Apple har under WWDC på måndagskvällen presenterat nya modeller av sina populära ultratunna datorer Macbook Air. De nya modellerna kommer med Intels kraftfullare Haswell-processorer och lovar bland annat rejäla förbättringar i batteritid, upp till 12 timmar i den större 13-tums modellen.

Nya Macbook Air kommer att bygga kring Intels nya processorarkitektur Haswell och Apple satsar som väntat på ULT-modellen av processorn som med extra låg energiförbrukning ska göra det möjligt att nå mäktig batteritid i ett tunt format. Apple lovade under sin presentation på måndagskvällen att 11-tums modellen av nya Macbook Air ska erbjuda upp till 9 timmars batteritid medan 13-tums modellen ska erbjuda hela 12 timmars batteritid. Detta kan jämföras med 5 resp. 7 timmar för förra generationens Macbook Air modeller.

macbookairbattery

I övrigt utlovas upp till 40 procent högre grafikprestanda med Haswells uppdaterade grafikkretsar, SSD-baserad lagring med upp till 45 procent bättre prestanda än tidigare generation och stöd för 802.11ac Wifi. 

macbookairhaswell

Apples nya Macbook Air modeller ska börja säljas redan idag och kommer att ärva den prissättning som används idag för förra generationen med ett instegspris på 999 dollar för 11-tums modellen, troligtvis 8 995 svenska kronor. Både 11 och 13-tums modellen av nya Macbook Air kan konfigureras med antingen 128 eller 256 gigabyte lagringsutrymme.

macbookairhaswell2

Mer detaljerade specifikationer kommer inom kort men att Apple säger sig lyckats öka batteritiden med 4 resp, 5 timmar för sina Macbook Air-modeller låter minst sagt imponerande. Apple nämner inte något om skärmarna i nya Macbook Air vilket skulle antyda att det inte är någon Retina-uppgradering planerad för denna generation, vilket både är lite överraskande och något av en besvikelse med tanke på ultrabook-marknaden idag. Man avslöjade heller inga nyheter om chassidesignen vilket indikerar att man kör vidare på samma eller åtminstone en snarlik design och format som i nuvarande modeller.

Källa: Apple, TheVerge, Anandtech


Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
HurrdurrAnton KarmehedDenSisteAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

En ordentlig ökning i batteritid, men är det inte egentligen tragiskt att vi inte får ut mer år 2013? Man läser om så mycket spännande batteriteknik, men ändå är vi kvar på bara några få timmar effektiv användning. Om jag bara låter datorn stå så räcker den ju väldigt länge, men om man ska arbeta aktivt med den på långa resor eller liknande så är laddare ett måste.

Kul att Apple knuffar det hela framåt, men det är fortfarande riktigt dåligt i all ärlighet. Och det gäller alla, inte bara Apple.

Ali Abourghiba
Medlem
Ali Abourghiba

Angående displayen, jag antar att det stod mellan den höga batteritiden och bättre skärm. Man kan nog inte få allt…inte än i alla fall.

Medlem
WIRN

Tråkigt att Apple bara ökar sin upplösning i enorma steg, allt eller inget. Jag menar en kompromiss på 1080 hade funkat prima (men antar att de tänker på varumärket retina). Rätt sjukt att min relativt gamla iPad 3 har högre upplösning (och mindre skärm)

Hurrdurr
Gäst
Hurrdurr
Hurrdurr
Gäst
Hurrdurr

Nvm, den bytte bara namn