesteknik MLC NAND (2xnm ONF v 2.x)
Gränssnitt SATA 6.0 Gbps
DRAM cacheminne N/A
Sekventiell läshastighet 550 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 500 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K N/A IOPS (N/A MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 80 000 IOPS (312 MB/s)
Firmware

503ABBF0

Strömförbrukning – vila/aktiv 0,14 / 2,15 W
MTBF 1 500 000 Hours
Formfaktor 2,5-tum (7mm)
Garanti 3 år

Där Teamgroup L2 hade en ny spännande kontroller och väldigt intressanta specifikationer, så är Teamgroup L1 raka motstatsen. Det handlar återigen om omåttligt populära Sandforce SF2281. Den här enheten påminner väldigt mycket om den enhet från Teamgroup som vi testade i slutet av förra året. Vid närmare granskning så visade det sig specifikationerna på enheterna är identiska. Enligt Teamgroup så är det ingen prestandaskillnad mellan enheterna och den stora skillnaden ligger därför i användningsområdet som de är designade för. Vi kan tänka oss att det kan vara mindre skillnader i firmware eller kanske i supportavtalen.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Lägsta pris
TeamGroup Ultra L1
480 GB 540 MB/s 450 MB/s 40 000 IOPS N/A IOPS  
TeamGroup Ultra L1 240 GB 550 MB/s 520 MB/s 80 000 IOPS N/A IOPS  
TeamGroup Ultra L1
120 GB 550 MB/s 500 MB/s 80 000 IOPS N/A IOPS
TeamGroup Ultra L1 60GB 550 MB/s 480 MB/s 55 000 IOPS N/A IOPS  

L1 finns i de fyra vanliga storlekarna 60, 120, 240 och 480 gigabyte. Vi kommer idag endast att testa 120GB-modellen då det är den som finns att köpa i Sverige.

Själva enheten har blivit aningen smalare och är nu endast 7mm tjock. Chassit består av en tunnare plåt som inte känns lika solid som Xtreem S3 gjorde. Enheten är också förhållandevis lätt och väger in på endast 60 gram.

Inuti så möts vi av enhet som är i stort sätt identisk med Xtreem S3. Nytt för den här enheten är dock att Teamgroup börjat packa sina IC-kretsar själva. Det är något som ser ut att bli allt vanligare och vi har sett att Kingston och OCZ också börjat göra detta. Det innebär troligtvis att företaget köper in hela kiselplattor och packeterar dem själva. Detta är oftast billigare och det gör också att man kan sortera ut vilka minnen som är bra och vilka som är lite sämre och använda dem i olika applikationer. De sämsta förpassas t.ex. till USB-minnen, medans de bästa kanske blir eMLC i någon Enterprise SSD. Nackdelen är ju att man behöver ha en egen tillverkning av själva kapslarna, vilket är långtifrån alla som har. Detta ger oss också en indikation på hur mycket NAND-flash som Teamgroup faktiskt köper.

Minneskretsarna har ett eget artikelnummer som är: FLCGM2T061U111000. Utan ett datablad på dessa minneskretsar så kan vi inte säga med säkerhet vad det är för minnen. Vi vet att det är minnen som är tillverkade på 2xnm och att de följer standarden ONF v2.x, dvs synkrona minnen. Troligtvis rör det sig om synkrona minnen tillverkade på 25nm från Intel eller Micron (IMFT). Ungefär samma minnen som sitter i Xtreem S3 och nästan alla andra Sandforce-baserade enheter idag. Minneskretsarna är 16 stycken till antalet vilket gör att varje minneskrets huserar en NAND-enhet och därmed en kapacitet på 8 gigabyte.

Kontrollern är inget nytt och vi vet redan tidigare vad gamla goda Sandforce SF2281 klarar av. Precis som Xtreem S3 så använder sig L1 av RAISE vilket är fallet på de allra flesta enheter baserade på Sandforce. Det finns dock de som väljer att stänga av RAISE och ge mer lagringskapacitet till användaren eller mer overprovisioning. Vi hade nog sett att man gärna kunde stänga av RAISE och använda mer overprovisioning istället. Teamgroup har dock valt att ha det påslaget.

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
11 Årtal sedan

Gah! Fixa, bara första sidan som funkar!

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

Det ska funka nu Tempel, kan behöva F5:a och gå in i artikeln igen. Ber om ursäkt för strulet.

Calathea
11 Årtal sedan

Wow snacka om lågvattenmärke på Ultra L2. En riktigt bra ssd behöver inte kosta mer än 2-300kr till, värt det i min mening.

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

[quote name=”Calathea”]Wow snacka om lågvattenmärke på Ultra L2. En riktigt bra ssd behöver inte kosta mer än 2-300kr till, värt det i min mening.[/quote]

Om ens det. V300 (som inte är supersnabb, men ändå OK) kostar ungefär 100kr mer.

drizzit
11 Årtal sedan

Alltid bra med konkurrens osv men jo L2an hade dom definitivt kunnat skippa ge ut….

Tack för ytterligare ett intressant test dock 🙂

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

[quote name=”drizzit”]Alltid bra med konkurrens osv men jo L2an hade dom definitivt kunnat skippa ge ut….

Tack för ytterligare ett intressant test dock :)[/quote]

Jag säger som Arne Hegerfors: Det kommer mera!

triDave
11 Årtal sedan

Skön sammanfattning av kortet 🙂