Vad som sägs vara en läckt bild från Intel själva listar samtliga processorer ur tillverkarens Comet Lake-S-familj som kommer med ”F”-suffix och således saknar integrerade grafikkretsar.

Med introduktionen av processorfamiljen baserad på arkitekturen Coffee Lake Refresh införde Intel en ny produkttyp bland sina processorer. Dessa nya enheter bär ett ”F”-suffix och kommer utan någon integrerad grafikkrets vilket lät tillverkaren maximera antalet färdiga processorenheter som tog sig ur dess fabriker.

Nu ska vad som påstås vara en av Intels interna pressbilder ha läckt ut. Denna bild listar samtliga F-modeller som ska lanseras som en del av kommande Comet Lake-S-familjen.

Comet Lake-baserade KF-processorer

Bilden listar sex olika processormodeller. Tre av dessa bär suffixet ”KF” vilket innebär den tidigare nämnda avsaknaden av integrerad grafikkrets och även att dessa modeller är upplåsta för överklockning.

Dessa tre processorer inkluderar Core i5-10600KF med sex kärnor, 12 trådar, 12 megabyte (MB) Smart Cache och stöd för två kanaler internminne med hastigheter på upp till 2 666 megahertz (MHz). Här listas klockfrekvensen som upp till 4,1 gigahertz (GHz), turbofrekvensen för en ensam kärna som 4,8 GHz och turbofrekvensen för samtliga kärnor samtidigt som 4,5 GHz. Detta med ett TDP-värde på 125 watt (W).

Härnäst listas Core i7-10700KF med åtta kärnor, 16 trådar, 16 MB Smart Cache och två minneskanaler med stöd för 2 933 MHz. Klockfrekvensen listas som upp till 3,8 GHz, turbofrekvensen för en ensam kärna listas som upp till 5,0 GHz och turbofrekvensen för samtliga kärnor samtidigt listas som upp till 4,7 GHz. Även här ligger TDP-värdet på 125 W.

Flaggskeppsprocessorn ur denna serie bär namnet Core i9-10900KF med tio kärnor, 20 trådar, stöd för två kanaler internminne med hastigheter på upp till 2 933 MHz. Klockfrekvensen listas som 3,7 GHz, turbofrekvensen för en ensam kärna listas som upp till 5,1 GHz och samtliga kärnor påstås kunna nå upp till 4,8 GHz samtidigt. Här rör det sig om 20 MB Smart Cache och ett TDP-värde på 125 W.

Comet Lake-baserade F-processorer

Intels flådiga förpackning för 9000-seriens Core i9-modeller.

Den som inte känner för att överklocka sin processor men känner att en integrerad grafikkrets kan vara överflödig har den vanliga F-serien att slänga ett öga på. Denna serie består av tre processorenheter vars antal processorkärnor och trådar, cacheminne samt minnesstöd matchar deras motsvarigheter ur KF-serien. Däremot kommer samtliga enheter med ett lägre TDP-värde på 65 W.

Här listas Core i5-10400F med en klockfrekvens på upp till 2,9 GHz, en turbofrekvens för en ensam kärna på upp till 4,3 GHz och en turbofrekvens för samtliga kärnor på upp till 4,0 GHz.

Intel Core i7-10700F listas med en klockfrekvens på upp till 2,9 GHz, en turbofrekvens för ensam kärna på upp till 4,7 GHz och alla kärnor ska samtidigt kunna nå upp till 4,6 GHz.

Denna series flaggskeppsprocessor Core i9-10900F sägs få en klockfrekvens på upp till 2,8 GHz, en maximal turbofrekvens för ensam kärna på 5,0 GHz och hävdas kunna köra samtliga kärnor i upp till 4,8 GHz samtidigt.

Pris och tillgänglighet

Tyvärr listar denna påstådda presentationsbild inga prislappar för de olika processorerna. Intel ryktas avtäcka Comet Lake-S någon gång under april månad. Dock förblir riktpriserna och lanseringsdatum fortsatt oklara.

I vanlig ordning rekommenderas det att information som ännu inte har bekräftats av tillverkaren själv tas med en nypa salt. Det vore inte omöjligt för gemene man att återskapa en av dessa pressbilder på egen hand och hävda att den kommer direkt från en tillverkare. Det vi kan göra i dagsläget är således endast att spekulera i exakt hur Comet Lake-S kommer att se ut sett till processormodeller och vänta på att Intel officiellt avtäcker arkitekturen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid