Vi har fått en hel del förfrågningar angående hur man kan bygga ett eget kraftigt nätaggregat för att driva en peltier eller dylikt. Den typ av aggregat som vi kommer att bygga här kommer inte att vara filtrerat/switchat, så ett aggregat byggt för att ligga på 18 t.ex. volt kommer att kunna svaja mellan c:a 17-19 volt, och kommer därför inte vara en lämplig strömkälla för något annat än peltiers eller annan spänningsokänslig utrustning. Kostnaden för denna lösning är mycket mindre än om du skulle köpa ett färdigbyggt, ett hemmabygge går på 7-800 kronor max, till skillnad från ett labb-aggregat på c:a 2500 och uppåt. Det är en fördel att ha erfarenhet av begrepp inom grundläggande elektronik, men man klarar det även utan de kunskaperna. 

Aggregatet kommer endast att innehålla 4 komponenter, därav det låga priset. Den första, största, tyngsta och dyraste komponenten är transformatorn. Det är den som gör om växelspänningen på 230 V i ditt vägguttag till det volt-tal du vill ha. De finns i många olika storlekar, beroende på hur många volt och ampere du vill ha ur det. Transformatorerna är byggda för ett speciellt volt-tal, sen är det upp till dig att bestämma hur många ampere du behöver. Transformatorernas storlek mäts i enheten VA (VoltAmpere). För att räkna ut hur många ampere en transformator kan leverera så tar du dess VA-tal och delar med det antal volt transformatorn är byggd för. OBS! Många transformatorer har en ingång för 230V, och 2 utgångar för den andra spänningen. Du kan utnyttja detta genom att parallellkoppla de båda utgångarna (på Toroid-transformatorerna så gör du detta genom att tvinna ihop Grön och Brun kabel med varann samt Röd och Blå kabel med varann), och därigenom dubbla antalet ampere du kan ta ut från aggregatet, eftersom du då tar hälften av strömmen från varje utgång.

Exempel:

Toroid ringkärnetransformator 400 VA 2*12V, ELFA Art.nr: 56-138-15, 450 kronor + moms

Här har vi två utgångar på 12V och 200VA styck, alltså 400 VA totalt om kan gå genom transformatorn. Då tar vi

400VA / 12V = 33 A

Vi kan alltså få c:a 33 ampere max ur transformatorn (minus effektförluster), men vi kommer lägga oss på c:a 25 A som max för att inte riskera att skada någon komponent. 
Nästa steg är att likrikta spänningen, för den växelspänning vi har nu är ganska oanvändabar för oss. För att åstadkomma detta finns det färdiga komponenter med namnet likriktarbryggor. Dessa finns för olika ampere-tal upp till 50 A, och man kan lika gott köpa en sån eftersom en på 50 A kostar under 50-lappen. Dessa är svarta ”lådor” med 4 ben på. VIKTIGT! Likraktaren måste kylas, och detta kan lösas med någon gammal CPU-kylare eller dylikt. (tack Gribber för all respons).

På 2 av dessa ser man tecknet ~. Där ansluter man växelspänningen från båda utgångarna på transformatorn, åt vilket håll spelar ingen roll. Sedan finns det två ben, ett med + och ett med minus. Mellan pluspolen och minuspolen fäster du nu kondensatorn. Den har uppgiften till att stabilisera spänningen, och med de kraftiga strömmar som ska användas här, så krävs det en stor kondensator. Som tur är så är dessa kondensatorer billiga, en på 3700 eller 8800 µF (beroende på spänning) kostar c:a 25 kronor och är mer än tillräckligt.

VIKTIGT! Kom ihåg att du ansluter polerna rätt på kondensatorn, gör du fel så kan den explodera med tråkiga följder.
Nu är det faktiskt bara en komponent kvar, säkringen. Här väljer du ett värde som är några ampere under det värde som är lägst, antingen värdet på likriktaren eller det värde du fick fram när du räknade ut max antal ampere ur transformatorn. Snåla inte här, hellre en förstörd säkring som är billig att byta ut än en transformator som börjar brinna eller en brunnen likriktarbrygga vilket kan bli mycket dyrt. Säkringen ansluter du på pluspolen, parallellt med kondensatorn.

Klart! Nu har du en bra likströmskälla med pluspol på säkringen och minuspol vid negativa änden av kondensatorn. Kom ihåg att ha relativt tjocka ledningar mellan komponeneterna om du t.ex. bygger in allt i en låda, så att de inte blir för varma p.g.a. de starka strömmarna. Eftersom de värden som anges på transformatorerna i ELFA-katalogen är effektiv-värden, så kommer spänningen obelastad ligga på effektivvärdet * roten ur 2, dvs nästan 17 volt på ett 12-volts aggregat. Kom därför ihåg att dessa aggregat SKA belastas ganska hårt för att hamna nära specifikationerna. Akta er därför att driva fläktar och dylikt på det (om ni inte sätter fläktarna i serie med spänningsdelande motständ), eftersom de kan överbelastas. Ännu en gång tack Gribber för denna ”heads up”.

 

Eftersom
alla kommer ha olika krav på det aggregat de själva vill bygga, så kommer vi
(via mailadressen längst ner på sidan) att ställa upp med servicen att plocka
fram artikel-nummer på passande komponeneter till er lösning. OBS! Vi tar däremot
inte på oss något som helst ansvar för hur utgången av projektet blir. Se det
som en hjälp från vår sida, inte någon garanti att det kommer fungera.

1: Transformatorn, två gula sladdar in, grön+brun samt röd+blå ut.
2: Likriktare, spelar ingen roll hur transformatorn ansluts
3: Kondensator, VIKTIGT med polerna.
4: Säkring, kom ihåg att välja rätt värde.


 

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments