Idag lanserade Microsoft den första testversionen av Windows 8, fullmatat med utvecklingsverktyg för pekskärmsgränssnittet Metro. Microsoft har stora förhoppningar om Windows 8 och hoppas på att det ska bli en lika stor revolution på marknaden som Windows 95 var när det släpptes.

För er som väntat på Windows 8 finns det nu att ladda ned på Microsofts hemsida i 32-bit såväl som 64-bit version. Det är främst tänkt för utvecklare för att dra nytta av det nya pekskärmsgränssnittet Metro men även för nyfikna konsumenter som vill testa på Metro eller det nya operativsystemet överlag. För utvecklare finns ett Windows SDK (Software Developers Kit) för det nya gränssnittet, och vi ser även att Microsoft Visual Studia 11 Express, Expression Blend 5 Developer Preview och flera olika program för Metro medföljer.

Windows_8a Windows_8b

Windows 8 fungerar med såväl touchskärm, som tangentbord och mus

Gränssnittet Metro bygger på en block-design och liknar väldigt mycket det i Windows Phone 7, vilket är ett testamente på företagets målriktning att innesluta alla deras produkter i ett enat ekosystem. Det råder delade meningar om Windows 8 och Metro, men väldigt många tycks dela åsikten om att Android inte har mycket att säga till om mot vad Microsoft tagit fram.

Systemkraven för den som vill testa på Windows 8 är följande:

  • 1 GHz 32/64-bit x86-processor
  • 1 GB RAM (32-bit) eller 2 GB RAM (64-bit)
  • 16 GB ledigt hårddiskutrymme (32-bit) eller 20 GB ledigt hårddiskutrymme (64-bit)
  • Grafikkort med stöd för DirectX 9
  • Touchskärm som drar nytta av multitouch-stöd (inte ett krav)

För de som väljer att testa på versionen vill vi påminna er om att det är en tidig pre-beta testversion direkt inriktad mot utvecklare, och att den används helt på egen risk. Microsoft varnar även för att ännu icke-lanserad mjukvara kan ändras utan förvarning, och slutligen så finns den enbart tillgänglig på engelska.

För att ladda ned Windows Developer Preview klicka här.

Källa: AppleInsider

Relaterad nyhet:

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
PreacherMan
12 Årtal sedan

Mitt första intryck av Windows 8 är att jag inte riktigt förstår vad Microsoft avser med det. Det känns som ett operativsystem för mobiltelefoner. Man kan starta appar som jag hittills inte har liskat ut hur man stänger av. Finns inga kryss eller något att trycka på. Verkar som att man ska multitaska mer än vad man är van vid. ALT+TAB har nog fått en större roll. Ska prova det utanför en virtuell maskin vid tillfälle. Jag skulle vilja ha ett alternativ under installationsprogrammet där jag får välja vad enheten man installerar operativsystemet på ska användas till. Just nu känns… Läs hela »

-Boris-
12 Årtal sedan

Kul att den aldrig kommer längre än till 95% oavsett vilken fil jag försöker ladda ner. Kunde ju misstänkt min uppkoppling om det inte vore för att det alltid är lika långt kvar när den avbryts. Värdelöst att Firefox inte kan återuppta nerladdningar dessutom, 15 år efter GetRight.

När jag ändå håller på, varför är jag alltid urloggad från NH när jag vill skriva här? :p

EDIT: Andra webbläsare fungerar inte heller, de sista 150Mb går inte att ladda ner över huvudtaget. Någon som lyckas?

hawkie
12 Årtal sedan

Sitter med en kopia utbränd och ska försöka lägga in den inatt för att se om det är någon mening med att lämna sitt win7 RC.

Edit: Seriöst en DVD-9!

-Boris-
12 Årtal sedan

Fick vända mig till andra källor för att dra ner det, och känner väl att metro inte är något för PC användande.

Andreas G
12 Årtal sedan

Vänta nu .. AppleInsider rapporterar att Microsoft har ett operativsystem som Android ska se upp med? 😀
Kom igen nu, lite BIAS kanske 😉