I takt med att vi rör oss mot ett allt mer mobilt samhälle växer även efterfrågan på surfplattor där ARM-baserade kretsar idag är det vanligaste alternativet att välja på. Med ARM på frammarsch fick Intel tänka om och det verkar faktiskt som att man ska göra någonting åt deras Atom-arkitektur då man accelererat produktplanerna för varumärket.

Intel Atom har än så länge varit en produkt som tappat fart på marknaden då AMD släppte sin Bobcat-arkitektur men inte minst på grund av ARM som faktiskt börjar ta sig in på PC-marknaden, sakta men ändå säkert. Atom släpptes med väldigt låg strömförbrukning och prestanda men det ska Intel rätta till framöver då man accelererar utveckling av Atom för att konkurrera i den mobila sfären.

Under slutet av året kommer Intel Saltwell byggd på 32nm med flera nya funktioner inbakade så som stöd för uppspelning av 1080p-material. Men den bygger fortfarande på samma arkitektur som släpptes 2008. 2013 får vi se Silvermont byggd på 22nm och en helt fräsch grundarkitektur med högre prestanda än tidigare.

Efter Silvermont så kommer Airmont 2014 som troligtvis är byggd på samma arkitektur med krympt för lägre strömförbrukning och högre transistordensitet. Det är med Airmont man ska komma ikapp deras Core-processorer i tillverkningsteknik någonting man passande väljer att kalla för ”Translating Process Advantage into Product Leadership”.

Intel_Atom_2015

Atom får 10 gånger så hög processor och grafikprestanda 2015?

År 2015 får vi troligtvis se uppföljare på Airmont som även den kommer vara byggd på 14nm och prestandan ska vara 10 gånger så hög som idag. Det man pratar om är inte de så kallade högpresterande Atom-kretsarna utan de mycket strömsnålare varianterna ämnade för surfplattor.

Medan man alltid ska ta tillverkarnas siffror med en nypa salt så ser det definitivt ut som att 2013, det år Silvermont gör entré kommer bli ett riktigt lyft för Atom som ska kunna konkurrera mot AMD i prestanda mot deras Bobcat-arkitektur. Men det största hotet för Intel är fortfarande ARM och så länge man klarar av att hålla en balansgång mellan prestanda och strömförbrukning kan man komma in i matchen på den mobila marknaden.

Den ökade prestandan från Atom öppnar självklart dörrarna för att de ska börja användas i mer krävande maskiner, som en Ultrabook? Men en talesman från Intel har bekräftat att Atom-processorerna inte kommer titta in i den kategorin utan att det är Sandy Bridge, Ivy Bridge och Haswell som gäller i Ultrabooks.

Källa: ITProPortal

Relaterade nyheter:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
johnjensenJacob HugossonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Ja det är uppenbart att Intel behöver rusta upp Atom rejält nu när Fusion och ARM fått upp farten. Tror att det kommer bli en helt annan plattform när man får igenom sin tillverkningsteknik över hela sitt produktutbud, då har man ett ess i skjortärmen sådär vartannat år. 🙂

Stormense
Medlem
Stormense

Sitter med en Atom 450 och tyst är den. Ganska långsammare en en gammal Celeron M 1,5 Ghz men uppskattar tystnaden mer, särskillt när jag surfar.