Diskhon, duschen eller smörgåsbordet, inget kommer emellan mig och min Ipad. Som gamer och PC-entusiast erkänner jag nu att Apple har mig lindad runt sitt lillfinger.

Innan du börjar läsa, särskilt du som faktiskt känner mig privat, vill jag lägga en disclaimer. Även bra och trevliga människor som jag har sina skelett i garderoben och idag ska jag hänga upp lite av min smutstvätt för alla att beskåda. Det finns nämligen ingen Ariel eller Vanish som kan tvätta bort den skam som förknippas med PC-entusiaster som använder sig av Apple-produkter – eller gud förbjude talar gott om dem!

Själv kunde jag ärligt talat inte brytt mig mindre, när det kommer till teknik är jag en obotlig egoist. Jag vill ha det bästa som går att frambringa och jag har inga skrupler över att hoppa från företag till företag. Det enda som får mig att bli en återkommande användare är det faktum att produkterna i sig faktiskt är bra.

Apples Ipad är bra, faktiskt riktigt jäkla bra. Den är så pass bra att övriga konkurrenter mer eller mindre gett upp kampen på tabletmarknaden och istället satsar på hybriddatorer. En besläktad produktgrupp som samtidigt skiljer sig väsentligt mot en surfplatta och i synnerhet Ipad.

Inga konstigheter. Ipad och Spotify går hand i hand, oavsett om det är frukost eller middag.

Själv insåg jag hur bra Ipad var när jag började se mig själv i spegeln, reflektera över min vardag och analysera mitt teknikintresse. Jag är, inte helt överraskande, PC-entusiast och gamer i grunden. Både hemma och på kontor använder jag stationära PC-datorer för jobb och spel.

Den produkt som dock är med mig nästan överallt och som används närmast pinsamt flitigt är just Apples Ipad, i mitt fall en 12,9-tums Ipad Pro. Min Ipad har inte tagit över rollen som bärbar dator, den har tagit över mitt liv!

Jag duschar och diskar med min Ipad

Jag somnar med min Ipad, jag vaknar med min Ipad, jag diskar med min Ipad, jag reser med min Ipad, jag spelar musik med min Ipad, jag crosstrainar med min Ipad, jag knarkar Youtube-videos med min Ipad jag till och med duschar med min Ipad.

Diska blir med en Ipad helt plötsligt ett nöje!

Det kan låta som att jag försöker bygga upp en dramaturgisk effekt genom att rabbla en massa galna användarscenarion. I wish, detta är min verklighet och tidigare min hemlighet.

Det är så jäkla lätt att slänga igång ett Youtube-klipp på paddan när jag diskar eller står i duschen (paddan står utom räckhåll för vatten), eller för den delen använda plattan som en portabel stereo på semestern, att det sker rent naturligt. Jag ställde mig själv frågan varför och hur det kunnat bli på detta viset.

Svaret var ganska enkelt, Apple har med Ipad lyckats skapa en otroligt smidig och intuitiv produkt för multimediakonsumtion. Med en bra smartphone och en smidig laptop ”behöver” du den kanske inte, men lita på att de flesta som köpt en hade använt den flitigt. En hybriddator är mer produktiv men saknar ett pekvänligt intuitivt gränssnitt och inte ens Android har ett särskilt bra ekosystem för tabletanpassade appar, Windows 10 behöver vi inte ens tala om. Det faktum att min sambo som aldrig producerat musik på en surfplatta satte sig ner och skapade denna musikslinga i Garageband på 1,5h säger en hel del.

Ipad hänger givetvis med på semestern och är efter lite excel-magi den perfekta Yatzi-kompanjonen.

Mina mest använda Ipad-appar

  1. Youtube (YT-knarkande)
  2. Spotify (Musik 24/7)
  3. Netflix (TV-serier med moms)
  4. HBO (GoT)
  5. Safari/Chrome (Surf, Matrecept, NHW.se)
  6. Plex (Styra mediacenter)
  7. Google Apps (Arbete och Yatzi)
  8. Google Foto (Semesterbilder m.m)

Apple först med 120 hertz skärm

När jag ska förklara vad jag gillar med Apple är det ofta med uttrycket ”det oftast bara fungerar” och Ipad personifierar detta uttryck. Det är extremt sällan jag blir irriterad på en Ipad, allt det jag förväntar att den ska göra gör den. Till skillnad mot en Iphone som har för dålig batteritid och som är knepig när man vill få lite mer kontroll över grejerna. Eller det faktum att även en Samsung Galaxy S8 segar i menyer trots att den har den kraftfullast smartphoneprocessorn på marknaden.

Med Ipad Pro 2017 har Apple samtidigt faktiskt innoverat på tabletmarknaden. Den nya 120 hertz-skärmen har adaptiv uppdateringsfrekvens och ger Ipad en ännu tydligare känsla av att bara fungera. Samtidigt har Ios 11 och Apples nästan PC-kraftfulla processorer visat att en Ipad kan bli en produktivitetsenhet, även om man i dagsläget fortfarande inte får mig att lämna datorn hemma.

Apples och hela tabletmarknadens problem är att vi rent tekniskt kan göra det mesta som en Ipad gör i våra telefoner eller på en dator. Att då lägga 5 000 – 10 000 kronor på en Ipad kan kännas svårmotiverat. Det hindrar dock inte det faktum att jag har svårt att leva utan min Ipad och då har jag bara skrapat på ytan kring vad som faktiskt är möjligt att göra med en ”tråkig” surfplatta.

Onödig lyx eller livsviktig pryl
Vad tycker du om surfplattor och Ipad som produkt?

29
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
23 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MorkulAnton KarmehedFredrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gustav Gager
Admin

Det är kul att se hur stor skillnad det kan vara på hur vi konsumerar teknik. I mina ögon så är surfplattan som formfaktor på utgående i vardagen. Den är helt enkelt för stor att med sig runt. Telefoner med större skärmar har gjort det OK att streama i sängen eller i soffan. Det är helt enkelt att alltid ha med sig telefonen. När det kommer till att göra mer jobbrelaterade saker så blir det datorn eller ultrabooken. Min uppfattning är också att de flesta i min närhet hellre låter surfplattan vara vara till förmån för telefonen. Det finns dock… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nej Apple var inte först med 120hz skärmar på mobila enheter, MediaTek har visat upp så väl mobiltelefoner som surfplattor i 120hz med android. Tror dessutom det är MediaTek som Apple köper sina skärmar ifrån.

Medlem
WIRN

Själv har jag 2 tablets. En Samsung som jag använder i stort sett varje kväll för film/serier och en ipad som samlar damm i byrålådan pga av dess idiotiska 4:3-proportioner.

Medlem

Måste säga att jag har haft 3 IPad i olika perioder av mitt liv. Först en Ipad 2, sedan en Ipad 3 som såldes. Sen blev det ett gäng androidplattor, Nexus 10, LG Gpad 8.3 and nu Ipad Pro. Problematiken med androidplattorna är att apparna inte är anpassade till storleken på skärmen jämfört med Ipad-ditos.

Har rekommenderat 2 kollegor och de bokstavligen älskar sina iPads. De hänger alltid med och de bara kan ta upp och användbarheten är hög jämfört med Androidplattor. Rekommenderar alla att skaffa en Ipad om de ska ha surfplattor över huvudtaget.

Morkul
Medlem
Morkul

Ja du Fai Yu, själv jar hag precis den motsatta upplevelsen, klarar helt enkelt inte av iPads användargränssnitt. Jag känner mig betydligt mer hemma i android och dessutom inte fängslad på samma satt då jag kan ändra gränssnittet så att det passar mig. Men allting handlar förstås om preferenser.. På jobbet är iPads och iPhones förbjudna pga säkerhetsskäl, egenutvacklade vpn appar som månste installeras. vilket gör att många är intvingade emot sin vilja i android-världen. Klagades mycket i början men skulle ställa en fråga på jobbet nu om vad de föredrar så kulle det bli övervägande android. Så jag tror… Läs hela »

Fredrik
Gäst
Fredrik

Har en sony z4 xperia 10tum o 2k upplösning. Stereo ljud, Spelplatta i princip. Den är överallt. Har gjort en ställning över diskstället på skåpets insida, samt en ställning mittemot wc. Den är snart 2 år och faktiskt har inte mycket nytt hänt på marknaden. Den var bäst när den kom o nu är den inte det, i en recension som gjorde att det blev ett köp så jämfördes den med ipad. Tyvärr förlorade min för att den var för lätt. Den kändes som luft och vinden kanske skulle ta den. Helkul o jag blev såld på just den beskrivningen.… Läs hela »

Medlem
hipstern

jag har samma förhållande till min ipad trots att jag äger 2 laptops o en gaming dator. ipad är mitt livs bästa inköp