Energieffektivitet högst på priolistan?

Cortex-A15 väntas bli en kraftfull CPU-arkitektur men Qualcomm indikerade att den senaste Cortex-generationen kommer att behöva dedikerade kretsar för att nå den låga energiförbrukning som väntas av dagens mobila systemprocessorer. Något som garanterat inte fallit Apple i smaken och som lyser igenom i företagets marknadsföring av Iphone 5;

”Not only is the A6 chip custom designed to be fast, it’s custom designed to work with iOS 6 to be extremely power efficient.”

Apple_Battery

Med sin egen CPU-arkitektur har Apple möjlighet att skräddarsy sina ARM-baserade systemprocessorer för just sina ändamål – vilket idag är smartphones och surfplattor med låg energiförbrukning. Cortex-A15 som till och med sägs vara primärt utvecklad för energisnåla serversystem kan troligtvis inte erbjuda en optimal lösning för detta – något alltså bland annat Qualcomm påpekat.

Apple kan med en egen CPU-arkitektur skapa sig ett regelrätt försprång på övriga ARM-konkurrenter där man likt Qualcomm kan skräddarsy sina kretsar för specifika produktsegment. Men som grädde på moset även kan optimera sin arkitektur för specifika produkter i kombination med tät integrering av mjukvara och sitt operativsystem Ios. Detta kan göra det möjligt för Apple att ytterligare effektivisera sin plattform och sitt ekosystem. Vilket kan bli av yttersta vikt när många konkurrenter börjar komma på par rent hårdvarumässigt.

chip_hero_parallaxRelaterade artiklar:

Innehåll

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
IcedEarthUridiumJacob HugossonAnton KarmehedTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rickard
Medlem
Rickard

Skulle vara intressant att få veta vad dom kör med för GPU och vad den kan tänkas prestera! Men den är nog inte en Rouge från PowerVR, då borde den prestera bättre?

Tempel
Medlem
Tempel

Undrar hur mycket dom utvecklat själva och hur mycket dom handlat av Qualcomm.

Tempel
Medlem
Tempel

Tänker mer att dom köpt in design och sen moddat vidare iaf när det gäller cpubiten i processorn. Det är ju inte så att Apple saknar deg att handla för och att köpa in den expertisen från Qualcomm vore rätt rimlig imho, dumt att uppfinna hjulet igen och designa helt från scratch och Qualcomm har ju visat att dom har en mycket effektiv design.

Jacob Hugosson
Medlem

Det är inte så enkelt att ”bara” köpa in bitar och slänga ihop det till en komplett systemprocessor, CPU:n är en väldigt liten del i helheten. Sen finner jag det väldigt svårt att tro att Apple köpt in en design från Qualcomm och ”tweakat” den. Flera stora ingenjörer jobbar numera på Apple och jag tror det var Steve Jobs som sa att de vill ha sina egna processorer framöver i alla produktsegment. Det har i åratal ryktats om en egen CPU-design från Apple, nu är den här.

Tempel
Medlem
Tempel

Egen och egen, dom har ju redan köpt två bolag inom det området på senare år, iofs så kan det vara det som burit frukt (:D) nu.

Tempel
Medlem
Tempel

Jo, det är tämligen snabbt så därav min tanke kring Qualcomm och att det inte bygger på senaste ARM-kärnan utan på det som Qualcomm har full koll på.

Uridium
Gäst
Uridium

Tittar man på resultaten på Geekbench så verkar det som Apple gjort väldigt lite modifieringar på själva CPU-kärnan då den verkar prestera väldigt identiskt med Cortex A9 (utgår då från att gissningar på en klockfrekvens på 1.2GHz i iPhone5). Tycker även Krait var en besvikelse då heltalsprestanda är viktigare än flyttalsprestanda i en telefon och det är bara flyttalsprestanda som Krait verkligen tar ett steg förbi Cortex A9. Men Apple har lagt väldigt mycket krut på bussen mot RAM i A6, jämför man geekbench resultaten på iPhone4S, iPhone5, SGII (Exynos) och HTC One S (Krait) så ser man att CPU:erna… Läs hela »

Uridium
Gäst
Uridium

Menade naturligtvis SGIII i inlägget ovan 😳

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Uridium”]Tittar man på resultaten på Geekbench så verkar det som Apple gjort väldigt lite modifieringar på själva CPU-kärnan då den verkar prestera väldigt identiskt med Cortex A9 (utgår då från att gissningar på en klockfrekvens på 1.2GHz i iPhone5).[/quote]
Vad jämför du mot här egentligen? Visserligen presterar Galaxy S III bättre men den har fyra Cortex-A9 på 1,4 GHz, Apple A6 har två kärnor som ska ligga på 1,0 GHz (inte hört 1,2 GHz förrän du skrev det). Tycker det talar för ett väldigt stort lyft mot Cortex-A9.

Uridium
Gäst
Uridium

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Uridium”]Tittar man på resultaten på Geekbench så verkar det som Apple gjort väldigt lite modifieringar på själva CPU-kärnan då den verkar prestera väldigt identiskt med Cortex A9 (utgår då från att gissningar på en klockfrekvens på 1.2GHz i iPhone5).[/quote]Vad jämför du mot här egentligen? Visserligen presterar Galaxy S III bättre men den har fyra Cortex-A9 på 1,4 GHz, Apple A6 har två kärnor som ska ligga på 1,0 GHz (inte hört 1,2 GHz förrän du skrev det). Tycker det talar för ett väldigt stort lyft mot Cortex-A9.[/quote] Fick 1.2GHz från den gissning som AnandTech gjorde. Men det… Läs hela »

Uridium
Gäst
Uridium

”Blowfish testet kanske är jättebra att titta på då det trots allt producerar många MB/s.”

Misstag igen 😮

Ska naturligtvis stå ”Blowfish testet kanske INTE är jättebra att titta på då det trots allt producerar många MB/s.”

Uridium
Gäst
Uridium

[quote name=”Jacob Hugosson”]Vad jämför du mot här egentligen? Visserligen presterar Galaxy S III bättre men den har fyra Cortex-A9 på 1,4 GHz, Apple A6 har två kärnor som ska ligga på 1,0 GHz (inte hört 1,2 GHz förrän du skrev det). Tycker det talar för ett väldigt stort lyft mot Cortex-A9.[/quote]

Och det underlättar om man läser vad du skriver 😳

Såg inte att de specificerade klockfrekvensen till 1.0GHz. Ok, om den stämmer så har Apple definitivt modifierat CPU-kärnan en hel del då geekbench resultatet borde bero ganska lite på OS:et

Rickard
Medlem
Rickard

Kommit en prestanda siffra bort på Anandtech [img[/img] [quote] SunSpider is quickly outlasting its welcome as a smartphone benchmark, but it does do a great job of highlighting issues with the Cortex A9’s memory interface. Intel originally hinted at issues in the A9’s memory interface as being why Atom was able to so easily outperform other ARM based SoCs in SunSpider. As we surmised in our A6 Geekbench post, it looks like Apple specifically targeted improvements in the memory subsystem when designing the A6’s CPU cores. The result is the fastest SunSpider test we’ve ever recorded on a smartphone –… Läs hela »