Sponsrat – Denna artikel presenteras av Philips Hue
Du ska såklart alltid satsa på en TV i rejäl storlek och med bra bildkvalité men det finns andra sätt att förhöja din TV-upplevelse som inte kräver en ny TV.

Bra bildkvalité i stort format kommer alltid vara en nyckel för en riktigt mäktig film eller TV-upplevelse. Desto mer närvarande du känner dig i det du tittar på, oavsett om det är en sprakande Hollywood-rulle eller favoritspelet på spelkonsolen, desto roligare blir upplevelsen.

Det finns samtidigt andra sätt för att förhöja inlevelsen utan att behöva uppgradera eller byta TV. Här är några klassiska exempel.

3 snabba tips på hur du förhöjer TV-upplevelsen därhemma

 • Flytta soffan närmare TV:n när det är film/TV-spelsdags
 • Glöm inte ljudet! Kör gärna surroundljud eller iaf en rejäl soundbar
 • Tänk på ljuset, sänk till stämningsbelysning och testa att låta ljus förhöja upplevelsen

När vi pratar om belysning är det troligtvis få, om någon, besökare på NordicHardware som lyckats missa Philips TV-apparater med Ambilight de senaste åren. En teknik som tar färger och ljus från det som visas på din TV och målar upp det på väggen bakom med hjälp av ljusdioder. Detta kan förhöja närvaroupplevelsen i filmer och spel, på gott och ont beroende på material (skräckfilmer kan bli kämpigt), samt kan vara en riktig publikfriare på hemmafesten.

Koppla dina olika bildkällor som mediaspelare, TV-boxar och TV-konsoler till HDMI-anslutningarna på din Sync Box och anslut sedan Sync Box till HDMI-ingången på din TV.

Med Play HDMI Sync Box och Philips Hue Gradient Lightstrip har den bakomliggande tekniken till Ambilight flyttat över till det smarta hemmet och alla TV-apparater. Om du vill kan du få hela vardagsrummet, eller för den delen hela huset, att lysa ikapp med dina favoritfilmer och TV-spel. Att koppla upp hela hemmets belysning till din Sync Box är kanske mer en häftig teknikdemo än populärt därhemma, men underskatta inte känslan av att följa Fotbolls-VM när hela lägenheten lyser lika grönt som mattan!

Vad krävs för att koppla upp min TV mot Philips Hue Play HDMI Sync Box?

Glöm inte att alla övriga Hue-lampor du har i ditt hem också går att koppla upp mot HDMI Sync Box.

Hue Gradient Lightstrip fästs enkelt bakom din befintliga TV

Vilka är de bästa filmerna för surroundbelysning?

Allt du visar på din TV kan dra nytta av surroundbelysning och även om du kanske inte ska räkna med en utomkroppslig upplevelse av att se kvällsnyheterna finns det några riktiga pärlor i film och TV-serie arkivet att titta extra på.

Surroundbelysning – av eller på? Vilket föredrar du?

Vi har listat några av våra favoritfilmer och TV-serier som med hjälp av synkad belysning verkligen tar TV-upplevelsen till nästa nivå. Samtidigt som vi visar hur du på bästa sätt maximerar nyttan med belysning bakom din TV eller för den delen hela TV-rummet.

 • The Martian – Det är lätt att drömma sig iväg till mars när hela rummet badar i ett rödaktigt sken. Para detta med en mäktig HDR-upplevelse och häftiga actionscener så har du ett vinnande koncept.
 • Star Wars-sagan – Ljussablar och laservapen gör sig inte helt oväntat väldigt bra med extra ljuseffekter. Extra mäktiga är ikoniska ljussabelfajter som när Qui-Gon Jinn and Obi-Wan Kenobi möter Darth Maul i The Phantom Menace.
 • Star Trek – Vare sig du ser de ikoniska filmerna eller TV-serien Discovery är det svårt att förneka upplevelsen med lysande solstormar och färgsprakande rymdstrider när hela rummet lyser med.
 • Planet Earth – Det är alltid mysigt att drömma sig iväg till gröna vidder och vidsträckta savanner under vinterhalvåret, extra så när det är svårt att fysiskt ta sig iväg.
 • Life of Pi – Helt enkelt ett visuellt mästerverk där du får en extra dimension i upplevelsen när det känns som att du är med och upplever Pis många äventyr.
 • Altered Carbon – Förutom lite svenska vibbar i första säsongen är Altered Carbon i Dolby Vision något i hästväg på en bra TV och ännu häftigare med mäktiga ljuseffekter.
 • Eurovision – Säga vad man vill om musiken, ett mer effektfullt men samtidigt socialt distanserat sätt att följa världens största musik show är svårt att hitta!

Listan ovan skulle kunna göras milslång men ska man försöka generalisera när surroundbelysning ger häftigast effekt är det kort och gott när du tittar på något du närmast vill sugas in i på riktigt och gärna innehåller just härliga ljuseffekter och färger. När du ska använda surroundbelysning bakom din TV, oavsett om det är en Philips TV med Ambilight, en Hue Sync Box eller en egensnickrad Raspberry Pi-lösning finns det några bra riktmärken för hur du optimerar din upplevelse.

Så skapar du bäst förutsättningar för surroundbelysning hemma!

 1. Placera din TV med baksidan mot en ljus vägg, gärna maximalt 10-15cm från väggen.
 2. För optimal upplevelse se till att ha minst 30cm fritt utrymme vid sidorna av din TV
 3. Glöm inte att se över inställningarna för ljusintensitet och uppdateringsfrekvens då alla föredrar olika “styrka” i sin surroundbelysning
 4. Laborera gärna med att koppla in andra lampor i TV-rummet för att ytterligare öka inlevelsen
 5. Skulle du känna för en mer återhållsam TV-upplevelse är det tacksamt att ställa in ljuset bakom din TV till en kontinuerlig vit färgton för att minska stressen på dina ögon – även kallat bias lighting.
 6. Berätta gärna mer om dina egna upplevelser med surroundbelysning i TV-rummet och dela gärna med dig av dina egna film och TV-serie tips!

Berätta gärna om dina egna erfarenheter av surroundbelysning, Ambilight och Philips Hue Play HDMI Sync Box i kommentarerna.

Missa inte tidigare artiklar från Philips Hue!

Denna samt artiklarna ovan är skapad av teknikskribenter hos Coore på uppdrag av Philips Hue – för marknadsföring som är mer än bara reklam.

 

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Philips Hue
Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments