Intel Raptor Lake-HX är tillverkarens kommande serie för högpresterande bärbara datorer. Nu kan hela uppsättningen processorer och antalet kärnor för varje modell ha läckt ut.

Intel förbereder sig för att följa upp lanseringen av Raptor Lake för stationära datorer med en rad processorer för laptops. Längst upp i prestandahierarkin hittar vi processorer med HX-suffix som tar över efter efter tillverkarens Alder Lake-baserade HX-modeller. Nu hävdar Twitter-profilen @OneRaichu som ofta figurerar i läckor relaterade till kommande hårdvara att det handlar om fem kommande HX-processorer från Intel.

Enligt ryktet ska dessa processorer för entusiastsegmentet börja med Core i5-13450HX som erbjuder sex prestandakärnor och fyra energieffektiva kärnor. Här sägs klockfrekvenserna ligga på 3,4 GHz som standard och sträcker sig upp till 4,6 GHz under belastning. Serien sägs även erbjuda ännu en Core i5-modell, två Core i7-processorer och sedan två Core i9-modeller.

Längst upp i listan ser vi Core i9-13900HX med 24 processorkärnor. Åtta av dessa kärnor sägs vara högpresterande P-kärnor och dessa flankeras sedan av 16 energieffektiva E-kärnor. Klockfrekvenserna för denna enhet påstås ligga på 3,9 GHz för standardfrekvensen och hela 5,4 GHz för turbofrekvensen. Däremot nämns det inte över hur många kärnor turbofrekvensen gäller eller vad E-kärnorna har för frekvensspann.

Sett till kringliggande specifikationer sägs serien erbjuda stöd för upp till DDR5-5600 och DDR4-3200 med en standardfrekvens för internminnet på DDR5-4800. Twitter-profilen hävdar också att användare kommer ha tillgång till frekvens, ring och PL-överklockning hos de kommande processorerna. Funktioner som kan bli upp till datortillverkare att aktivera eller hålla borta beroende på designen hos datorerna i fråga och kylarkapaciteten.

Hur väl denna information faktiskt stämmer återstår att se och den bör i sedvanlig ordning tas med en rejäl nypa salt. Intel Raptor Lake-HX spekuleras börja dyka upp i laptops tillsammans med Nvidia RTX 30-serien och Intel Arc A7-seriens grafikkort framåt slutet av 2022 eller under början av 2023. Något som skulle innebära att vi inte behöver vänta alltför länge för att få bekräftelse på Twitter-profilens påståenden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid