På plats hos taiwanesiska MSI på CES 2015 får vi vrida och vända på nya moderkort för X99 och Z77, men den här gången är det inte processorn som är huvudnumret. MSI är nämligen en av de första i världen med att implementera USB 3.1 respektive den vändbara Type C-kontakten.

Vi har flera gånger tidigare skrivit om USB 3.1 och den nya kontakten Type C och varför de blir en viktig utveckling. Själva USB 3.1-standarden blir främst en uppgradering i bandbredd, där den totala bandbredden är dubblerad från den nuvarande USB 3.0-standarden. Den nya kontakten blir istället ett botemedel mot den uråldriga USB-kontakt som används idag, en kontakt som i och med sin ålder är betydligt större än den behöver vara och dessutom finns i olika versioner för olika typer av enheter. Med USB Type C blir det samma kontakt både i telefonen, datorn, skrivaren och alla andra USB-enheter, samtidigt som kontakten blir vändbar likt Apples Lightning-kontakt.

På CES 2015 hälsar vi på MSI och kikar närmare på det nya moderkortet X99A Gaming 9 ACK, ett entusiastkort med stöd för Intels prestandaprocessorer i Haswell-E-serien med upp till åtta kärnor och fyra kanaler DDR4-minne. Den största nyheten för just det här moderkortet hittar vi dock vid I/O-panelen, där två av USB-portarna har fått stöd för den nya USB 3.1-standarden. Gränssnittet går via en extra kontrollerkrets på moderkortet, då det inte finns inbyggd USB 3.1-stöd i Intels styrkrets ännu.

Annons

Det andra moderkortet vi kikar på, Z97A Gaming 6, använder fortfarande vanliga USB 3.0, men här är istället nyheten att MSI har implementerat den nya vändbara Type C-kontakten vid I/O-panelen. Stödet för den här kontakten är fortfarande litet, men det är intressant att se att MSI trots allt är tidigt ute med att börja använda sig av den.

Det nya moderkortet bör hitta ut i butik nu under första kvartalet och prislappen bör bli strax under 5 000 kronor inklusive moms.


Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid