8K-upplösning som är det senaste dragplåstret för TV-apparater från många tillverkare. I dagsläget är det dock oftast bättre att lägga pengarna på en 4K-TV.

Går du i tankarna att köpa en ny TV och vill ha det allra senaste och bästa? Det allra senaste behöver inte vara det absolut bästa. Det är något vi ser just nu när det gäller TV-apparater med 8K-upplösning, som får sämre betyg än motsvarande 4K-apparater. Låt oss gå igenom varför du förmodligen gör bäst i att hålla dig borta från de otroligt högupplösta TV-apparaterna.

Fler pixlar men sämre bild

Trots att en TV-apparat med 8K-upplösning erbjuder fyra gånger så många pixlar som en 4K TV, är det sällan 8K TV-apparater kan mäta sig när det gäller andra aspekter. Eftersom det rör sig om så många fler pixlar, är det lätt att bakgrundsbelysningen helt enkelt inte orkar erbjuda lika hög maximal ljusstyrka eller samma färgvolym.

Jämförelse mellan kontrasten hos Samsung QN900B och QN90B från Rtings.com

Detta resulterar i att de mer högupplösta TV-apparaterna ofta hamnar bakom när det kommer till saker som kontrast, vilket påverkar hur HDR-innehåll ser ut. Det är något vi kan se i detta test från Rtings som jämför Samsung 8K QN900B och 4K QN90B. Här ser vi 4K-enheten vinna ganska stort i aspekter som kontrast, blooming, HDR-ljusstyrka och färgvolym.

8K TV är dyrare i drift

Föga förvånande krävs det mer för att driva så ofantligt många pixlar. I dagens läge, där elpriserna knappast är låga, är det bra att veta hur hög strömkonsumtion en 8K TV kan ha.

I testet av Rting är det en rejäl skillnad i strömkonsumtion på en 8K och en 4K TV. 4K TV:n drar i genomsnitt 61 W medan 8K-syskonet ligger på 124 W. Sett till TV-apparaternas maximala strömkonsumtion är det 175 W respektive 309 W. Liknande siffror återkommer i detta test som jämför en 8K och en 4K TV från Hisense.

Prislappen

Medan den billigaste 8K TVn på Prisjakt listas med en prislapp på 10 000 kronor, går priserna snabbt upp till det dubbla och ännu högre om vi inte räknar med enheter på rea. Däremot finns lika stora 4K TV-apparater att hitta för under 5 000 kronor, om vi kollar på de allra billigaste enheterna.

Ser vi till de tidigare nämnda TV-apparaterna från Samsung börjar QN90B på 65 tum med 4K-upplösning på 21 300 kronor. 8K-syskonet QN900B i samma storlek börjar däremot på 60 000 kronor just nu.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments