Intels senaste flaggskeppsprocessor Core i9-13900K har nu bräckt ett åtta år gammalt världsrekord när det kommer till klockfrekvens vid extrem överklockning. Ett rekord som tidigare hölls av AMD:s FX-8370.

I åtta år har AMD kunnat skryta med att man skapat den processor som överklockats högst av alla. År 2014 sattes rekordet med en AMD FX-8370 som med hjälp av flytande kväve kunde pressas till galna 8 722,78 MHz.

Överklockningen genomfördes av överklockaren Elmor med hjälp av ett Asus ROG Maximus Z790 Apex-moderkort och flytande kväve. Intels senaste flaggskepp kommer från fabrik med en klockfrekvens som kan sträcka sig upp till 5,8 GHz. Elmor lyckades alltså klämma ur tre extra gigahertz ur den nya processorn.

Annons

Intels Raptor Lake-arkitektur är fortfarande nu så det återstår att se hur länge detta rekord kommer att stå. Intel ska även lansera en variant av Core i9-13900K som erbjuder klockfrekvenser på över sex gigahertz under nästa år. Något som lär vara en handplockad variant just för sina egenskaper att nå höga klockfrekvenser. Detta kan således bli en enhet vi får se toppa rekordlistorna för klockfrekvenser när den väl har lanserats.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid