AMD:s processorarkitektur Zen 3 kommer till slut att hitta sin väg till APU-enheter för stationära datorer. Tillverkaren har bekräftat att två modeller kommer att finnas tillgängliga från och med augusti månad.

AMD har sina sommarplaner spikade. Under juni månad kommer vi se både Radeon RX 6000M-serien för laptops och DLSS-utmanaren FidelityFX Super Resolution lanseras. Senare under augusti kommer det bli dags för processorarkitekturen Zen 3 att dyka upp i APU-enheter och ersätta dagens 3000G-serie.

Det handlar om två APU-enheter som blir tillgängliga att köpa i fristående format. Dessa går under namnet Ryzen 5 5600G och Ryzen 7 5700G. Här ser vi den tidigare nämnda Zen 3-arkitekturen för processorkärnorna och en något uppdaterad Vega-arkitektur för grafikkärnorna.

Ryzen 5 5600G kommer med sex processorkärnor och 12 trådar. Här ligger klockfrekvensen för processordelen på 3,9 GHz och kan sträcka sig upp till 4,4 GHz. För grafikkretsens sju beräkningsenheter listas den maximala klockfrekvensen som 1,9 GHz. Detta tillsammans med totalt tre megabyte L2 cache och 16 MB L3 cache. Enhetens TDP-värde listas som 65 W.

Ett steg uppåt i hierarkin hittar vi Ryzen 7 5700G. Här rör det sig om åtta processorkärnor och dubbelt så många trådar. Klockfrekvensen hos processordelen sträcker sig från 3,8 GHz upp till 4,6 GHz. För grafikkretsen med åtta beräkningsenheter handlar det om en klockfrekvens på upp till 2 GHz. Enheten kommer med fyra megabyte L2 cache och 16 MB L3 cache. Även här ser vi ett TDP-värde på 65 W.

AMD jämför kommande Ryzen 7 5700G mot konkurrenten Intels Core i7-11700 i både produktivitet och spelprestanda i 1 080p-upplösning. Här hävdar AMD en ledning i allt från arbete i Photoshop och DaVinci Resolve till gaming i Warframe CS:GO och Fortnite. Hur väl dessa siffror faktiskt stämmer eller ej är något som återstår att se när det väl blivit dags för lansering och oberoende recensioner publiceras.

Pris och tillgänglighet

De två APU-enheterna kommer att hitta sin väg till butikshyllor den 5 augusti. Prislapparna listas här som 359 dollar för Ryzen 7 5700G och 259 dollar för Ryzen 5 5600G.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid