Qualcomm har börjat rulla ut sin nya Snapdragon S4 plattform och vi har en drös nya telefoner och surfplattor som står redo att släppas lösa på marknaden. Nu visar HTC One S vart skåpet ska stå samtidigt som exklusiva prestandauppgifter lovar kraftfullare Snapdragon S4-kretsar.

Qualcomm har parat sin nya CPU-arkitektur Krait med ett flertal olika grafikdelar, alla medlemmar i den egna GPU-familjen Adreno. Först ut har vi Snapdragon S4 där MSM8960 är den mest välkända. Dubbla 1,5 GHz Krait CPU-kärnor som parats med Qualcomms Adreno 225 GPU samt ett 4G/LTE-modem integrerat direkt på samma kiselkrets.

Den första generationen av Snapdragon S4-produkter kommer att använda sig av denna krets och en av de första smartphonemodellerna ut på marknaden blir HTC One S som bara dygnet efter vår rapport om Huawei Ascend D Quad och dess imponerande GPU-prestanda nu återställt ordningen. HTC One S har dykt upp i prestandalistorna hos Rightware och plockat hem en åtråvärd förstaplats i prestandatestet Taiji där man följs av ett koppel mobiltelefoner från Samsung med kraftulla Exynos 4210 processorer. Basemark ES 2.0 Taiji är som bekant beroende av bildskärmens upplösning men när vi omvandlar den vanliga slutpoängen till megapixel per sekund är det fortfarande Qualcomm som ligger i täten. Bland de verifierade enheterna är det HTC One S som är kraftfullast, men enligt exklusiva uppgifter finns det även ytterligare Qualcomm-enheter från tillverkaren Pantech som ger ännu högre prestanda.

basemarkes

Pantech Vega Sky 830 som redan har ett verifierat och imponerande prestandaresultat på Rightwares Powerboard har produktbeteckningen ”QCT MSM8960 EF46S”. En av de Pantech-enheter som sägs laddat upp resultat till Rightwares Powerboard har däremot beteckningen ”QCT MSM8960 EF46L” och det mest intressanta här är enhetens prestanda. Med en betydligt högre upplösning än HTC One S på 1 280 x 720 pixlar är slutpoängen på 32 fps betydligt lägre än vad HTC presterar. Men återigen är det antalet pixlar per sekund som är mest intressant då detta är ett bättre mått på ren beräkningskraft.

ones.pantech

Här visar sig Pantechs nya enhet vara betydligt kraftfullare än de lösningar vi ser på väg ut på Android-marknaden idag. Den stora frågan är då vad för krets som gömmer sig i Pantechs enhet? Specifikationerna för enheten ska i övrigt vara närmast identiska med dem för syskonet Pantech Vega Sky 830 som kommer att lanseras på marknaden inom kort.

Noterbart är också att HTC One X samt LG X3 med Tegra 3 hamnar långt efter i Taiji. Vilket kan bero på en blandning av sämre GPU-prestanda och låg minnesbandbredd.

Snapdragon S4 Pro eller spetsade klockfrekvenser?

Det finns enligt vår mening två möjliga scenario. Det första är att Pantechs nya oidentifierade enhet är en av de första produkterna med Qualcomms spetsade Snapdragon S4 MSM8960 Pro SoC. Snapdragon S4 Pro är precis som sitt syskon en dubbelkärnig Krait CPU men med en betydligt kraftfullare Adreno 320 GPU inkopplad för att sköta grafikdelen. Qualcomm som presenterade Snapdragon S4 Pro under MWC2012 i februari har pekat på produktlanseringar under andra halvåret 2012 och menar att den kraftfullare kretsen kommit till på efterfrågan av sina kunder.

“By delivering the S4 Pro processor in 2012, we are fulfilling our promise that Snapdragon processors will remain the industry’s barometer for excellence in mobile computing while helping our customers bring the most innovative smartphones and tablets to market.”

Den Adreno 320 GPU som återfinns i Snapdragon S4 Pro ska dock ge 60- 80% högre beräkningskapacitet än Adreno 225 vilket borde ge större prestandavinster i ett så pass krävande prestandatest som Basemark ES 2.0 Taiji.

adreno225.320

Det andra scenariot är att Pantech experimenterar med högre klockade Snapdragon S4 processorer. Med närmast identiska specifikationer och en prestandaökning på mellan 15-20% skulle deras nya mystiska enhet mycket väl vara baserad på en Snapdragon S4 SoC arbetandes i 1,7-1,8 GHz. Alternativt att Adreno 225-kretsen fått sig en smärre frekvensökning.

Hur som helst kan vi se att Huawei och Qualcomm ser ut att vara prestandaledande på grafikfronten idag när vi ögnar de olika Android-enheter som finns och är på väg ut på marknaden. Men det kan komma att ändras ganska kvickt när exempelvis Samsungs uppdaterade Exynos 4-serie, eller för den delen Exynos 5 och OMAP5 hittar ut på marknaden. 

Relaterade artiklar:

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
thisReturTwiggerPapasCizeta Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ubbe11
Gäst
ubbe11

Ni skriver:
Först ut har vi Snapdragon S4 där MSM8960 är den mest välkända. Dubbla 1,5 GHz Krait CPU-kärnor som parats med Qualcomms Adreno 225 GPU samt ett 4G/LTE-modem integrerat direkt på samma kiselkrets.

Den första generationen av Snapdragon S4-produkter kommer att använda sig av denna krets och en av de första smartphonemodellerna ut på marknaden blir HTC One S

HTC One S har väl inte LTE…

Cizeta
Gäst
Cizeta

HTC One S kommer varken ha LTE eller Snapdragon S4 när den släpps i sverige. Det är den amerikanska versionen som kommer med den specen. Den europeiska modellen kommer med Tegra 3

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

HTC fan som man är, så blir sådana här uppgifter ännu svårare att bestämma vilken modell det ska bli S eller X 😐
Denna systemprosessor finns i X med 4G XL som inte kommer hit, iallafall inte till en början. Det är synd.
Tror inte denna är så mycket klenare än Tegra 3.

Papas
Gäst
Papas

HTC One S kommer visst att ha S4 i Sverige, dock inte LTE vad jag vet.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Var tvungen att läsa igenom artikeln ett par gånger innan alla modeller och beteckningar började klarna :-*
Ändå är jag el tele utbildad, men det var på stenåldern visserligen 😀

Vad tusan är Pantech?

Twigger
Gäst
Twigger

Snapdragon S4 springer cirklar runt Tegra 3.. Nvidia är som vanligt först ut med sin Tegra soc men i vanlig ordning sämre än konkurrenterna när de släpper sina lösningar. 4 kärnor behöver inte alls betyda snabbare än 2 kärnor. S4 är ju dessutom cortex A15 medans Tegra 3 ”bara” bygger på cortex A9.

this
Medlem
this

[quote name=”ubbe11″]Ni skriver:
Först ut har vi Snapdragon S4 där MSM8960 är den mest välkända. Dubbla 1,5 GHz Krait CPU-kärnor som parats med Qualcomms Adreno 225 GPU samt ett 4G/LTE-modem integrerat direkt på samma kiselkrets.

Den första generationen av Snapdragon S4-produkter kommer att använda sig av denna krets och en av de första smartphonemodellerna ut på marknaden blir HTC One S

HTC One S har väl inte LTE…[/quote]
HTC One S använder MSM8960A. A betecknar att den inte har inbyggt stöd för LTE. Däremot får One X för amerikanska marknaden MSM8960 som har ett inbyggt LTE modem.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

[quote name=”this”]HTC One S använder MSM8960A. A betecknar att den inte har inbyggt stöd för LTE. Däremot får One X för amerikanska marknaden MSM8960 som har ett inbyggt LTE modem.[/quote]
Den modellen har ett eget namn One XL.

this
Medlem
this

[quote name=”Retur”][quote name=”this”]HTC One S använder MSM8960A. A betecknar att den inte har inbyggt stöd för LTE. Däremot får One X för amerikanska marknaden MSM8960 som har ett inbyggt LTE modem.[/quote]
Den modellen har ett eget namn One XL.[/quote]
Ja det kunde jag ha nämnt, men OneXL är i princip OneX american edition.