Noctua tänjer på gränserna för fläkttillverkning med nya A-serien

Noctua visar också sin första 200-millimetersfläkt

3

Noctua fortsätter att utveckla nya fläktar för chassi och komponentkylare och visar nästa generations A-serie av fläktar där man pressar gränserna inom fläkttillverkning.

Hur stora mängder luft en fläkt kan flytta är beroende av flera faktorer. Inte minst fläktens rotationshastighet men även fläktbladen har en stor inverkan på mängden luft som flyttas vid en given ljudnivå.

Med nästa generations A-serie av fläktar ska Noctua höja ribban för mängden luft man kan flytta utan att rotationshastigheten och ljudnivån sticker iväg. Noctua har förlängt fläktbladen med några millimeter och minskat avståndet mellan dem och den kringliggande ramen till runt 0,5 millimeter. Ett avstånd med traditionella fläktblad inte är realistiskt för långvarig användning. För att lösa problemet använder sig Noctua av ett nytt polymermaterial som inte expanderar lika mycket under tid. Materialet som är 5 gånger dyrare än traditionellt tillverkningsmaterial för fläktar ska göra det möjligt för nya A-serien att leverera 2-3 grader lägre temperaturer utan några övriga skillnader från tidigare fläktar i företagets serie.

I nuvarande stund har Noctua inga planer på större fläktar än 120 millimeter, detta på grund av de höga tillverkningskostnaderna. Men prispåslaget för konsumenter ska vara förhållandevis lågt med en prislapp på runt 200-300 kronor.

Noctuas första 200-millimeterfläkt

Noctua passar även på att visa upp sin största fläkt någonsin för konsumenter. En 200 millimeters modell som tagit längre tid än tänkt att utveckla och även denna krävt designmodifikationer för att hålla företagets strikta kvalitets- och garantikrav.

computex_2016_3

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Gadgety
8 Årtal sedan

Äntligen. Noctua visade upp en prototyp av den här fläkten på Computex 2013! Sen en färdig version Computex 2014, för lansering i Q3 samma år. Men icke. Den fördröjdes utan förklaring. Sen visade de upp en modifierad version på Computex 2015, för lansering Q3, 2015… Men icke. Så nu då, fjärde gången gillt? Jag lyssnade till Jakob/Noctuas förklaring och den klargör förstås mycket. “Om ett par veckor” låter otroligt bra. Lansering under sommaren m a o? Bra att det inte är Q3… Skulle sitta fint med ett test också.

Gadgety
7 Årtal sedan
Reply to  Gadgety

Anton, lansering “om ett par veckor” sade du i somras. Nu är det Q3, 2016… Fortfarande inte lanserat. Kanske är dags för Noctua att kasta in handduken för det här projektet.