Intel har nu meddelat att man inom kort kommer att skicka ut den sista leveransen av sina Rocket Lake-baserade processorer. Något som markerar slutet för Intel långdragna tillverkningsprocess på 14 nanometer.

Denna vecka har Intel gått ut till sina partners och bekräftat att den 23 februari markerar dagen då man skickar ut den sista leveransen av elfte generationens Core-processorer. Processorerna som baseras på arkitekturen Rocket Lake introducerades år 2021 och var den sista generationen som byggde på 14 nanometers tillverkningsteknik. Detta innebär att Intel nu lägger den långdragna tillverkningsprocessen bakom sig.

Innan man landade på 14 nanometer hade Intel en så kallad Tick Tock-strategi där man altererade mellan nya arkitekturer och tillverkningsprocesser för sina processorer. Dock stötte man på problem efter problem när man skulle gå från 14 till 10 nanometer och 14 nanometer blev grunden för sex olika arkitekturer för stationära processorer.

Intel har då satt ett dödsdatum för Rocket Lake-S och dess Core i5, i7 och i9-modeller. Även Xeon W-serien av processorer baserade på arkitekturen har nu nått vägens ände. Kanske inte helt förvånansvärt då Intel har två nyare arkitekturer på marknaden och tio nanometer är numera företagets primära tillverkningsteknik för denna typ av enheter.

Tack och adjö säger vi då till 14 nanometer. Intel fick motta en hel del kritik och många skämt gjordes på företagets bekostnad tack vare den fördröjda övergången till tio nanometer. Nu blir det hela bara ännu ett kapitel i företagets långa historia medan vi ivrigt väntar in framtidens processorgenerationer, arkitekturer och tillverkningsprocesser.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments