AMD har planer på att ytterliggare expandera deras Fusion-familj med en ny APU designad för den snabbt växande marknaden för surfplattor. Den nya APU:n som går under namnet Desna sägs erbjuda ”den ultimata HD-lösningen” med AMD:s APU teknologi.

Det kom som en överraskning när vi såg att AMD har en ännu helt okänd APU på gång speciellt designad för surfplattor. Vi vet sedan tidigare att företaget har Wichita på gång som är tillverkad på 28nm och är en 3W APU inriktad mot surfplattor och netbooks men Desna är ett till synes okänt kodnamn. Detaljerna om Desna är inte många förutom att det är en krets designad specifikt för att användas i surfplattor och ska ingå i en ny Z-serie. Kretsen ska komma med hårdvaruacceleration med hjälp av den integrerade grafikkretsen för HTML5, Microsoft Office 10, Adobe Flash 10.2 med mera och AMD utlovar att den ska klara av att strömma film i full HD och ge hög prestanda i spel.

28nm

Krishna ersätter Zacate och Ontario, medan Wichita är tänkt ska bli en 3W APU för surfplattor och billiga netbooks

AMD har idag en speciellt utvecklad C-50 APU för surfplattor som kommer med 5W TDP till skillnad från den ordinarie C-50 för bärbara med ett TDP-värde på 9W och det är ingen modell som AMD skyltar med klarar av att spela upp och strömma material i 1080p till skillnad från storebror Zacate E-350 som kommer med ett TDP-värde på 18W – något som är på tok för högt för surfplattor.

apu.roadmap

AMD har tidigare gått ut med att de anser att 3W är en gräns när det kommer till APU:er som helst inte ska överskridas på surfplattor och enligt Fudzilla ska Desna sätta sig emot dagens Oak Trail-plattform från Intel vilket antyder att lanseringen av den nya APU:n bör ske inom kort då Intel är på väg med sin nya Cedar Trail som lanseras i slutet av året. De nya APU:erna baserade på 28nm väntas dyka upp i i början av nästa år och det ska bli intressant vad AMD gjort för att kunna göra så djärva uttalanden om prestandan i Desna som troligen är baserad på 40nm.

Relaterade nyheter:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jacob HugossonTempelSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Kan nog göra sig bra på tablet marknaden! Kan AMD köras på Anroid? Var en nyhet här innan om att Intel jobbade för X86 på Android kommer AMD göra det också?

Tempel
Medlem
Tempel

64bitars x86 är ju AMDs påhitt… Så om intel får över android på x86 så går det på AMDs kretsar oxå då Intel licensierar AMDs teknologi.