Apples lansering av Iphone 5 var ganska sparsmakad när det gällde överraskningar och nyheter men något som stod ut var telefonens nya processor. En krets vi först fick höra baserades på ARM:s Cortex-A15-arkitektur, men som nu intressant nog verkar vara en helt egen lösning från Apple själva.

Apple har sedan lanseringen av sina första ARM-enheter byggt sina systemprocessorer kring arkitekturlicenser för ARM:s egna CPU-arkitektur, de senaste fyra generationerna har detta handlat om Cortex-familjen. Apple har skapat sina egna systemprocessorer med kraftfullare grafikdelar och minneshantering än många konkurrenter – men grundstommen i CPU-delen har alltid varit ARM:s egna CPU-licens.

När Apple tillkännagav Iphone 5 var vi spända på att få höra om Apple A6, en systemprocessor med dubbelt så hög prestanda som Apple A5. Internet surrade snabbt av rykten som talade om marknadens första systemprocessor byggd kring en Cortex-A15 arkitektur då Apple knappast skulle kunna uppnå dessa prestandaökningar med samma Cortex-A9-arkitektur som användes i Apple A5 och Iphone 4S.

Apples första egna CPU-arkitektur?

När nu mer uppgifter börjat dyka upp på Internet verkar den sista slutsatsen vara bekräftad. Apple behövde en ny CPU-arkitektur för att nå sina prestandamål med Apple A6. Men i motsats till de första uppgifterna verkar den inte längre komma från ARM själva. Grundarkitekturen licenseras givetvis fortfarande från ARM, men nu säger de senaste uppgifterna att Apple själva utvecklat sin egen CPU-arkitektur – likt exempelvis Qualcomm med Krait.

På Anandtech som säger sig fått uppgifterna om en egen Apple-arkitektur mer eller mindre bekräftad har man gjort ett bra arbete med att analysera den nya Apple A6 processorn. Även om de prestandauppgifter som hittills använts inte är hundra procent bekräftade ser de ut att stämma ganska väl överrens med Apples egna påstående.

Apple A6 har dubbla CPU-kärnor på 1 gigahertz

Apple kommer troligtvis aldrig avslöja några delikata detaljer kring sin nya CPU-arkitektur men de första uppgifterna pekar på att A6 fortfarande är en dubbelkärnig lösning som arbetar i 1 gigahertz. En ökning på 25 procent från de 800 megahertz Apple A5 arbetar i. Resterande prestandavinster verkar komma från effektivare CPU-arkitektur med högre IPC-värde (instructions per clock) samt rejält förbättrad minnesprestanda.

a6_performance2

Om uppgifterna som främst samlats in av Anandtech stämmer har Apple för första gången introducerat en egen ARM-baserade CPU-arkitektur. Vilket återigen cementerar det faktum vi tidigare påpekat vid lanseringen av Iphone 5 – systemprocessorn är en av de klart mest intressanta nyheterna.

Apple A6 och satsningen på en egen CPU-arkitektur är inte bara en häftig utveckling för Iphone 5 utan för Apples framtida satsning som helhet. Inte ens mobiljätten Samsung har sin egen CPU-arkitektur och när vi nyligen fick en pratstund med Qualcomm förklarade man vilka fördelar det finns med att bygga sin egen CPU-arkitektur på ARM:s plattformslicens.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
IcedEarthUridiumJacob HugossonAnton KarmehedTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rickard
Medlem
Rickard

Skulle vara intressant att få veta vad dom kör med för GPU och vad den kan tänkas prestera! Men den är nog inte en Rouge från PowerVR, då borde den prestera bättre?

Tempel
Medlem
Tempel

Undrar hur mycket dom utvecklat själva och hur mycket dom handlat av Qualcomm.

Tempel
Medlem
Tempel

Tänker mer att dom köpt in design och sen moddat vidare iaf när det gäller cpubiten i processorn. Det är ju inte så att Apple saknar deg att handla för och att köpa in den expertisen från Qualcomm vore rätt rimlig imho, dumt att uppfinna hjulet igen och designa helt från scratch och Qualcomm har ju visat att dom har en mycket effektiv design.

Jacob Hugosson
Medlem

Det är inte så enkelt att ”bara” köpa in bitar och slänga ihop det till en komplett systemprocessor, CPU:n är en väldigt liten del i helheten. Sen finner jag det väldigt svårt att tro att Apple köpt in en design från Qualcomm och ”tweakat” den. Flera stora ingenjörer jobbar numera på Apple och jag tror det var Steve Jobs som sa att de vill ha sina egna processorer framöver i alla produktsegment. Det har i åratal ryktats om en egen CPU-design från Apple, nu är den här.

Tempel
Medlem
Tempel

Egen och egen, dom har ju redan köpt två bolag inom det området på senare år, iofs så kan det vara det som burit frukt (:D) nu.

Tempel
Medlem
Tempel

Jo, det är tämligen snabbt så därav min tanke kring Qualcomm och att det inte bygger på senaste ARM-kärnan utan på det som Qualcomm har full koll på.

Uridium
Gäst
Uridium

Tittar man på resultaten på Geekbench så verkar det som Apple gjort väldigt lite modifieringar på själva CPU-kärnan då den verkar prestera väldigt identiskt med Cortex A9 (utgår då från att gissningar på en klockfrekvens på 1.2GHz i iPhone5). Tycker även Krait var en besvikelse då heltalsprestanda är viktigare än flyttalsprestanda i en telefon och det är bara flyttalsprestanda som Krait verkligen tar ett steg förbi Cortex A9. Men Apple har lagt väldigt mycket krut på bussen mot RAM i A6, jämför man geekbench resultaten på iPhone4S, iPhone5, SGII (Exynos) och HTC One S (Krait) så ser man att CPU:erna… Läs hela »

Uridium
Gäst
Uridium

Menade naturligtvis SGIII i inlägget ovan 😳

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Uridium”]Tittar man på resultaten på Geekbench så verkar det som Apple gjort väldigt lite modifieringar på själva CPU-kärnan då den verkar prestera väldigt identiskt med Cortex A9 (utgår då från att gissningar på en klockfrekvens på 1.2GHz i iPhone5).[/quote]
Vad jämför du mot här egentligen? Visserligen presterar Galaxy S III bättre men den har fyra Cortex-A9 på 1,4 GHz, Apple A6 har två kärnor som ska ligga på 1,0 GHz (inte hört 1,2 GHz förrän du skrev det). Tycker det talar för ett väldigt stort lyft mot Cortex-A9.

Uridium
Gäst
Uridium

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Uridium”]Tittar man på resultaten på Geekbench så verkar det som Apple gjort väldigt lite modifieringar på själva CPU-kärnan då den verkar prestera väldigt identiskt med Cortex A9 (utgår då från att gissningar på en klockfrekvens på 1.2GHz i iPhone5).[/quote]Vad jämför du mot här egentligen? Visserligen presterar Galaxy S III bättre men den har fyra Cortex-A9 på 1,4 GHz, Apple A6 har två kärnor som ska ligga på 1,0 GHz (inte hört 1,2 GHz förrän du skrev det). Tycker det talar för ett väldigt stort lyft mot Cortex-A9.[/quote] Fick 1.2GHz från den gissning som AnandTech gjorde. Men det… Läs hela »

Uridium
Gäst
Uridium

”Blowfish testet kanske är jättebra att titta på då det trots allt producerar många MB/s.”

Misstag igen 😮

Ska naturligtvis stå ”Blowfish testet kanske INTE är jättebra att titta på då det trots allt producerar många MB/s.”

Uridium
Gäst
Uridium

[quote name=”Jacob Hugosson”]Vad jämför du mot här egentligen? Visserligen presterar Galaxy S III bättre men den har fyra Cortex-A9 på 1,4 GHz, Apple A6 har två kärnor som ska ligga på 1,0 GHz (inte hört 1,2 GHz förrän du skrev det). Tycker det talar för ett väldigt stort lyft mot Cortex-A9.[/quote]

Och det underlättar om man läser vad du skriver 😳

Såg inte att de specificerade klockfrekvensen till 1.0GHz. Ok, om den stämmer så har Apple definitivt modifierat CPU-kärnan en hel del då geekbench resultatet borde bero ganska lite på OS:et

Rickard
Medlem
Rickard

Kommit en prestanda siffra bort på Anandtech [img[/img] [quote] SunSpider is quickly outlasting its welcome as a smartphone benchmark, but it does do a great job of highlighting issues with the Cortex A9’s memory interface. Intel originally hinted at issues in the A9’s memory interface as being why Atom was able to so easily outperform other ARM based SoCs in SunSpider. As we surmised in our A6 Geekbench post, it looks like Apple specifically targeted improvements in the memory subsystem when designing the A6’s CPU cores. The result is the fastest SunSpider test we’ve ever recorded on a smartphone –… Läs hela »