Intel utforskar möjligheten att köpa AMD-grundade Global Foundries för 30 miljarder dollar. Det skulle utöka företagets produktion i USA och Europa.

Intel ska satsa på halvledare under de kommande åren. Det har gjorts klart och tydligt av företagets nya vd, Pat Gelsinger. Satsningen innebär att Intel ska fortsätta producera halvledare för egna produkter men också att företagets produktion ska diversifieras för att erbjuda produktion åt andra kretsutvecklare. Företaget har sedan tidigare bekräftat planer på multimiljard-investeringar på nya anläggningar. Nu påstår Wall Street Journal att Intel utforskar möjligheten att köpa Global Foundries för att utöka sin produktion.

Tidigare AMD

Global Foundries grundades när AMD avyttrade sin halvledar-produktion från företaget, år 2009. Stora delar av det nya företaget, som först kallades The Foundry Company, köptes av Mubadala, ett investmentbolag som ägs av Förenade Arabemiraten. År 2012 sålde AMD sin sista del i Global Foundries. Sedan dess har Global Foundries producerat flera noder, till stor del i samarbete med Samsung. Företaget har haft stora delar av sin produktion i USA och Europa men har haft planer på att starta ny produktion i Kina. Förra året avbröts dock dessa senaste planer på grund av de ostabila relationerna mellan USA och Kina.

Intels planer på produktion har varit explicit inriktade på Europa och USA. Global Foundries är en av relativt få stora konkurrenter i dessa regioner. Att bli av med konkurrenten och öka produktionen ska dock kosta. Enligt Wall Street Journal pratas det om runt 30 miljarder dollar för bolaget. Samtalen ska dock vara i ett mycket tidigt skede. Chefer på Global Foundries ska inte ens vara involverade ännu. Det kan med andra ord dröja tills vi får höra något om en eventuell deal och det är definitivt klart att det inte blir något. Om ett köp inte skulle bli aktuellt sägs Global Foundries planera en börsnotering.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid