DFI har efter många om och men lanserat sitt efterlängtade RD600-baserade moderkort. Vi har kikat närmare på detta entusiastkort som kan vara det sista moderkortet för Intel-plattformen med AMD/ATI som styrkretsmakare.

Core 2 Duo har blivit väldigt populär bland folk som ska bygga nya datorer. Något som inte är lika självklart, är valet av moderkort. Det finns en uppsjö med olika modeller och chipsets. Det finns många modeller att välja på men de flesta använder sig av Intels P965 eller 975X chipset. Dessa börjar bli gamla och det har börjat dyka upp lite nya chipset för att konkurrera med Intel. Däribland NVIDIA 680i, 650i och ATI RD600. När vi först fick höra om RD600 så såg det riktigt bra ut och vi väntade otåligt. Sedan gick AMD in och köpte upp ATI och helt plötsligt så var ATI inte alls lika intresserade av att göra styrkretsar för Intels processorer.

Det blev förseningar och många tillverkare struntade i denna lovande styrkets. DFI var en av de få som stod emot påtryckningarna och nu har DFIs RD600-moderkort äntligen kommit och är en del av deras välkända LanParty-serie; DFI Lanparty UT ICFX3200-T2R/G. Idag ska vi ta oss en närmare titt på DFIs nya monster och vi ser om kortet kan leva upp till de, nästan, skyhöga förväntningar som ställts.


Ryktena om RD600 har varit många och bland dessa har det pratats om en kall styrkrets som klarar över 500 FSB utan problem. En annan sak som det pratats om är att RD600 har en asynkron minneskontroller. Dvs du kan överklocka FSBn utan att minnet påverkas. Mer om detta senare.

Från början var det meningen att kretsen skulle ha lanserats andra kvartalet 2006, men AMDs uppköp av ATI gjorde att den flyttades fram ett antal gånger. Troligtvis så kommer detta att bli sista styrkretsen som görs för Intels plattformar, av AMD/ATI.

Själva styrkretsen är baserad på ATIs tidigare Intel krets, RD480. Chipet är gjord med 90nm teknik, vilket gör att moderkort utrustade med RD600 kommer att kunna kylas passivt utan några större problem. Kretsen har stöd för 20st PCI-E barnor, varav 16st är för grafikkort (2×8 i crossfire), 2st för den sista 16x platsen där man ska använda ett grafikkort extra, för fysik. De sista två används för att skicka information mellan nord- och sydbrygga.

ATI har även byggt in stöd för uppkommande DDR3 minnen. DDR3 kommer att kräva andra minneslots än DDR2 så de kommer inte att fungera på RD600 rakt av. Men det borde bli betydligt lättare för moderkortstillverkare att anamma den nya tekniken. Det sägs också att kretsen ska kunna överklocka PCI-E bussen automatiskt om man har ett ATI grafikkort. Vi hade inget ATI kort att testa med så vi kan tyvärr inte bekräfta om detta är sant eller inte.

SB600 är samma sydbrygga som används på de Xpress 3200 moderkort som finns för Socket AM2. Chipet har bland annat stöd för 4st SATA 2 hårddiskar i RAID och 10st USB 2.0.

Nu ska vi se vad folket på DFI lyckats få till med dessa två kretsar.


Specifikationerna har vad man kan förvänta sig av ett high-end moderkort. Vi har bland annat 8st SATA platser där samtliga stödjer hårdvaru-RAID. Det finns även 6st USB platser och 2st Gigabit-LAN-portar.









































DFI Lanparty UT ICFX3200-T2R/G Specifikationer
Processorstöd Intel Socket T (LGA 775) 1066/800 MHz FSB
Intel Core 2 Duo, Intel Core 2 Quad, Intel Core 2 Exteme, Intel Pentium D, Intel Pentium 4
Nordbrygga ATI RD600
Sydbrygga ATI SB600
Minne 4st 240-pin DDR2 DIMM platser
128bit bred Dual Channel
Maximalt 8GB
Expansionsplatser 3st PCI-Express x16 (2st för Crossfire & en för ATI Physics)
3st PCI
Lagring 1st Diskettstation
1st Ultra DMA 133/100/66/33 IDE
4st SATA 3G (RAID 0/1/0+1) via SB600
4st SATA 3G (RAID 0/1/0+1/5) via Promise PDC40719
Interna anslutningar
4st USB 2.0
1st IEEE 1394 (Firewire)
1st Extern Serial Port
1st anslutning för Karajan audio Module
1st Ljud/mic för front (Karajan audio Module)
1st CD audio (Karajan audio Module)
1st S/PDIF (optisk)
1st IrDA
1st CIR
1st 24pin ATX
1st 8pin 12V ATX
2st 4pin 5/12V
1st Frontpanel anslutning
6st Fläktanslutningar
1st Diagnostic LED
1st On knapp
1st Reset-knapp
Externa anslutningar 1st PS/2 Tangentbord
1st PS/2 Mus
6st USB 2.0
2st RJ-45 (10/100/1000Mbit)
2st S/PDIF RCA. En in och en ut.
1st IEEE 1394 (Firewire)
6st Ljudanslutningar (Karajan audio Module)
Storlek 240 x 305mm
Övrigt 20st PCI-E banor.
16st för grafikkorten (2x8st i Crossfire)
2st för sista PCI-E 16x platsen (ATI Physics).
2st internt mellan syd och nordbrygga.
Pris 2100- 2300kr

Vi tittar vidare på vad DFI skickat med i lådan.





DFI har som vanligt sitt “Lanparty” tema på kartongen. Precis som innan så är kartongen röd när det är ATIs chipset det är fråga om. Nu ska vi se vad DFI har packat ner.




I kabelväg så får man ungefär det som man kan förvänta sig av ett moderkort idag. 4st SATA kablar och två stycken Molex->2x SATA-adaptrar. En IDE-kabel kan ju ses som en aning snålt, men vi ser också att moderkortet endast har en IDE-kontakt. Slutligen så får man med en floppykabel. Samtliga kablar är i snygg gul färg och ska vara UV-känsliga för de som tycker det är kul med sånt i datorn.


Bland övriga tillbehör så har vi en manual, en quickstart-guide, ett klistermärke och lite garantipapper. Vi ser också en medföljande floppy med drivrutiner för SATA kontrollerna. Sist har vi en CD skiva med drivrutiner för bland annat chipset, usb, raid osv.






I vanlig ordning så skickar DFI med det integrerade ljudkortet på en separat insticksmodul, som de valt att kalla “Karajan Audio Module”. Den monteras dit i en speciell port på kortets baksida.


Tittar vi närmare på själva modulen så ser vi att den utrustats med ett Realtek ALC 885 som gör att man får stöd för bland annat 7.1 HD ljud. Mer info om ljudkretsen kan hittas på Realteks hemsida.


Nu tar vi en titt på själva moderkortet.





Själva PCBn är svart till färgen och alla anslutningar lyser i en orange färg, där PCI-E platserna nästan går åt det röda. Minnesplatserna har färgats i gul och orange för att man enkelt ska kunna se vilka platser man bör sätta sina minnen i för att kunna nyttja dual-channel. 4st SATA sitter vinklade och det är troligtvis på grund av brist med plats på själva kortet. Lite märkligt är att man valt att vinkla floppyanslutningen men inte den vanliga IDE anslutningen. Vi ser också att det är gått om plats mellan PCI-E platserna vilket förbättrar luftflöde när man kör två grafikkort i Crossfire. Sist ser också den tredje PCI-E 16x platsen där fysikkortet ska sitta. En annan intressant detalj, är att DFI valt att köra med 3st PCI platser och inga 1x ellr 2x PCI-E platser.






Strömförsörjningen till kortet går via totalt 4st strömkontakter. Först har vi den obligatoriska 24pin ATX-kontakten som sitter strategiskt placerad vid moderkortets högra kant. Sedan så har vi även en 8pin ATX-kontakt som, inte lika strategiskt, sitter till vänster om CPU-sockeln. De två sista är vanliga floppy-strömkontakter som används för att ge lite extra kraft till PCI-E platserna. Dessa behöver man inte koppla in, men man bör göra det om man ska köra CrossFire.






Först ser vi ett BIOS chip från SST. Sedan så har vi en Firewire-kontroller från VIA. På sista bilden ser vi Promise SATA RAID-kontroller som tar hand om de fyra SATA-kontakterna som sitter längst ner på moderkortet.






På moderkortets nederkant så sitter en liten display som visar olika koder beroende på var i POST-sekvensen som moderkortet befinner sig i. Med hjälp av denna så kan man enkelt se vad som är felet när datorn inte vill starta. På nästa bild ser vi moderkortets anslutningar för I/O-panelen, som i sin tur är enkelt märkt med olika färger. Vi ser också Power och Reset-knappar tillsammans med CMOS-jumper och Promise-kontrollerns fyra SATA-portar. Här kan du få problem att använda alla SATA-kablar om du använder ett fysikkort eller ett tredje grafikkort. Särskillt om kortet har en stor kylare. På sista bilden ser vi insidan på moderkortet. Här sitter IDE- och Floppy-kontakterna tillsammans med de fyra SATA-kontakterna som går via sydbryggan.





På baksidan finns det två stycken PS2-kontakter för mus och tangetbord. Sedan har vi ljudkortets S/PDIF, in- och utgångar. Brevid sitter Karajan Audio Module. Denna kommer som en egen liten enhet och kopplas in separat. Sist har vi de 6 USB-portarna tillsammans med en Firewire och två Gigabit LAN-anslutningar.






DFI har valt att använda en helt passiv kylningslösning, utan heatpipes. Alla flänsarna är i koppar och påminner lite om Zalmans passiva nordbryggsfläns. På andra bilden ser vi flänsen som täcker kortets 6-stegs spänningsregulatorer som kommer ge processorn stabil och fin spänning.

En av de fördelar som ska finnas med RD600 är just att den är kallare än Intels motsvarande chip och därmed även betydligt svalare än NVIDIAs 680i-chip. Om detta stämmer återstår att se.

Vi går vidare med att titta på BIOS.


Då var det dags att titta på moderkortets BIOS. DFI är kända för att skicka med BIOS som är, minst sagt, massiva. Vi kan härmed meddela att ICFX3200-T2R/G inte gör någon besviken på den fronten. Det skulle krävas en hel artikel till om vi skulle gå in på alla inställningar som finns. Här måste vi nog utdela en liten varning. Den som börjar ändra inställningar utan att veta vad han gör, kan mycket lätt få datorn att gå instabilt eller i värsta fall förstöra sin hårdvara.

BIOSet är som vanligt från Award. De som har överklockat med DFIs NForce4 moderkort, kommer att känna igen sig väldigt fort. Upplägget är det samma där alla de grundläggande inställningarna är samlade under de vanliga menyerna som finns i Awards BIOS.










Under de första menyerna så hittar vi alla standardinställningar som måste finnas på ett moderkort. De mest självklara inställlningarna hittar man ganska snart och allting är väldigt bra organiserat och lätt att hitta. Här ser vi att det går att stänga av nästan alla moderkortets funktioner inne i BIOS. Detta inkluderar båda SATA-kontrollerna, IDE-kontroller, floppy-kontroller, Firewire, ljud, båda nätverkskorten, seriell kontakt och alla USBer.






PC Health Status visar information om hur systemet mår. Mätning av temperatur och matningspänning är intressant vid överklockning. Högst upp ser vi fläktkontrollerns inställningarna. Bilden talar för sig själv. Man ändrar tröskelvärdet beroende på hur fort man vill att fläkten ska snurra. Detta fungerade dock inte på vår Scythe fläkt som satt kopplad på CPU Fan, på grund av att Scythe fläkten bara har en 3-pin-anslutning.


Nu börjar det bli intressant. Precis som på DFIs tidigare modeller, så har vi alla överklockningsinställningar samlade under en och samma kategori som kallas för “Genie BIOS”.






I Genie BIOS så finns det inställningar för allting som har med överklockning och finjustering att göra. På första sidan är det mest spänningsinställningar för, ja allt. Processorspänningen går att ställa in mellan 0,44375V och 1,6V i steg om 0,00625V. Sedan finns CPU VID Special add. Här kan man öka processorns spänning mellan 100,01% till 121,25%, över det normala. D.v.s. upp till 1,94V vilket borde räcka för de flesta. Denna ändras med steg om 0,10%. Dessa två gör att du kan finjustera CPU spänningen på ett mycket bra sätt.

Under “Performance Options” har vi inställningar för FSB, PCI-E och minnesklockfrekvenser. Här kommer det fina med RD600. Du kan ställa in minnet på 400 MHz och då går minnena i 400 MHz oavsett vad du sätter FSBn till. Du kan dessutom finjustera minnesklockfrekvensen med steg om 3 MHz. På det här sättet kan du få ut max ur dina minnen utan att behöva ta hänsyn till FSBn och hitta en bra balans mellan de två. Det betyder också at du kan överklocka processorn hur mycket du vill, utan att behöva bry dig om minnena. I dagsläget är det bara RD600 som har den här funktionen. FSBn går att ställa in med 1 MHz steg. Tyvärr så kan man dock inte ställa in högre än 511 FSB. Vill man ha högre så måste man använda mjukvara i Windows.





Här ser vi inställningarna för minneslatenserna. Här finns alla inställningar som man kan tänka sig, plus några till. Tack vare dessa inställningar och den asynkrona minneskontrollern, som vi nämnde tidigare, så kan man få ut maximalt ur sitt minne utan att det påverkar överklockningen av CPUn.










































Hårdvara
Testsystem
Referenssystem
Moderkort DFI Lanparty UT ICFX3200-T2R/G Abit AB9 QuadGT P965
Processor Intel Core 2 Duo E6600
Minne Crucial Value PC5300 DDR2 4-4-4-12 2T
Grafikkort Nvidia GeForce 8800 GTS 320 MB
Nätaggregat OCZ PowerStream 520W
Mjukvara
Operativsystem Windows XP (SP2)
Chipsetdrivrutiner Intel chipset v 8.1.1.1010
Grafikdrivrutiner Nvidia Forceware 97,92
Testprogram SiSoft Sandra 2005

SuperPi 1.5

Cinebench 9.5
3DMark2006 v1.10

3DMark2005 v1.30

3DMark2001SE

Lame Mp3 encoder v3.97

WinRAR 3.61
Half-Life 2
Quake 4

Vid testet så används DFIs senaste beta BIOS som är daterat den 22 jan 2007.



I Sandra så ser vi att de båda moderkorten drar nästan exakt lika, förutom när vi kommer till minnesbandbredden. Här så är RD600 betydligt långsammare än P965. Orsaken tros vara den asynkrona minneskontrollern. Detta bekräftades senare då vi fick betydligt bättre resultat när vi körde minnet och FSBn i SYNC. Problemet är att då hinner inte processorn med, om vi ska köra 400 MHz FSB. Därför går det inte riktigt att jämföra. För att få ut mest prestanda så ska man alltså köra minnen och FSB i SYNC.

Cinebench ger ett litet övertag för P965. Detta kan bero på den lägre minnebandbredden som vi såg tidigare.

Trots långsammare minne, så lyckas DFI kortet ta hem segern i SuperPi. Lite överraskanade.


I WinRAR så ser vi att DFIs RD600 kort kommer långt efter P965. Anledningen tros, återigen, vara minneskontrollern.

Lame mp3 encoder arbetar nästan enbart med CPU och cache minnen. Därför ser vi ingen skillnad mellan moderkorten. Båda presterar exakt lika.

HD Tach
Promise 40719
ATI SB600
Intel ICH8R
Random Acess Time
13,6
13,5
13,6
CPU util
1%
4%
3%
Average read
64,0MB/s
63,8MB/s
63,8MB/s
Burst speed
105,7MB/s
132,9MB/s
134,5MB/s

När vi testade hårdisk kontrollernas prestanda så använde vi oss av en Seagate SATA disk och kopplade den till resp kontroller. Vi ser att alla presterar ungefär detsamma. Den som står ut en aning är Promise RAID kontroller som har lägsta CPU användingen och högsta avrage read. Dock så har den märkbart lägre burst speed än de övriga två.


3DMark 06 så är det näst in till dött lopp. En lite fördel för Abit Quad GT. Detta är dock inom felmarginalen.

I 3DMark 05 däremot så börjar minneskontrollern göra sig gällande igen. Något sämre resultat för DFI jämfört med Abits kort.

01an är ännu mer beroende av minne än de andra två 3dmark testen så här syns det ännu tydligare. Minnebandbredden blir en flaskhals för systemet.

Här har vi däremot något väldigt intressant. I Quake 4 så har DFI kortet en ganska så klar ledning. Det ser ut som om OpenGL spel, inte alls är lika beroende av minnebandbredd som Direct3D är.

Det bekräftas lite av HL2 resultaten. i Direct 3D så är DFIs RD600 moderkort, långsammare än Abits P965 kort.


DFI gör moderkort för entusiaster, och entusiaster överklockar. Så den kanske mest intressanta delen av hela testet är överklockningen. Förutsättningarna ser väldigt bra ut med tanke på den 6-fas digitala spänningsregulatorn och den asynkrona minneskontrollern.

Vid överklockningen testade vi två processorer. Den första var en E6600 och den andra en E4300 ES. Vi försökte hitta maximala stabila FSB och vad som var den maximala frekvensen.

För det första så gör den asynkrona minneskontrollern det till en fröjd att överklocka på det här moderkortet. Du hittar de minnesinställningar som du vill ha och ställer in dessa, sen kan du klocka CPU helt fritt utan att behöva bry dig om minnena.

Först ut var E4300 ES. Som många säkert märkt så har E4300 haft problem med att nå högre FSB hastigheter och det var inget undantag på det här moderkortet heller. Efter mycket finjustering i BIOS så lyckades vi starta upp E4300 på 440 MHz FSB. Det får väl ses som en lite besvikelse men det var något högre än vad som lyckades uppnås med Asus P5B Deluxe som användes vid testet av E4300. När vi sedan gick över till den maximala frekvensen så var det minsann andra bullar. Med multipeln inställd på 9x och lite kall vinterluft så lyckades vi få upp E4300 i 3949 MHz och även köra superpi i den hastigheten. Det är det världens näst bästa resultat på luft med E4300. Det ska tilläggas att AMD system manager ville inte alls trivas med E4300 då programmet hängde sig så fort man ändrade FSBn inne i Windows. Därför gjordes all klockning från BIOS. Chansen är ganska stor att vi hade kommit ännu högre om vi hade kunnat klocka inne i Windows också.

Nästa på tur var en E6600 Conroe-processor. I vanlig ordning så försökte vi få upp så hög FSB som möjligt. Den här var lite mer villig än vad E4300 var, men ändå inte riktigt vad vi hoppats. Efter mycket testande så fastställer vi slutresultatet på 507 FSB. Det är exakt samma resultat som uppnåddes med samma processor på ett annat moderkort, så vi drar slutsatsen att även denna hastighet är begränsad av CPUn och inte av moderkortet.

Maxfrekvensen med E6600 fastställdes till 4167 MHz vilket inte alls är dåligt, med tanke på att det är på luft. SuperPi fungerade också utan fel i den hastigheten, men gick man högre så vägrade datorn att börja ladda Windows. POST fick vi dock på samtliga försök (även vid 511 MHz FSB).




Av alla våra klockförsök så kan man säga att det här kortet har potential. FSBn begränsades av båda våra processorer och 500+ FSB borde inte vara några problem alls. Dock måste man öka spänningen till chipset för att nå upp till dessa hastigheter. En nackdel är dock att det max går att ställa in 511 MHz FSB i BIOS. Efter det så måste man öka frekvensen med mjukvara i Windows. Vad gäller maxklock så är kortet riktigt bra. Det ger generellt en lite högre klock än övriga moderkort vid samma spänning och den maximala överklockningen är också aningen högre.

Vad gäller värme så märkte vi inga direkta problem med moderkortet. Flänsen på nordbryggan var ljummen och detsamma gäller för sydbryggan. Flänsen som sitter på spänningsregulatorerna däremot blev ganska varm och kan skapa problem. Man bör försöka ha bra luftflöde kring den.

Väntan var lång och förväntningarna höga. Lever DFI ICFX3200 T2R/G upp till förväntingran som ställts? Läs vidare.


RD600 och SB600
RD600 är ett mycket kapabelt chip. Det är svalt och det gör sitt jobb på ett utmärkt sätt. Det finns nackdelar dock. Den största nackdelen är prestandan och den är direkt kopplad till den asynkrona minneskontrollern. När man kör minnena asynkront så får man en betydligt lägre minnebandbrädd och det har en direkt inverkan på datorns prestanda. Det syns ganska tydligt i diagrammen med vilka applikationer detta gör skillnad, men generellt så är kortet några procent långsammare än kort som utrustats med Intels 965P. När man kör minnet synkroniserat med FSBn så är det ett helt annat scenario. Minnebandbädden är högre och datorn är allmänt rappare. Det är dock svårt att hitta en bra klockfrekvens där både minne och processor går bra.

Lagring & USB
Kortet har stöd för 8st SATA2 hårddiskar i RAID, vilket är trevligt. Vi hade tyvärr inte möjlighet att testa RAID-funktionen men med den Seagate SATA-disk som vi använde vid testet fick vi bra värden och låg processoranvändning.

Totalt 10st USB-portar (vara 6st sitter på baksidan) borde räcka för de flesta utan att behöva köpa till USB-hubb och hastigheten via filöverföring visar att samtliga arbetar med USB 2.0-standard.

BIOS
DFI brukar inte snåla när det kommer till BIOSet och LP ICFX3200-T2R/G är inget undantag. Det är så mycket inställningar så man blir helt snurrig. De viktigaste inställningarna är dock enkla att hitta och de inställningar som finns inställda från början, fungerar väldigt bra. Så länge man inte pillar för mycket på inställningar som man inte vet vad de gör, kommer man att klara sig långt. Allting är enkelt att hitta och det behövs inga speciella knappkombinationer eller jumpers på moderkortet, för att få tillgång till allting. Det finns dock några småbuggar i BIOSet som vi hittade under testningen. Bland annat så startar datorn upp automatiskt (efter att man slagit av den) om man har nätverkskabel inkopplad. Vi gissar att detta har med “Wake On LAN” att göra. Dock fanns det ingen inställning för det i BIOS. Detta kan bero på att det är ett beta-BIOS så förhoppningsvis fixar det till sig vartefter.

Ljudnivå och kylning
Hela kortet kyls passivt så det är givetvis helt tyst. Vi var lite rädda att nordbryggan skulle bli väldigt varm när vi drog på lite mer spänning till den, men den var kall eller ljummen genom alla tester. Något som inte var lika kallt, var flänsen som sitter på spänningsregulatorn. Man bör ha bra med kylning runt processorsockeln för kylflänsen blir rätt varm när man drar på lite.

Överklockning
Vid testerna så lyckades vi få upp en maximal FSB på 507 MHz utan större problem. Däremot är vi rätt säkra på att det var vår E6600 som satte stoppet där. 500 FSB är bra och räcker för de allra flesta. De som brukar vilja ha mer är E6300 och E6400 och de som klockar med extremkylning. Om man siktar på mer än 500 FSB så finns det bättre moderkort. Vad gäller maximal överklockning så är det här moderkortet en dröm. Vi fick till väldigt bra resultat med både E4300 och E6600. 3949 MHz respektive 4167 MHz, vilket är riktigt bra. Detta tack vare den asynkrona minneskontrollern och den digitala spänningsregulatorn. Överklockningen är godkänd med beröm.

Sammanfattning
DFI Lanparty UT ICFX3200-T2R/G är ett komplett moderkort som har allt som man kan förvänta sig. DFI har gjort ett kanonjobb med det här moderkortet. BIOSet är magnifikt, det överklockar bra och det är kylt helt passivt. Dock så har kortet märkbart sämre prestanda än konkurrerande chip. Där tror vi att RD600s minneskontroller är boven. En annan nackdel är att det går bara att ställa in max 511 MHz FSB i BIOS.

Till sist vill vi ge en eloge till DFI, som mot alla odds lyckades få det här moderkortet till marknaden.

DFI LanParty UT ICFX3200-T2R/G

Positivt
+ Gott om plats mellan PCI-E platserna
+ Maximala överklockningen
+ Magnifikt BIOS
+ Bra med spänningsalternativ
+ 8st SATA2 RAID
+ Tyst och kall
+ Asynkron minneskontroller

Negativt
– Lägre prestanda än konkurrenterna
– Max 511 MHz FSB i BIOS
– Svårt att köra minnena synkroniserat med FSB
– Dålig tillgång
– Priset

Till sist vill vi tacka DFI för att de skickat kortet till oss.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments