Lenovo håller på att uppdatera sina Thinkpads inför CES 2017. Lenovo har även valt att lyssna på kritik och ska använda sig av minimalt med bloatware.

Lenovo förbereder en rejäl uppdatering i sitt Thinkpad-sortiment, med fokus på både hårdvara och mjukvara, inför CES 2016 i januari. Tillverkaren av visat upp en rad nya datorer ett pressutskick.

Skippar bloatware med Windows Signature Edition

Lenovo är en av de PC-tillverkare som fått utstå hård kritik för sin medföljande mjukvara, utöver själva operativsystemet. Onödiga extra verktyg, testversioner av betalprogram eller rena reklamprogram – det finns en allt större efterfrågan på datorer utan så kallad bloatware.

För att komma ifrån stämpeln som en tillverkare som tenderar att vara för frikostig med tredjepartsmjukvaran kommer flera av tillverkarens nya datorer använda sig av Windows 10 Signature Edition, en ren Windows 10-installation utan onödig extra mjukvara.

Intel Optane och vassare pekplattor

Innanför skalen på flera av de nya modellerna finns även processorer ur Kaby Lake-familjen. Modellerna i det högre segmentet kommer även att ha en M.2 lagringsenhet med Intel Optane-minnen, vilket gör Lenovo till en av de allra första på marknaden som introducerar Intels nya lagringsteknik i konsumentprodukter.

Med sitt uppdaterade sortiment implementerar Lenovo även pekplattor med stöd för Windows Precision Touchpad. Det innebär att plattan styrs av ett standardsystem i Windows som påminner mer om att styra med en pekskärm än med en mus. Tekniken motsvarar vad Apple använder i sina Mac-datorer, och resultatet är pekplattor med bättre precision och en betydligt bättre översättning från handrörelse till skärm.

Thinkpad Yoga 370

Thinkpad Yoga 370 är en ny modell och snarare än en uppföljare på tidigare datorer i sortimentet. Thinkpad Yoga 370 kommer utrustad med en full HD-skärm på 13,3 tum, samt Thunderbolt 3 vilket låter den kopplas ihop med den nya Thunderbolt-dockan som Lenovo också ska visa upp på CES. Yoga 370 kommer även med en dedikerad penna som lagras inuti enheten när den inte används. En batteritid på 10 timmar utlovas och en vikt på endast 1,45 kilo.

Priset väntas landa på cirka 1 250 dollar. Alltså upp emot 12 000 svenska kronor, och lanseringen sker i mars 2017.

Thinkpad T470

Thinkpad T470 är även den en helt ny modell. T470 är en av de enheter som kan fås utrustad med en Intel Optane enhet på 16 gigabyte som då används som en sorts lagrings-cache. Den arbetar nämligen i tandem med en mekanisk hårddisk, och är tänkt att accelerera data som används ofta. T470 kommer också med fingertrycksavläsare, Intel Hello-kompatibel kamera och en skärm på 14 tum.

Hårdvarumässigt så lanseras T470 med en Geforce 940MX GPU och upp till 32 gigabyte DDR4-minne. Enheten innehåller även två stycken batterier: ett i fronten på 23 wattimmar och ett löstagbart i bakkant på antingen 48 eller 73 wattimmar. Lanseringen sker i februari 2017 med ett pris på cirka 9 000 kronor och uppåt beroende på konfiguration.

Thinkpad 13

Thinkpad 13 kommer att finnas tillgänglig från och med januari 2017 till ett pris av 674 dollar, cirka 6 700 kronor, och uppåt. Utrustad med en Intel Kaby Lake processor, upp till 32 gigabyte DDR4 RAM och en SSD-enhet på upp till 512 gigabyte i lagringskapacitet. Pekskärmen har en upplösning på 1920 x 1080. Det finns även två stycken USB 3.0, SD-kortläsare och en USB-C kontakt som också används för att ladda enheten.

Thinkpad 13 har en tjocklek på endast 19 millimeter och väger endast runt 1,8 kilo.

Ny dockningsstation och andra tillbehör

Vid sidan av tidigare nämnda och fler Thinkpad-modeller lanserar Lenovo även en Thunderbolt 3-dockningsstation. Dockan kommer med fem stycken USB 3.0 anslutningar, dubbla Displayport 1.2, HDMI, VGA, headset-anslutning och Thunderbort över USB-C.

Denna docka kan användas till att driva tre stycken bildskärmar, dock med tre skärmar är det bara en som får en uppdateringsfrekvens på 60 hertz. Däremot om endast två skärmar att kopplade till dockan så får båda en uppdateringsfrekvens på 60 hertz. Dockningsstationen ansluts till datorn med en enda Thunderbolt 3-kabel, som även står för laddning.

Thunderbolt 3-dockan blir tillgänglig i februari 2017 till ett pris på 280 dollar. Eller cirka 2 800 svenska kronor.

Dessa enheter och tillbehör samt mer kommer Lenovo att visa upp på CES 2017 som går av stapeln den 5:e januari 2017 och fortsätter tills den 8:e januari.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid