Bios: Soft Meny III
ABIT var de första med helt jumperlösa moderkort och deras Soft Meny känner de flesta till. ABIT har vidareutvecklat deras Soft Meny och har numera både Soft Meny II och Soft Meny III versioner. Av någon anledning har de inte använt den nyare och mer innehållsrika Soft Meny III på alla deras nya moderkort men TH7II korten är utrustade med just den versionen. Själva biosen är baserad på Award och ser ut så här.
Soft Meny III innehåller nästan allt du kan tänkas använda om du vill överklocka ditt system. Du har flera olika förinställda processortyper men det finns även den gamla hederliga “User Define” inställningen där du själv kan välja processorbuss (FSB) och vilken multiplikationsfaktor (multiplier, x) du vill använda. Som de flesta vet så har alla Intel processorer låsta multiplikationsfaktorer som inte går att ändra. Om man t.ex köper en 2.0Ghz Pentium 4 processor så har den en låst multiplikationsfaktor på 20x vilket ger 20 * 100 FSB = 2000Mhz. De enda Intel processorer som inte är låsta är deras ingenjörsexemplar som de skickar ut till moderkortstillverkare, testsajter osv.
Tyvärr lämnas alla “vanliga” användare med att överklocka processorn enbart genom att öka processorbussen vilket inte blir så mycket på de snabbaste modellerna.
I Soft meny III kan du även ändra spänningen till processorn (vcore), AGP/CPU klock (2/3, 2/4, Fix) och välja vilken RDRAM bussfrekvens (300/400Mhz) man vill använda.
|
|
Advanced Bios features innehåller vanliga inställningar för IDE enheter m.m. Advanced Chipset features har inte så många olika inställningar men du kan aktivera AGP4x och Fastwrites. Till skillnad från DDR och SDRAM baserade system kan du inte ändra väntetiden (Cas, Ras) på Rambus-minnet vilket drar ner antalet inställningar en del.
I PC Health Status menyn har du värden för processor/system temperaturer och du kan även se hur snabbt fläktarna du kopplar till moderkortet snurrar så om en fläkt stannar finns det möjlighet för en larmsignal att gå igång som varning.
|
|
En mycket intressant detalj i Soft Meny III som vi tidigare nämnde är “Fix” inställningen för AGP bussen. I vanliga fall kan du bara välja en delningsfaktor som t.ex 2/3 eller 2/4. Delningsfaktorerna används på processorbussen och ger då rätt bussfrekvens till AGP enheten. Om vi t.ex använder oss av en 133Mhz FSB så är 2/4 på AGP bussen det bästa då det ger 66Mhz vilket är original hastigheten över AGP bussen.
Men över 133Mhz FSB eller blir AGP bussen högre och då även PCI enheterna eftersom de också förlitar sig på delning av processorbussen. Även under 133Mhz FSB så blir det komplikationer då 2/3 buss ger en högre frekvens än önskat men 2/4 ger lägre buss. Även om de flesta grafikkort klarar av höga AGP busshastigheter så är det svårare med PCI enheter som t.ex SCSI kort och liknande enheter. De har helt enkelt väldigt svårt att klara högre bussfrekvenser än de 33Mhz som är PCI-bussens original.
Det är då AGP-fixen kommer in i bilden. Denna inställning gör det möjligt för AGP och PCI enheterna att oberoende av processorbussen arbeta i sin originalhastighet.
|
|
Titta noga på AGP och PCI-frekvenserna med och utan AGP fixen.