Haha, ber om ursäkt för den dramatiska rubriken ala aftontidning, men läs vidare så förstår ni konceptet. Det här med bloggar har aldrig riktigt vart min grej, jag använder inte facebook, aldrig skrivit dagbok och alltid tyckt att vill någon veta vad jag gör, eller tycker så frågar de väl det. Men nu fanns ju möjligheten att skriva några rader här på Nordichardware och då får jag väl ta och introducera mig själv i det här. Förhoppningsvis så blir ingen stött!

Det hände mig någonting tidigare i veckan som faktiskt fick mig att förundras över mitt eget agerande. Jag ignorerade ett mail. Ja, det har aldrig hänt tidigare att jag rent av skitit i att svara bara för att jag är trött på att få sådana mail. Jag har tidigare svarat både på skambud, orelevanta frågor, noobs och frågor som rent av kan vara stötande. Jag har alltid sett det som att det är oerhört ohövligt att inte ta sig de där två minuterna för att verkligen svara. Att dömma boken efter omslaget är ju något som man alltid har hört att man inte ska göra, men oh andra sidan så stämmer ofta min förutfattade mening med vad jag senare möts av. Den här gången så valde jag att ignorera, pågrund av den förutfattade mening jag hade jämt emot personer som ofta frågar om just det här. Hur jag har gått tillväga för att bli sponsrad. Faktum är att hur jag än vrider och vänder på det så är det en oerhört ohövlig fråga till någon som är sponsrad. Det påvisar en viss oförståelse för det arbete som ligger bakom, och samtidigt en antydan till att man vill ta genvägar, round som corners eller rent av bara score some free stuff på ett enkelt och bekvämt sätt.

I det här fallet, där jag för första gången ignorerade ett mail så hade jag fel. Efter en del tjat ifrån den här personen, både via mail och via pm så slutade det iallafall med att jag svarade, med ett viss purken inställning på hans frågor. Kanske med syftet av avskräcka, men i slutändan så engagerade det mig. Jag tänkte att jag tar och klipper in hela den här konversationen i ett blogg-inlägg så att ni inte bara får ta del av en del av mitt liv som moddare, utan även kanske får några schyssta tips på hur ni själva ska gå till väga när ni börjar att verkligen engagera er i just moddning.

Here goes nothing!

Hej, är lite nyfiken på hur du har gått tillväga för att bli sponsrad av företag till dina byggen? Jätte grymma byggen btw, gillar färgsättningen du använder.

Mvh, *******

 

Jag har arbetat hårt och presterat därefter. Varit aktiv och företagsam och framförallt så har jag visat en stor förståelse för vad sponsring egentligen innebär redan ifrån början.

Det viktigaste är att inte komma tomhänt, du bör och jag skulle faktiskt säga att du ska ha en portfolio av åtminstone ett riktigt schysst bygge innan du ens ger dig på företagen om sponsring. Tänk på hur du förhåller dig till dem och framför allt, tänk minst en gång, kanske tre på om du verkligen är redo för att ta emot produkter för att visa upp dem på ett sätt som ingen annan skulle kunna göra.

Sen kan jag tillägga att jag svor över att du skickade PM till mig om det här för 5h sedan och jag svär lika mycket över profilinlägget. Om någon inte svarar så skickar man inte en gång till. Det är också viktigt att ta med sig som en erfarenhet.

 

Okej det var ungefär så i dom banorna jag tänkte att det var. Förstod att en portfolio är ett måste, men hur stor roll spelar de att bilderna ska se professionellt tagna ut? Har själv ingen systemkamera och undrar om det är nånting jag måste ha för att göra ett bättre intryck?

Vad innebär sponsring om du förklarar med egna erfarenheter? Kommer det med några andra förpliktelser än att visa upp varumärkets eller företagets namn?

Som försvar på för att jag skickade 2 ggr så var det för att jag var osäker på om det första meddelandet hade skickats. Ber om ursäkt för det och tar åt mig kritiken. Vill tacka dig också för att du ändå svarar på mina frågor, vilket jag betvivlar att många skulle ha gjort. Uppskattas verkligen!

 

Jag tycker att det är ett ohälsosamt fokus på just sponsorer som blir allt mer tydligt hos förstagångsbyggare. Det är inte så att man måste ha sponsorer för att modda. Man ska modda för att man tycker att det är roligt. Köp något skitchassi och bygg om det helt så krävs det inte många hundralappar för att göra någonting schysst. Har man inte råd med det finns det heller ingen ide att prata med sponsorer. Finns en hel del runt omkring och material som kostar pengar.

En schysst kamera och med det schyssta bilder ger ju en hel del för att det ska se professionellt ut. Men om man tittar på t.ex. [WP@]Wolverine så är bilderna bra, för att de visar bygget och fokus då är mer på bygget. Än om man kanske tittar på mitt eller JaZids byggen som har ganska stort fokus på just fotografering och presentation. Man kan även få riktigt bra bilder med en vanlig digitalkamera eller mobil. Det viktiga är bra ljus, stativ eller något annat som håller kameran stilla och sedan att inte använda blixt. Klart att bättre bilder ger ett bättre intryck, men en grym idé eller om man är duktig på någonting och har påvisat det tidigare så kan också det räcka oerhört långt. Bara schysst fotografering kommer man inte långt på om jag säger så.

Sponsring för mig har inneburit att jag kan fokusera på själva designen och ignorera andra omkostnader vilket såklart har underlättat mitt arbete. Det har också inneburit att jag har krav på mig att lägga upp och visa upp bilder på bygget och framhäva deras produkter. Även om de inte rakt utsagt säger att jag ska visa deras produkter ur bästa vinklarna så är det ändock underförstått att de inte vill skicka ut grejerna och att jag sen ska säga att de verkligen suger. Jag väljer sponsorer med omsorg och hamnar därför aldrig i den sitsen. Jag väljer företag jag litar på och produkter jag vet att jag blir nöjd med. Bara för att sakerna inte kostar mig pengar ur plånboken så betyder det inte att jag tar emot vilken skit som helst. Jag vill kunna stå för dem produkter som jag använder. Sponsring kostar kanske ingenting ur plånboken, men samtidigt så går man lite ifrån att man gör det här som en hobby för att jag tycker att det är roligt till att driva en verksamhet.

Vissa sponsorer skickar bara ut och nickar glatt, medans andra kanske har mer krav. Det gäller att man inte tar på sig mer än vad man klarar av när det nu blir tillfälle att bli sponsrad.

I slutändan handlar det om att kunna sälja sig själv och att synas. Synas gör du genom att prestera och om man har tur och är duktig så kan det hända att hemsidor lyfter dina verk och när de gör det, då börjar företag att intressera sig för dig. För mig började det mer eller mindre med en tävling som jag vann. Efter det har det bara gått framåt, men inte av sig självt utan jag har lagt ner säkert närmare 40-45.000kr samt en oerhört stort engagemang och tid för att komma dit jag är idag.

Sponsring är ingen genväg, det är ingen belöning. Det är en affärsuppgörelse mellan två parter och bör därmed ses som det också. Ett kronkret tips är att affärsuppgörelser sällan sker via email. Telefon eller öga mot öga kommer man mycket längre på inom en mycket kortare tid.

 

Okej då har jag fått lite bättre inblick i de. Men min idé med sponsor var inte alls för att ”få så mycket gratis prylar som bara är möjligt” utan för att visa läsare vilka företag jag tycker gör bra produkter.

Jag har hållt på med ett Silverstone SG05 chassi ett bra tag nu och jag hoppas att resultatet blir som jag vill. Är lite av en perfektionist antar jag, så de har inte blivit klart inom den tidsram jag satte från början. Men jag älskar verkligen att modda! Men iaf i början av bygget så mailade jag Silverstone och förklarade att jag ville lyfta fram deras produkt och att visa andra hur grymt ett av deras chassin kan bli, bara man använder lite hantverk och fantasi. Men har inte fått något svar från dem. Kan ju säga att jag inte skickat några bilder eller något på bygget. Vilket jag kanske skulle ha behövt.

Om det är nått företag man verkligen gillar och vill bli sponsrad av, vad är det första man gör? Man vill ju inte verka desperat heller.Du pratade om någon tävling som du hade vunnit. Brukar det finnas tävlingar i moddning och vart i sånna fall?Det sista jag undrar är vad moddning är för dig? Är det en hobby, affärsverksamhet eller vad ser du det som? Tjänar du någonting på dina byggen?

Tack som fan för hjälpen so far!


Att vara perfektionist är en egenskap som i dessa fall bara är positivt. Om du kan få in lite produktivitet i det hela så har du ett helt klart vinnande koncept. Enligt mig. Detaljer gör helheten och det är lite efter det mantrat som jag bygger just nu.

Jag vet om en svensk sida som kommer att satsa mer på moddning inom en snar framtid. Dock ingenting som känns OK att tala om här på SweC så vi släpper det just nu. Men för moddare ”on the rise” kommer det förhoppningsvis att bli intressant att kolla in. Moddningstävlingar finns det en hel del av om man kollar runt på nätet. XFX, EVGA och en hel del communitien kör sådana tävlingar lite sporadiskt så håll ögonen öppna. Jag vann en utställningstävling på Birdie, det finns som nyhet här på sidan och det var väl säkerligen en bidragande faktor till att det ändå utvecklades så fort för mig. Jag vann med det första moddningsbygget jag gjorde med syftet att det skulle vara snyggt och jag hade lyckats erövra en sponsor precis innan den tävlingen var.

Om det är ett företag man gillar och vill bli sponsrad av så ska man inte sumpa det genom att komma oförberedd. Det är väl det mest konkreta jag kan säga till dig. Du måste vara säker på att du har någonting som det här företaget behöver, eller kan dra nytta utav. Kommer du med en affärsidé så är det inte tiggeri i min mening. Det är ett förslag. Ska det gå helt riktigt till så tycker jag att man på egna ben ska bli så stor att företagen kommer till dig. Det är inte alltid det är genomförbart och det är stor konkurreras därute i sponsordjungeln.

Vad moddning är för mig, jag älskar den frågan. Moddning är för mig en konstform, precis som målandet eller skulptering är för en konstnär. Men det är också ett sätt att sätta sin prägel på någonting redan existentiellt. Ett sätt att vara före industrin, att gå ifrån det kommersiella om än med kommersiella medel. Det handlar om att få uttrycka sin kreativitet och att få integrera med andra i en estetisk process.En estetisk process måste också vara lustfylld och utan tvång för att ge så mycket som den bara kan. Det handlar om att få dela erfarenheten med communitiet och i bästa fall lära sig någonting nytt. Men för att svara på din fråga lite mindre filosofiskt så är moddning för mig en ren hobbyverksamhet som jag bedriver i den mån jag har möjlighet till. Jag driver en affärsverksamhet i form av publicitet där jag får hårdvara i utbyte mot att jag använder deras produkter i mina byggen. Hur jag visar upp dem är helt upp till mig och därför ser mina byggen också lite olika ut. Jag tjänar inga pengar på mina byggen. Mer än om jag skulle sälja dem när de är färdiga. Vilket jag gjorde med CL[M]EAN-MACHINE för att finansiera Echo. Theory är hittills helt självförsörjande och i min värld vore det ultimata att jag kunde utöva min hobby utan att lägga pengar på den.

Hoppas att det var ett tillräckligt uttömmande svar.

 

Tack ännu en gång för att du tog dig tid och svara på mina meddelanden. Blir inspirerad av dig och tack vare dig har jag fått en bättre insikt i det hela. Har även fått en vilja att verkligen bli bästa inom det här. Kanske skriver någon mer gång i framtiden om det skulle vara nånting jag undrar över.

Keep up the good work!


Ser fram emot att få se dina byggen!

 

Det här blev verkligen någonting som jag kände som en stor bekräftelse. Jag fick för det första reflektera kring mitt eget förhållningsätt kring detta, som ändå är en relativt stor del som de flesta ”framstående” personer inom den här hobbyn ändå kommer i kontakt med. Personer vill höra mina erfarenheter och de tar till sig. Det verkar heller inte som att jag skrämde bort honom och att få höra att jag inspirerar, ja det är nog den största bekräftelsen jag kan få.

– Hannes

10
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
iHannesrmdMean MachineAnton KarmehedImlal Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
iHannes
Gäst
iHannes

Vill bara tillägga att texten ser annorlunda ut om man loggar in. 🙂

Imlal
Gäst
Imlal

Rolig läsning måste jag säga även om jag inte är moddare själv.

Saken med sponsring är densamma oavsett VAD man gör oavsett om det är överklockning, fotboll, dart eller vad det nu kan vara. Det krävs en motprestation (Iaf i 99% av fallen).

//Jimmy

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

He-hey, ungefär sådär hade jag sammanfattat det med sponsring när det kommer till överklockning om jag hade kunnat få ner det i ord. Nu läste jag iofs inte allt, det är lite sent, men det ser mycket vettigt ut allting. Jag har väldigt svårt att förstå folk som förväntar sig bli sponsrade med en gång, jag har hållt på med NH i varierande grader i drygt fem år, jag tjänar fortfarande inte pengar på det. Efter omkring fyra år uppnådde jag punkten där jag i princip inte behövde lägga några större pengar på saker för att hålla min hobby (som… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Klart intressant Hannes, det är som Mean säger, detta med sponsring är ofta väldigt missuppfattat och visst kan det tyckas tråkigt att man inte har samma chanser om man inte har "munlädret" med sig. Men i slutändan är det prestationen som talar för sig, även om man kan snacka till sig prylar så är det bara väldigt kortsiktligt om man inte kan visa upp några resultat med dem!

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Läste igenom allting nu, jag var visst hyfsat vaken i natt i alla fall, tycker fortfarande det i helhet är rätt nyktra tankar och förhållningssät. Ska jag fortsätta spinna på mina egna erfarenheter kan man väl se att i princip vem som helst kan uppnå stadiet där man får lite saker skickade till sig för att pressa skiten ur dem (eller modda, principen är den samma), jag menar, jag har stått och hällt kväve på hårdvara i lite mer än två år och jag har väl okej koll på saker, utan att för dess skull vara någon superstjärna. Det största… Läs hela »

rmd
Gäst
rmd

Riktigt bra att du faktiskt gjort en blog-post av det hela. Även jag jag själv gärna skulle få hårdvaran jag vill ha, så känns det lite som att mata Kungen med guldtackor, han bryr sig inte.

Tack för ditt inlägg iaf. Det är nog många som faktiskt är intresserade och om inte annat är det bra läsning!