Inför lanseringen av AMD:s processorarkitektur Zen 2 och tredje generationens Ryzen-processorer har moderkortstillverkaren Asus hittills listat 35 existerande moderkort som ska motta BIOS-uppdateringar för att säkerställa kompatibilitet med den kommande processorserien.

AMD förväntas sjösätta sin tredje generation Ryzen-processorer under sommaren. Den nya generationen baseras på den nya arkitekturen Zen 2 och 7 nanometers (nm) tillverkningsteknik. Trots att det rör sig om en helt ny arkitektur och inte en uppfräschning som mellan första och andra generationens Ryzen-processorer behåller AMD sockel AM4 för samtliga modeller.

Att sockel AM4 hänger kvar innebär att dagens processorer kommer att vara kompatibla med kommande moderkort utrustade med 500-seriens styrkretsar. Det innebär även att dagens moderkort med 300 eller 400-seriens styrkretsar kommer att kunna husera och driva de kommande processormodellerna.

För att denna framåt/bakåtkompatibilitet ska fungera krävs dock BIOS-uppdateringar. Nu har moderkortstillverkaren Asus listat 35 av sina existerande sockel AM4-moderkort som kommer att motta sådana BIOS-uppdateringar för att säkerställa kompatibilitet med de stundande processorenheterna.

Listan inkluderar produkter utrustade med styrkretsarna B350, X370, B450 och X470. Inga moderkort utrustade med styrkretsarna A320, X300 eller A300 inkluderas. Listan förväntas utökas med fler moderkortsmodeller med 400-seriens styrkretsar. Detta kommer att ske efter att Asus säkerställt kompatibilitet genom interna tester.

Tidigare uppstod ett orosmoment när en representant från företaget MSI kommenterade att moderkort med 300-seriens styrkretsar, i alla fall de från MSI, inte skulle vara kompatibla med de kommande processorerna. Ett uttalande som företaget snabbt dementerade och menade att interna tester utförs och en kompatibilitetslista från MSI kommer att göras tillgänglig inom snar framtid.

Övriga moderkortstillverkare väntas publicera liknande kompatibilitetslistor för sina nuvarande moderkortsmodeller och AMD:s kommande processorenheter innan den officiella lanseringen av Ryzen 3000-serien tar plats.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
svart skägg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Skönt, är det bara att byta ut CPU om man blir sugen på nytt. Har ett 370 men är rätt nöjd med min Ryzen 7 1800x. Men bra ifall man får rycket att byta.

svart skägg
Medlem
svart skägg

Det gillar jag med AMD att man haft bra kompatibilitet vid släpp av nya CPU och även om min 1500x orkar dra mitt 1060 fullt ut så uppgradering nu är ganska onödig är det trevligt att veta det finns uppgraderings alternativ så jag kan köra vidare på min b450 bräda och 16gb ram som gör nästa uppgradering betydligt billigare