AMD kommer som bekant stå för utvecklingen av både processorer och grafikkretsar till nästa generations spelkonsoler från Microsoft och Sony. När det nu publiceras detaljerade specifikationer för vad som sägs vara Xbox nya grafikdel hittas flera likheter med Radeon HD 7770.

Xbox next, eller Xbox 720 som är ett populärt namn på Microsofts nästa generations spelkonsol får närmast idel kretsar från processor och grafikkortstillverkaren AMD. Tidigare har vi hört att Microsoft valt en CPU baserad på AMD:s Jaguar-arkitektur som med fyra moduler ger totalt åtta CPU-kärnor. Klockfrekvensen för processorn sägs ligga på 1,6 gigahertz och till detta ska det kopplas en skräddarsydd grafikdel med stöd för Direct3D 11.1.

Det är denna grafikdel som nu vgleaks.com hävdar sig fått detaljerad information kring och som tidigare ryktas pekar dessa uppgifter mot en krets snarlik den Cape Verde-lösning som används i Radeon HD 7770.

durangogpu

Enligt vgleaks ska den nya grafikdelen få 12 shader kärnor med vardera 4 SIMD-enheter. Vilket skulle matcha det upplägg AMD har i sin Graphics Core Next-arkitektur. Men istället för att använda sig av totalt 10 Graphics Core Next-beräkningsenheter som i Cape Verde och Radeon HD 7770 verkar AMD trycka in två extra beräkningsenheter. Om uppgifterna från vgleaks stämmer och det handlar om en Radeon-krets baserad på Graphics Core Next-arkitekturen skulle detta ge 768 Radeon-kärnor, att jämföra med 640 Radeon-kärnor i HD 7770. Genom att sänka klockfrekvensen på grafikdelen till 800 megahertz från 1 000 megahertz i HD 7770 får kretsarna till synes snarlik beräkningskraft på 1,2 Teraflops för Xbox Durango och 1,28 Teraflops för HD 7770.

Specifikationerna talar även om en minnesbandbredd på 68 gigabyte per sekund från ram, vilket kan jämföras med 72 gigabyte per sekund i Radeon HD 7770. Andra intressanta siffror är en pixel fill rate på 12,8 Gpixels per sekund (16 Gpixels per sekund i HD7770) samt en texture fill rate på 38,4 Gtexels per sekund (40 Gtexels per sekund i HD7770).

Om uppgifterna stämmer är grundarkitekturen för grafikdelen i Xbox Durango snarlik den i Radeon HD 7770 men samtidigt finns det tydliga tecken på att kretsen är skräddarsydd för spelkonsolen. Bland annat med dess 32 megabyte esram som rätt utnyttjad bör vara en tillgång för spelutvecklare.

Samtidigt ryktas Playstation 4 Orbis få en Radeon-grafikdel med 18 beräkningsenheter och en beräkningskraft på 1,84 Tflops, vilket skulle kunna ge Sony ett rejält övertag i grafikprestanda.

Källa: vgleaks

Relaterade artiklar:

31
Leave a Reply

Please Login to comment
31 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
AMD73TripptrapptrullJühanBirksPer Lunqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
skrivbord
Medlem
skrivbord

”AMD:s Jaguar-arkitektur som med fyra moduler ger totalt åtta CPU-kärnor.”

Jaguar bygger väl inte på moduler eller?

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Kuvion”]”AMD:s Jaguar-arkitektur som med fyra moduler ger totalt åtta CPU-kärnor.”

Jaguar bygger väl inte på moduler eller?[/quote]

Nä precis! Reagerade också på det. Väldigt intresserad över hur Jaguar presterar gentemot Piledriver. För det lär väl bli minst Piledriver i PS4.

Wish List
Gäst
Wish List

Xbox kommer domminera oavsett gpu.
Bättre ”kinect” än move.
Bättre kontroller.
Bättre onlinetjänst.
Mer ram= snabbare gui och multiktasking.
Kommer ha pvr funktioner

Christoffer Friberg
Medlem
Christoffer Friberg

[quote name=”Wish List”]Xbox kommer domminera oavsett gpu.
Bättre ”kinect” än move.
Bättre kontroller.
Bättre onlinetjänst.
Mer ram= snabbare gui och multiktasking.
Kommer ha pvr funktioner[/quote]

Fanboys är rätt söta ändå. 😉

Wish List
Gäst
Wish List

[quote name=”Rattlepiece”][quote name=”Wish List”]Xbox kommer domminera oavsett gpu.
Bättre ”kinect” än move.
Bättre kontroller.
Bättre onlinetjänst.
Mer ram= snabbare gui och multiktasking.
Kommer ha pvr funktioner[/quote]

Fanboys är rätt söta ändå. ;-)[/quote]

Jag är en fan av bra grejer jupp.
Max gfx på konsol är så 2001

Christoffer Friberg
Medlem
Christoffer Friberg

[quote name=”Wish List”][quote name=”Rattlepiece”][quote name=”Wish List”]Xbox kommer domminera oavsett gpu.
Bättre ”kinect” än move.
Bättre kontroller.
Bättre onlinetjänst.
Mer ram= snabbare gui och multiktasking.
Kommer ha pvr funktioner[/quote]

Fanboys är rätt söta ändå. ;-)[/quote]

Jag är en fan av bra grejer jupp.
Max gfx på konsol är så 2001[/quote]

Enligt mig är konsoler överlag ganska förlegade.

Hans
Medlem
Hans

Äntligen kommer konsoller ha bättre GPU än min desktop, då kanske det kommer finnas spel som faktiskt inte fungerar med mitt gamla HD4870.

Jühan
Gäst
Jühan

Vem bryr sig om prestanda siffror hit och dit när det är spelen och spelkänslan som räknas.

Kommer alltid att införskaffa konsoler baserade på spelen oafsett prestanda siffror hit och dit.

Det är därför kanske som jag är konsolspelare istället för PC 😛

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Jühan”]Vem bryr sig om prestanda siffror hit och dit när det är spelen och spelkänslan som räknas. Kommer alltid att införskaffa konsoler baserade på spelen oafsett prestanda siffror hit och dit. Det är därför kanske som jag är konsolspelare istället för PC :P[/quote] Jag investera i virtua tennis 4 till min PC. sög totalt.Super nintendo eller om det var konkurenten som hade det då.Det var bättre känsla och kan styra bollen på linjerna och hur man vill med skicklighet och tajmning.Nu är spelen snygga och kassa. troligen för 10-12 åringar. Ingen skill alls.Sedan måste jag kommentera fanboy som skrev… Läs hela »

Tesla
Gäst
Tesla

[quote name=”AMD73″][quote name=”Jühan”]Vem bryr sig om prestanda siffror hit och dit när det är spelen och spelkänslan som räknas. Kommer alltid att införskaffa konsoler baserade på spelen oafsett prestanda siffror hit och dit. Det är därför kanske som jag är konsolspelare istället för PC :P[/quote] Jag investera i virtua tennis 4 till min PC. sög totalt.Super nintendo eller om det var konkurenten som hade det då.Det var bättre känsla och kan styra bollen på linjerna och hur man vill med skicklighet och tajmning.Nu är spelen snygga och kassa. troligen för 10-12 åringar. Ingen skill alls.Sedan måste jag kommentera fanboy som… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Tesla”][quote name=”AMD73″][quote name=”Jühan”]Vem bryr sig om prestanda siffror hit och dit när det är spelen och spelkänslan som räknas. Kommer alltid att införskaffa konsoler baserade på spelen oafsett prestanda siffror hit och dit. Det är därför kanske som jag är konsolspelare istället för PC :P[/quote] Jag investera i virtua tennis 4 till min PC. sög totalt.Super nintendo eller om det var konkurenten som hade det då.Det var bättre känsla och kan styra bollen på linjerna och hur man vill med skicklighet och tajmning.Nu är spelen snygga och kassa. troligen för 10-12 åringar. Ingen skill alls.Sedan måste jag kommentera fanboy… Läs hela »

Voleyro
Medlem
Voleyro

[quote name=”Tesla”] Jag tror det kommer bli som med ps3:an. Sony kommer inte ge speltillverkarna tillräckligt fria händer så dom kan anpassa spelen efter konsolen. Dessutom kommer den nog bli lika dyr eller dyrare än sist. Konkurs nästa för Sony skulle jag säga.[/quote] Hur är din logik? Sony har lämnat Cell processorn bakom sig inför Ps4 och det var det som var problemet. Nu har Sony rättat till dig, så det finns ingen anledning till att ”tro” att de gör samma misstag igen. Plus, Ps3 gjorde bra ifrån sig och gör fortfarande det trots alla bekymmer den har/hade. Kollar man… Läs hela »

Mikael Nilsson
Gäst
Mikael Nilsson

[quote name=”voleyro”]
Kollar man på Microsoft, så är det de man bör oroa sig över. Satsar de mer på Kinect Hit och Kinect dit, då kommer de tappa greppet. Sony satsar först och främst på hardcore gaming och det är den största gruppen som finns bland köparna.[/quote]

Nu måste jag fråga hur du förklarar att Wii sålde så bra. Var det för alla hardcoregamers vill ha den bästa och ballaste plattformen? Eller är det så att Vi som sitter på forum som detta bara är ca 3% av marknaden?

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

Suck,frågan är om nästa generation konsoler ens kommer att klara av att leverera spel i 1080p och 60 fps :-x.
Tråkigt att nästa generation konsoler är sämre än den sämsta budget speldatorn 😥 .

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Antagligen lär väl de kommande konsollerna få ungefär samma prestanda. Sannolikheten för att något av företagen skulle bjuda konkurrenten på ett sådant övertag är nog försumbar. Det avgörande för vilken konsol som vinner blir nog eko-systemet runt konsollen, och där tror jag Xbox:en har ett övertag. Att kunna samköra saker på telefonen, datorn och konsollen blir nog det viktigaste. Frågan är om Sony kommer att kunna matcha Microsoft där. Jag tror inte det.

n0pax
Medlem
n0pax

Som sagt får se om det blir någon konsol denna generation. Att jag valde ps3 var för att den hade BD stöd. Var ju tal om att spelen skulle låsas i ps4 till en enskild konsol. Därav väntar jag och ser. Vill avvakta lite och se hur valvets konsol ser ut (om de släpper den). Hur den nya xboxen kommer att vara har jag inte läst så mycket om, men det kommer väl det med ^^: ) Om jag köper en konsol så blir det väl den som har bäst stöd för tangentbord och mus, så man kan köra de… Läs hela »

Wish List
Gäst
Wish List

[quote name=”Per Lunqvist”]Suck,frågan är om nästa generation konsoler ens kommer att klara av att leverera spel i 1080p och 60 fps :-x.
Tråkigt att nästa generation konsoler är sämre än den sämsta budget speldatorn 😥 .[/quote]

Så skillande på ett 6770 , 7770 , eller 8770 är vadå menar du?
Knappast märkbar.

Wish List
Gäst
Wish List

Det jag vill ha sagt att de senaste åren har det inte hänt speciellt mycket på grafikkortsmarkanden. Dom tar gamla produkter byter namn på dom med en mindre justering. Fpsmässigt är dom likvärdiga dom korten jag räknade upp. Så sluta gnäll om man inga kunskaper har.

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Tripptrapptrull”]Antagligen lär väl de kommande konsollerna få ungefär samma prestanda. Sannolikheten för att något av företagen skulle bjuda konkurrenten på ett sådant övertag är nog försumbar. Det avgörande för vilken konsol som vinner blir nog eko-systemet runt konsollen, och där tror jag Xbox:en har ett övertag. Att kunna samköra saker på telefonen, datorn och konsollen blir nog det viktigaste. Frågan är om Sony kommer att kunna matcha Microsoft där. Jag tror inte det.[/quote] Som det ser ut i dagsläget hyser jag inte så stor förhoppning på Xbox live eller Playstation certified men går vi endast efter enkelheten och den… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

stämmer bra och andra delen köper nintendo och inte där sony eller 360 konkurerat om. utan fånga upp alla andra. Jag tror på ps4 nu när dom gått från cell. xbox och sony verkar få samma typ av hårdvara. bara det sonys mer kraftfull.
så varför andra babblar om nintendo förstår jag inte. diskutionen är om dessa två och hardcore. riktar sig inte till 8-12 åringar i förstahand alls.

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Per Lunqvist”]Suck,frågan är om nästa generation konsoler ens kommer att klara av att leverera spel i 1080p och 60 fps :-x.
Tråkigt att nästa generation konsoler är sämre än den sämsta budget speldatorn 😥 .[/quote]

hur tänker du nu? tror du att krävs samma typ av gpu i en pc och konsoll för ska bli lika prectanda. 7700 i en xbox kommer spö din pc med 7970 i skulle jag gissa.

Christoffer Friberg
Medlem
Christoffer Friberg

[quote name=”AMD73″][quote name=”Per Lunqvist”]Suck,frågan är om nästa generation konsoler ens kommer att klara av att leverera spel i 1080p och 60 fps :-x.
Tråkigt att nästa generation konsoler är sämre än den sämsta budget speldatorn 😥 .[/quote]

hur tänker du nu? tror du att krävs samma typ av gpu i en pc och konsoll för ska bli lika prectanda. 7700 i en xbox kommer spö din pc med 7970 i skulle jag gissa.[/quote]

Tveksamt att det slår ett 7970 GHz Edition.

Jühan
Gäst
Jühan

[quote name=”AMD73″][quote name=”Per Lunqvist”]Suck,frågan är om nästa generation konsoler ens kommer att klara av att leverera spel i 1080p och 60 fps :-x.Tråkigt att nästa generation konsoler är sämre än den sämsta budget speldatorn 😥 .[/quote] hur tänker du nu? tror du att krävs samma typ av gpu i en pc och konsoll för ska bli lika prectanda. 7700 i en xbox kommer spö din pc med 7970 i skulle jag gissa.[/quote] Nej nej nej, det gör det inte. Man får ut betydligt eller rättare sagt avsevärt enormt mycket mer prestanda ur hårdvaran ur en konsol då dem inte har… Läs hela »

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

”Jühan” Bullshit konsollerna fuskar med upplösningen, MW2 körs i 600p.
Jag kan också spela MW2 på min 3 år gamla bärbra i 600p.

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Jühan”][quote name=”AMD73″][quote name=”Per Lunqvist”]Suck,frågan är om nästa generation konsoler ens kommer att klara av att leverera spel i 1080p och 60 fps :-x.Tråkigt att nästa generation konsoler är sämre än den sämsta budget speldatorn 😥 .[/quote] hur tänker du nu? tror du att krävs samma typ av gpu i en pc och konsoll för ska bli lika prectanda. 7700 i en xbox kommer spö din pc med 7970 i skulle jag gissa.[/quote] Nej nej nej, det gör det inte. Man får ut betydligt eller rättare sagt avsevärt enormt mycket mer prestanda ur hårdvaran ur en konsol då dem inte… Läs hela »

Birks
Medlem
Birks

lol

Jühan
Gäst
Jühan

Det går ju inte att diskutera med PC nördar som bara spelar på PC och inget annat ändå. Hårdvaran på en konsol utnyttjas på ett annat sätt än vad den gör på en PC och det är ett faktum. Om än 3 kärnor utnyttjas på sin höjd betyder inte det att det gör det på konsol. Till en konsol så utnyttjas all kraft. Skit samma om upplösningen är mindre för att få till bättre grafik. Upplösningen är långt ifrån allt. Xboxen har ett inbyggt scaler chip och skalar upp spelen till 1080p ändå medan PC PS3 skalar upp till 720p.… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Jühan”]Det går ju inte att diskutera med PC nördar som bara spelar på PC och inget annat ändå. Hårdvaran på en konsol utnyttjas på ett annat sätt än vad den gör på en PC och det är ett faktum. Om än 3 kärnor utnyttjas på sin höjd betyder inte det att det gör det på konsol. Till en konsol så utnyttjas all kraft. Skit samma om upplösningen är mindre för att få till bättre grafik. Upplösningen är långt ifrån allt. Xboxen har ett inbyggt scaler chip och skalar upp spelen till 1080p ändå medan PC PS3 skalar upp till… Läs hela »

Jühan
Gäst
Jühan

Ursäkta jag har haft en grymt dålig dag men skit samma. Allting handlar inte om hårdvara. Om än jag vet att Wii U är klen hårdvarumässigt sett då den har väldigt klen CPU men GPUn är betydligt bättre än dem som sitter i 360 och PS3. Så kommer jag att köpa Wii U ändå sedare då det har släppts lite spel och nm har sjunkit i CPU/GPU. För jag vet att Nintendo levererar dem bästa spelen (högst personligt och min åskit). Spelen som jag har spelat på den Mario, Zelda och Metroid (inte det nyaste)har jag haft betydligt roligare än… Läs hela »

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Är inte problemet att framförallt tv-apparaterna förbättrats väldigt mycket sedan 360 och PS3 släpptes. Nu har väl alla i Sverige i alla fall kanske 40 tum full-hd 1080 vilket var ganska ovanligt 2006. Det ställer ju högre krav på grafiken. I bästa fall tror jag vi kan hoppas på att nästa generations konsoller är anpassade för det. De som förväntar sig något mer kommer nog att bli besvikna, men de specar som redovisats kommer nog klara 1080 ganska bra.

AMD73
Medlem
AMD73

[quote name=”Tripptrapptrull”]Är inte problemet att framförallt tv-apparaterna förbättrats väldigt mycket sedan 360 och PS3 släpptes. Nu har väl alla i Sverige i alla fall kanske 40 tum full-hd 1080 vilket var ganska ovanligt 2006. Det ställer ju högre krav på grafiken. I bästa fall tror jag vi kan hoppas på att nästa generations konsoller är anpassade för det. De som förväntar sig något mer kommer nog att bli besvikna, men de specar som redovisats kommer nog klara 1080 ganska bra.[/quote] 4k tv och riktigt fet 3d också då. dubbla 1080 mot idag 540. kräver massor av gpu och cpu och… Läs hela »