Kan man köpa vilken billig SSD som helst och undan med duglig prestanda? Emtec X300 Power Pro är en SSD som seglat upp bland top 100 på Prisjakt, så vi beställde en och testade för att se om den är nått att ha.

För ett par år sedan var det viktigt att köpa SSDer från en etablerad tillverkare. Det var framförallt viktigt att inte köpa det billigaste skräpet. Billiga enheter var ofta så usla att de gick på knän så fort de användes (Verbatin SSD 128 GB). Ibland kunde det vara så illa att kontroller fick enheter med en kontroller som egentligen var designad för USB-enheter (Teamgroup SSD L2). Vi behöver samtidigt inte gå så långt bak i tiden för att hitta usla SSD-enheter. Vi minns exempelvis WD Green 2018 och Toshiba RC100, som inte var mycket att hänga i granen.

Men stämmer detta även idag eller har SSD-enheter blivit så bra att du kan köpa i princip vad som helst och ändå komma undan med en bra upplevelse? Frågan har blivit mer aktuell sedan Amazon slog upp sina dörrar i Sverige. Plötsligt fanns det en hel drös SSD-enheter som vi inte sett tidigare, ofta från okända tillverkare med väldigt lågt pris. En sådan enhet har på senare tid seglat upp på Prisjakts Topp 100-lista: Emtec X300 Power Pro. För under 300 kronor får kunder en m.2 NVMe SSD på 256 GB, som ska leverera över 1 000 MB/s i både skriv och läs. Då vi inte hittade några vettiga tester online, beslutade vi oss för att köpa ett exemplar och testa vad man får för 300 kronor.

Det visar sig att Emtec har sina rötter i företaget BASF, som flera kanske känner igen från gamla VHS- och kassettband (eller magnetband för de som är ännu äldre). Likt många andra företag så har varumärket flyttats fram och tillbaka mellan olika företag och olika ägare. Men något som faktiskt fortfarande finns kvar är logotypen. Emtec har nämligen kvar samma logga som BASF hade förr i världen.

Specifikationer

SSDX300 Power Pro 256GB
KontrollerPhison PS5013-E13-31
MinnesteknikToshiba/WD 96L BiCS4 TLC 256Gb
GränssnittPCI-Express 3.0 X4 NVMe (v1.3)
DRAM cacheminneHMB
Sekventiell läshastighet2000 MB/s
Sekventiell skrivhastighet1000 MB/s (SLC-cache)
Slumpmässig läshastighet vid 4K95 000 IOPS
Slumpmässig skrivhastighet vid 4K220 000 IOPS (SLC-cache)
FirmwareEDFM00.7
Strömförbrukning - vila/aktivN/A
MTBF1 800 000 H
FormfaktorM.2 M-key
Garanti5 år (45 TBW)
Närmaste konkurenterKingston NV1, WD Green SN350, Adata Swordfish

Nu ska vi ta en titt på specifikationer. Trots att enheten använder fyra PCIe 3-banor, är läshastigheten endast 2 000 MB/s och skrivhastigheten 1 000 MB/s. Det kan vara fullt tillräckligt för många, om det faktiskt stämmer.

Emtec listar inte vilken kontroller de använder och det är därför troligt att det finns flera revisioner på marknaden som använder olika kontrollerkretsar. De har inte heller skrivit ut vilken typ av NAND-flash som används. Med tanke på att TBW-värdet är satt till endast 45 TB, tyder på att det handlar om QLC (det ska dock snart visa sig vara TLC). Som referens har exempelvis WD satt 40 TBW på sin Green SN350 240 GB-enhet som använder QLC-NAND. Enheten har dock fem års garanti, vilket är bra.

Modeller

SSDDRAMSLC cacheSkrivprestanda SLCLäsprestandaTBWNANDPris
X300 128GBN/AN/A500 MB/s1500 MB/s45 TBN/A
X300 256GBN/AN/A1000 MB/s1700 MB/s45 TB8 x 256Gbit
X300 500GBN/AN/A1100 MB/s2200 MB/s45 TBN/A
X300 1000GBN/AN/A2200 MB/s3300 MB/s100 TBN/A
X300 2000GBN/AN/A3300 MB/s3300 MB/s200 TBN/A

Emtec X300 finns att köpa med allt från 128 GB till 2 000 GB och prestandan varierar sannolikt stort mellan modellerna. Vi testar idag 256 GB-modellen då den i skrivande stund faktiskt är billigare än 128 GB-enheten. Intressant nog har Emtec satt samma TBW-värde på tre små modeller. Det betyder att 500 GB-modellen endast kan skrivas om 90 gånger innan garantin går ut.

Komponenter och design

Efter att vi plockat bort klisterlappen från enheten, kan vi undersöka hårdvaran lite närmare. Vårt exemplar är utrustat med en Phison E13T-kontroller. Denna kontroller lanserades i samband med Phisons E16-kontroller, så den har några år på nacken. Även om den är gammal, har den inte använts av många. Ett exempel är alla fall Crucial P2. Kontrollern har stöd för både QLC och TLC NAND och saknar stöd för DRAM. Kretsen är byggd runt en ensam 32-bit ARM Cortex R5-CPU och är tillverkad på TSMCs 28 nm-teknik.

När vi tittar vidare på minneskretsen, blir vi glatt överraskade när vi får se att vårt exemplar är utrustat med 96L BICS4 3D-TLC från Kioxia/WD. Med tanke på enhetens låga TBW-värde, hade vi som nämnt förväntat oss en enhet med QLC-NAND men vårt exemplar verkar faktiskt använda TLC-NAND. Det finns med andra ord en överhängande risk att Emtec byter till QLC, utan att säga något till någon.

SLC-cache och värme

Phison använder en dynamisk SLC-cache som är ungefär 25 GB stor. Så länge det finns cache så skriver enheten i ungefär 1 200 MB/s, vilket är helt okej för en SSD på 256 GB. När cachen är slut skrivs data istället i ungefär 330 MB/s. När enheten är fylld till ungefär 220 GB, dyker skrivhastigheten ill ungefär 10 MB/s. Det är gissningsvis här enheten måste börja konvertera SLC till TLC, samtidigt som ny data ska skrivas. Phison E13 är inte en kraftfull kontroller och har väldigt svårt att göra flera saker samtidigt. Vi får helt enkelt undvika att pusha enheten så långt.

Prestanda

Enhetens prestanda är ungefär som vi förväntat oss. Då vi tyvärr inte testat jättemånga relevanta enheter med 256 GB, behöver vi också jämföra med 500 GB-enheter. Om vi håller oss till läs-intensiv belastning, puttrar Emtec X200 på ganska bra. Den ligger ungefär på samma nivå som Crucial P1 eller Samsung 980 (båda använder QLC-NAND). När det blir lite mer skriv-intesiv belastning, tappar enheten snabbt men ligger ändå i klass med Adata Swordfish och Kingston A1000.

Ökar vi belastningen ännu mer och tittar på arbetsstationer, ser det ganska mörkt ut för Emtec X300. I våra SQL- och virtualiserings-tester, ser vi bland de sämsta resultaten vi sett från en NVMe-enhet. Till och med SATA-enheten Intel 520 (Sandforce) är snabbare i dessa tester. Vad gäller filöverföring, ser det hyfsat bra ut, så länge vi inte skriver mer än 20 GB i ett svep. Efter 20 GB får vi räkna med TLC-hastigheter, runt 300 MB/s. Läsning är dock inga större problem och X300 ger oss det klart godkända 2 000 MB/s

Sammanfattning

I början av den här artikeln ställde vi oss en fråga: kan vi köpa en billig SSD från Amazon, som nästan helt saknas specifikationer, som kommer från en tillverkare vi inte känner till och ändå få något användbart? Vi har givetvis inte testat alla märkliga enheter som finns att köpa men just denna ser ut att fungera precis så bra som vi hade förväntat oss. Den största överraskningen är kanske att Emtec inte är ett asiastiskt bolag som vi aldrig hört talas, utan ett franskt bolag som har sina rötter i BASF.

Enheten vi testade idag är en av de billigaste enheterna som går att köpa på den svenska marknaden och vi betalade lite under 300 kronor för vårt exemplar. För det fick vi en enhet med en lite enklare Phison E13-kontroller som saknar DRAM och 256 GB Kioxia/WD BICS4 3D-TLC. Resultatet är en enhet som inte alls kan mäta sig med många andra enheter men som ändå ger en bra upplevelse, så länge du inte får för dig att sätta den i en server eller hosta diverse VMar. När vi sätter lite press på den, sjunker nämligen prestandan snabbt. För den som behöver en boot-enhet för så lite pengar som möjligt, kommer X300 att fungera utmärkt. Det finns dock en hake.

Det största problem med produkten är att specifikationerna är orimligt låga. Vad som framförallt oroar oss är det låga TBW-värdet. Det är alltså antalet terabyte som kan skrivas till enheten och som tillverkaren anser vara inom garantin. X300 256 GB har ett TBW-värde på 45. Det är ungefär vad WD har på sina Green-enheter, som använder QLC-NAND. Crucial P2, som använder samma kontroller, har hela 150 TBW för sin 250 GB-enhet. Det betyder att det finns en överhängande risk att Emtec kommer sälja dessa enheter med QLC-NANDi framtiden och troligtvis aldrig berätta om bytet. Detta skulle medföra betydligt sämre prestanda. Vi hoppas att Emtec fortsätter använda TLC, eftersom TLC gör detta till en helt okej SSD för väldigt lite pengar.

Emtec X300 256GB
6.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittPCIe NVMe
FormfaktorM.2 2280
Fördelar
Duglig klientprestanda
Fem års garanti
Nackdelar
Oklart vilka komponenter som används
Klient7.3
Workstation4.8
Filöverföring6.2
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
 

Contents

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Anton Karmehed
Admin
1 År sedan

Superintressant test Gustav! Måste säga att jag ändå blev överraskad att den klarade sig så pass bra! 😬
Finns det någon enhet på svenska marknaden som levererar snarlik prestanda/kapacitet för de här pengarna? Eller hur mycket mer får man oftast betala?