Ultrabook, Ultrabook och åter Ultrabook är slagordet som ekar genom hela CES. I Intels minst sagt massiva monter hittade redaktionen en av de mest intressanta modellerna på hela mässan från Dell, som lockar med bra bra touchpad, tangentbord, design och inte minst dess storlek.

Tycka vad man vill så har tillverkarna omfamnat Ultrabook-konceptet, men tyvärr kan vi inte säga att alla har lyckats så bra på första försöket. Dell som ännu inte gett sig in på marknaden avtäckte sin första modell så sent som igår, och i en förhandstitt från NordicHardware ser det minst sagt lovande ut.

Dell XPS 13 är en dator med 13-tums skärm, som man fått plats med i ett chassi som normala fall används med 12-tums skärmar. I en direkt jämförelse med ASUS UX31 tar den alltså upp mindre plats, trots samma skärmstorlek även om det är värt att nämna att UX31 har en upplösning på 1 600 x 900, medan XPS 13 ligger på 1 366 x 768. Dell har även valt att lägga till Gorilla Glass över hela skärmen, en väldigt stryktålig glastyp vi ofta återfinner på den dyrare varianten smartphones.

Ser vi till design så är underdelen gjord av kolfiber, och känns överlag som en solid och hållbar dator. XPS 13 mäter så lite som 18mm i profil, vilket är detsamma som UX31 och en millimeter tjockare än Aspire S3 eller UX21. Tangentbordet har mer travel, eller resväg för våra fingrar när vi skriver på det vilket i sin helhet gör det till en mycket positiv upplevelse att skriva på. Det var vårt största klagomål när vi recenserade ASUS UX21 som är lillebror till UX31:an vi har med oss på resan. Även touchpaden kändes väldigt bra den korta tid vi hade med datorn.

IMG_2083 IMG_2085

IMG_2080

Ser vi till datorns hårdvaruspecifikationer utrustas Dell XPS 13 med relativt standardkomponenter för en Ultrabook. Core i5-2467M på 1,6/2,3 GHz, HD 3000-grafik, 4 GB RAM och en 128 GB SSD med en ännu okänd kontroller. Ser vi till datorns utgångar hittar vi en 3.5mm ljud-in/ut, USB 2.0, USB 3.0 och en Mini-DisplayPort. Med tanke på att det är en 13-tums modell ser vi det som ett minus i kanten att den saknar en SD-kortläsare.

Vi måste säga att vi överlag är nöjda med Dell XPS 13 som i sitt standardutförande kommer kosta $999, vilket i Sverige bör lägga sig på 9 000 kr i butik. Datorn ska lanseras i slutet av februari och finnas tillgänglig i Sverige från mitten av mars. För den som vill ha bättre processor, mer RAM-minne och större SSD så ska möjligheten att konfigurera datorn själv finnas på Dells hemsida.


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
shaglord
12 Årtal sedan

Skumt att kalla denna för XPS som brukar vara lite prestandainriktade. Jag tänker framför allt på att den har inbyggd intel-grafik. /s

this
12 Årtal sedan

Den går dock bort pga upplösningen på skärmen, verkar annars riktigt trevlig. 1 600 x 900 borde vara den nya standarden för 13 tums skärmar i Ultrabooks. Elr vad tycker du Anton?

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Jag kan också tycka det är ganska trist på upplösningen This, men om de första intrycken av tangentbord och touchpad håller så gör det bot för mycket. VI kan ju alltid hålla tummarna för extra bildpanelstillval!

Martin L
12 Årtal sedan

Hur fixar dom kylingen med kolfiberbotten? Högljudd fläkt känns ju lite 00-tal så jag antar att dom kommit på något fiffigt?