Video: Huawei slår Intel och Qualcomm på fingrarna – först till 7 nanometer

Huawei visar att man kan leka med de stora aktörerna inom kretstillverkning

0

Att börja använda en ny tillverkningsteknik för kretsar kan vara både komplicerat och kostsamt, men under IFA 2018 visar Huawei upp Kirin 980 som blir den första mobila processorn baserad på 7 nanometers tillverkningsteknik.

Tillverkningsteknik på 7 nanometer förväntas bli nästa anhalt för de flesta kretstillverkare. Dock medans GlobalFoundries lagt planerna på hyllan för tillfället och andra tillverkare som Qualcomm skjutit upp lanseringen av tillverkningstekniken till 2019 kommer Huawei och visar upp Kirin 980.

Kirin 980 är den första mobila processorn som baseras på 7 nanometers tillverkningsteknik. Exakt när den kommer att lanseras är ännu inte helt bekräftat. Däremot tros Huawei Mate 20 som förväntas lanseras under oktober månad husera den nya processorn.

Processorn kommer med åtta processorkärnor, fyra av dessa är Cortex A76-baserade och fokuserar på att leverera ren prestanda. Medans resterande fyra processorkärnor blir av den mer energisnåla A55-modellen. Grafikkretsen är en Mali-G76 som jämfört med den nuvarande herren på täppan, Snapdragon 845, ska leverera upp till 22 procent fler bildrutor per sekund (fps) i mobilspel.

Huawei behåller även de AI-kretsar som gjorde sin debut i Kirin 970 i den nya processorn. Dessa ska bland annat kunna läsa av och analysera bilder i en rask takt, på mässgolvet visar Huawei en demonstration där Kirin 980 klår processorn i Apples Iphone X med råge. Dock har även Apple nya processorer på gång och hur dessa står sig mot Huaweis senaste skapelse kan bli intressant att se.

Kirin 980

Sett till nätverk har Kirin 980 stöd för 5G, hastigheter upp till 1,4 gigabit per sekund över mobila nät samt höghastighets Wifi med dataöverföringshastigheter på upp till 1,8 gigabit per sekund.

Se till att inte missa något reportage från IFA 2018 genom att hålla koll här på NordicHardware, våran Youtube-kanal och även vår systersajt Surfa.se

IFA bakom kulisserna

Fler artiklar från IFA 2018

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid