Intel X299 är det föga förvånande namnet på den kommande entusiastplattformen som ska stödja Skylake-X- och Kaby Lake-X-processorfamiljerna.

Intel lanserade entusiastplattformen X99 (med processorserien Haswell-E) år 2014. Under andra halvan av 2017 blir det dags för nästa plattform att ta över stafettpinnen. Namnet blir föga förvånande X299 som följer i linje med kommande 200-serien av styrkretsar för annalkande Kaby Lake-processorerna.

Namnet på den sockel som lanseras i samband med X299 blir LGA-2066, enligt uppgifter till Wccftech. Det indikerar att sockeln kommer utrustad med 2066 pins. Alltså 55 fler pins än den tidigare sockeln (LGA-2011v3).

Den nya sockeln är planerad att täcka tre generationers processorer: Skylake, Kaby Lake och Cannonlake. Intel kommer alltså inte att behöva uppdatera till en ny sockel innan det är dags för lansering av processorer baserade på Ice Lake-arkitekturen. Dessa processorer förväntas dyka upp tidigast år 2020 på ett ungefär och den sockeln kommer då att vara känd som LGA-2076.

Annons

intel-core-i7-enthusiast-processors

Skylake-X för Intel X299

Intel Skylake-X förväntas lanseras under den senare halvan av 2017 och ska ersätta Broadwell-E familjen som lanserades för några månader sedan.

Den information som idag cirkulerar på internet indikerar på att Skylake-X får liknande processoruppsättning som Broadwell-E. Processorer med 10, 8 och 6 kärnor med en energiförbrukning på runt 140 watt med förbättrat antal instruktioner per klockcykel (IPC) är vad det ryktas om.

Prisnivån för Skylake-X förväntas hamna runt samma nivå som Broadwell-E. Om inte aningen högre.

intel-x299-chipset-motherboard-1140x871

Kaby Lake-X för Intel X299

Intel X299 plattformen kommer även med stöd för kommande Kaby Lake-X processorer. Denna processorfamilj förväntas lanseras runt samma tid som Skylake-X. Dock endast i fyrkärniga varianter.

En överraskande nyhet kring Kaby Lake-X är att dessa processorer är gjorda med 14 nanometers tillverkningsprocess men har en energiförbrukning på 112 Watt.

msi-tomahawk-1140x641

Att Intel väljer att dela upp de upplåsta fyrkärniga Kaby Lake-processorerna mellan X299 och LGA 1151 (Z270) är lite udda. Dock är det nog en välkommen strategi då användare instressade av Intel X299 plattformen får tillgång till en sorts instegsprocessor i form av Kaby Lake-X. Som då senare går att bytas ut mot en Skylake-X processor om behovet av fler processorkärnor och PCIe-banor finns.

Annons

Intel Kaby Lake-X processorerna förväntas ha stöd för två minneskanaler medans Skylake-X får stöd för fyra minneskanaler. Båda processortyperna får stöd för minnen i hastigheter upp till 2 667 megahertz.

Mer information om kommande Intel X299, Skylake-X samt Kaby Lake-X förväntas dyka upp när lanseringen börjar närma sig. Än så länge är specifikationerna inte bekräftade; som läckor får de i nuläget tas med en nypa salt.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
pizap Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

detta känns som ett riktigt steg bakåt om det är sant Skylake -e skulle förut ha 6 minneskanaler socket 3677 stöd för ssd på minnesplatser ,stöd för pci-e 4 men detta ser ut som ett 2011 moderkort med stöd för nya processorerna bara hoppas verkligen detta inte är sant

pizap
Gäst

This is a very interesting web page and I have enjoyed reading many of the articles and posts contained on the website, keep up the good work and hope to read some more interesting content in the future. Absolutely incredible. So beautiful.

Medlem
Arne Berg

tyvär verkar det vara sant, får bli zen om AMD mot förmodan kan leverera.
Om inte AMD blir riktigt bra så får det bli ett dual kort istället (Purley) den riktiga skylake-e