Det bästa av tre världar – Asus nya IPS-skärm klarar 4K och 144 Hz

1

Snart behöver du inte välja mellan hög bildfrekvens och riktigt hög upplösning – Asus nya skärmprototyp blir den första av sitt slag, med både 4K, IPS och 144 Hz.

Skärmar med 4K-upplösning tagit marknadsandelar snabbt, både för de som vill ha extra hög detaljnivå med bibehållen yta och för de som helt enkelt vill ha mer skärmyta att leka med. Samtidigt har mindre upplösningar som 2 560 x 1 440 och 1 920 x 1 080 kunnat erbjuda betydligt högre uppdateringsfrekvenser på norr om 100 hertz, någonting som helt enkelt inte varit möjligt med 4K-upplösning på grund av begränsad bandbredd i Displayport och HDMI.

Högupplöst skärm för snabba spel

Nu, med introduktionen av Displayport 1.3 och 1.4, blir den begränsningen ett minne blott. Den nya standarden, som debuterar med både AMD:s och Nvidias nya grafikkort i sommar, innebär att det finns bandbredd så det räcker och blir över för både högre upplösningar och högre uppdateringsfrekvenser. Det har Asus tagit fasta på med en ny prototypskärm som vi får klämma på i deras monter i Taiwan.

Under Computex-mässan visar Asus nämligen upp det man menar är världens första 4K-skärm på 27 tum med 144 hertz uppdateringsfrekvens, via Displayport 1.3. Dessutom har man inte kompromissat med paneltypen, utan det är en IPS-panel som används snarare än en TN, vilket borgar för djupare svärta och goda betraktningsvinklar.

För att få full nytta av uppdateringsfrekvensen behöver du såklart också kunna driva spel i motsvarande bildfrekvens i så hög upplösning, och det är lättare sagt än gjort även med riktigt kraftfulla grafikkort.

Än så länge är skärmen endast en mycket begränsad prototyp – Asus menar att det endast finns två sådana här paneler att tillgå inom hela företaget. En skarp lansering ska dock vara på väg, men dröjer troligtvis till någon gång nästa år.

Asus påkostade 5K-panel

Bredvid sin snabba 4K-skärm visar Asus även upp en egen 5K-skärm. Just 5K-upplösning är ännu en teknik som drar nytta av den högre bandbredden i nya versioner av Displayport, och på mässgolvet visar Asus en 5K-upplöst panel på 32 tum, som ska klara 99,5 procent av Adobe RGB-färgskalan och 84 procent av Rec 2020.

Sistnämnda saknar fortfarande prissättning, men gissningsvis blir detingen billig historia för den som vill vara tidigt ute med 5K-upplösning via nya gränssnitt.

computex_2016_3

Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Lodz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lodz
Gäst
Lodz

Hoppas verkligen man kan nypa en 4k, 144 hz skärm för mindre än 12 000:-, mer än så vill man gärna inte lägga.