För att lyckas med sin satsning på flerskärmstekniken Eyefinity fick AMD vända sig till DisplayPort-gränssnittet. DisplayPort har många fördelar mot exempelvis DVI men finns fortfarande på ganska få bildskärmar. Men nu kommer DisplayPort-adaptrar till en tredjedel av kostnaden.

En aktiv dubbellänkad DisplayPort-adapter för att omvandla DisplayPort-signaler till DVI har tidigare varit det enda alterantivet för användare utan DisplayPort-bildskärmar. Med en relativt komplex design har dessa adaptrar kostat närmare 1 000 kronor stycket.

Nu kommer snart flera tillverkare med enkellänkade aktiva DisplayPort-adaptrar som drar ner kostnaden till runt en tredjedel. Genom att endast omvandla bildsignalen till en enkellänkad DVI-signal (1920×1200 pixlar maximal upplösning) krävs ingen extern strömförsörjning och adaptern blir både smidigare och billigare.

dpdvi

Flera svenska butiker listar idag aktiva enkellänkade DP-till-DVI adaptrar för ett pris på runt 350 kronor inklusive moms. Något som kan möjliggöra flerskärmskonfigurationer för fler konsumenter.

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
flopper
13 Årtal sedan

1 år sent men men, bra.

anders190
anders190
13 Årtal sedan

Som Eyefinity-användare hade jag gärna sett att produkter likt dessa vid lanseringen redan. Speciellt till ett billigare pris. Idag finns det flera skärmar att välja på med DisplayPort så problemet är mindre. Jag hittar 38st hos Prisjakt, absolut billigaste kostar 1900kr, billigaste med IPS 2200kr. Har man äldre skärmar man ska köra med så är ju en sån här adapter fortfarande enda lösningen.

Jag kör själv med 3st HP ZR24w som har DisplayPort för övrigt.

flopper
flopper
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”flopper”]1 år sent men men, bra.[/quote]
Jo lite så är det ju, jag förstår att man prioriterade DL-adaptrarna med tanke på att vissa faktiskt kör med 30-tummare men man borde även fixat fram SL-varianter för resten av marknaden. Tycker speciellt att AMD och bildskärmstillverkare borde vara intresserade av att fler kunde köra Eyefinity.
Sitter själv med en DL-adapter och den är ju inte bara dyr utan även jäkligt otymplig.[/quote]
japp därav köpte jag en displayport skärm för eyefinity.
ansåg det värdemässigt som på ett ut med en adapter.