Apple lanserade i förra veckan sin nya generations MacBook Pro där man uppgraderade med bland annat snabbare Sandy Bridge-processorer från Intel och välpresterande grafikkretsar från AMD. Men när den nya datorn nu dissikerats är det trots allt den nya Thunderbolt-kretsen som kanske intresserar oss mest med sin kapacitet på 10 Gbps.

Apple har sin vana trogen lyckats väl med att packa in trevliga komponenter på en liten yta och den 15-tums modell av MacBook Pro som blivit dissekerad på iFixit.com visar att mycket av upplägget känns igen från förra generationens modeller. Positivt är att man ganska lätt kan komma åt minnesmoduler och hårddisk för egna uppgraderingar. Medan batteriet och skärmen är svårare att göra något åt på egen hand.

macbookpro.ifixit

Kikar man på moderkortet i MacBook Pro hittar vi den nya Sandy Bridge-plattformen i form av en Intel BD82HM65 styrkrets samt en fyrkärnig Intel i7-2630QM CPU. Vid I/O-portarna hittar man även den nya Intel L051NB32 EFL-kretsen som har i uppgift att sköta kommunikationen över Apples nya Thunderbolt-gränssnitt. Thunderbolt bygger på Intels höghastighetsgränssnitt Light Peak och kan skicka och ta emot data i 10 Gbps samtidigt, vilket kan jämföras med exempelvis USB 3.0 och dess maximala överföringshastighet på 5 Gbps.

macbook.kretsar
Blåmarkerad krets ansvarar för Apples Thunderbolt-gränssnitt.

Styrkretsen för Thunderbolt/Light Peak gränssnittet är förhållandevis stor och kräver en hel del kretsyta för att få plats. Exakt hur mycket Apples nya Thunderbolt-gränssnitt kostar tillverkaren är oklart, men det bör trots allt handla om ett märkbart påslag.

thunderboltkrets
Apples/Intels Thunderbolt/Light Peak kontrollerkrets.

Källa: iFixit

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Boris-Jacob Hugossonmitrix Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
mitrix
Medlem
mitrix

Undrar om det blir ett så pass häftigt påslag ändå, tippar på att Intel ger Apple en rätt saftig rabatt för att få in sin nya teknik på marknaden på bred front och i en känd tillverkare. Att få in sin teknik i appleprodukter garanterar att det uppstår en ganska bred användarbas relativt fort, vilket ökar tredjeparttillverkares motivering att använda sig av den!

Jacob Hugosson
Medlem

Från vad jag hört ska påslaget ligga på $40 per krets, i alla fall för andra tillverkare… Apple kan ha ett lägre pris dock man vet aldrig.

Hur som helst är $40 ett rejält påslag då det resulterar i mer än $40 i slutprodukten för oss konsumenter. Förutom prislappen på Thunderbolt ser jag det som en grym framtida lösning om det nu lyckas slå.

-Boris-
Medlem
-Boris-

Tänk om andra tillverkare kunde tillverka så eleganta datorer! 🙂 Arbetar man med laptops vet man vilken jävla röra det är. De bygger i plast, flera lager för att hålla ihop skiten, vilket ger ett virrvarr av skruvar. De har elektroniken utspridd i moderkort, usb-kort, extra kort för knappar med mera. Det är inte ovanligt att det går mer än en sladd mellan moderkort och någon av dessa. Samtidigt ska antennsladdar gärna gå i knepiga och för trånga kanaler genom hela datorn och fästa så långt bort från skärmen som möjligt. För att vara extra roliga kan det vara olika… Läs hela »