Industrin strävar alltid mot integrering av komponenter, fördelarna är många både sett till kostnader och strömeffektivitet. Vissa komponenterna är dock svårare än andra att få att samspela med varandra, och Intel har nu lyckats integrera WiFi på samma krets som två Atom-kärnor.

Den nya kretsen vid namn Rosepoint, är en krets utvecklad av Intel i forskningssyfte och kommer därför inte hitta ut på konsumentmarknaden. Dock har man åstadkommit en mycket svår bedrift som de planerar att integrera i framtida systemprocessorer (SoC = System-on-a-Chip) för smartphones, men eventuellt även bärbara datorer.

Att bygga analoga WiFi-kretsar som merparten är idag, är allt annat än enkelt. Kretsar som förlitar sig på radiofrekvenser är ofta väldigt komplicerade, speciellt skräddarsydda och som är mycket känsliga för ändringar i spänningen. Det här gör det också till en stor utmaning att krympa analoga kretsar till nyare, mindre och mer strömeffektiva tillverkningstekniker. Det är annorlunda med vad Intel byggt – en digital WiFi-krets. Dessa förlitar sig på två olika spänningsplan, och kan därför relativt enkelt krympas till nyare tillverkningstekniker likt många andra kretsar i halvledarindustrin.

“With a digital approach to radio, you can bring the benefits of Moore’s law to RF and radio circuits,” Intels CTO, Justin Rattner.

Intel_Rosepoint

Intel har nu lyckats integrera en 2.4 GHz WiFi-sändtagare i en fullt fungerande systemprocessor på 32 nanometer – Rosepoint. Då både processorn och WiFi kör på väldigt snarlika frekvenser är risken stor att de stör varandra, och därmed inte fungerar korrekt. Men då de båda sitter på samma bit kisel har Intel lyckats skärma av dem, med brusreducerande och strålskärmningstekniker. Intel har även tagit fram antenner som kan fästas direkt på kretsen, men detta är ingenting de kommer prata om och demonstrera förrän om en, två år fram i tiden. Troligtvis då dessa antenner fortfarande är i ett för tidigt prototyp-stadie.

Ett stort steg mot närmare integration

Det här är ett stort steg mot närmare integrering. I dagsläget har man mycket kommunikationslogik som WiFi och Bluetooth på en separat krets i smartphones och datorer, vilket ökar komplexiteten, storleken och kostnaderna för moderkort – ett stort problem i dagens handhållna enheter. Dessa byggs dessutom på äldre, mindre strömeffektiva tillverkningstekniker.

Förutom att vara ett stort steg framåt rent tekniskt så kan det här vara någonting Intel behöver. De kommer under året att ge sig in på smartphone-marknaden med sina första designvinster från Lenovo och Motorola. Med konkurrenter som bland andra Qualcomm och Texas Instruments behövs någonting extra för att stå ut och faktiskt kunna konkurrera. Vi kan räkna med att det kommer dröja några år innan tekniken byggs in i faktiska konsumentprodukter, men att Intel menar allvar på den mobila marknaden fortsätter att bli allt mer tydligt.

Källa: Wired


Relaterad nyhet:

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Retur
12 Årtal sedan

Tror inte det tar så många år innan allt ryms på en ända krets. 🙂