Apple fortsätter ta professionella redigeringsprogram till iPadOS och nu är det dags för de två välkända mjukvarorna Final Cut Pro och Logic Pro att hitta till surfplattorna.

iPad-användare som längtat efter fler mjukvaror för kreatörer kan nu dra en lättnadens suck då Apple nu bekräftat Final Cut Pro och Logic Pro för iPad. Den ena är till för videoredigering och den andra riktar sig mot användare som önskar använda sin surfplatta för att redigera ljudinspelningar.

Enligt Apple kommer iPad-versionen av Final Cut Pro med helt nya touchbaserade kontroller för att använda de verktyg som finns inuti programmet. Det finns även ett läge kallat ”Reference Mode” som låter användare ordentligt redigera HDR-innehåll. Något iPad Pro med mini-LED-skärmar kan dra nytta av.

Funktioner som bygger på maskinlärning har också implementerats. Till exempel ett verktyg som ska kunna byta ut eller helt ta bort det som syns bakom ett objekt. M2-bestyckade iPad-modeller kan filma i ProRes, redigera flera klipp från olika kameror samtidigt och automatiskt synkronisera dessa för att enkelt sätta ihop flera vinklar av samma video.

Hoppar vi över till Logic Pro för iPad beskriver Apple denna som en allt-i-ett lösning för musikproduktion på iPadOS. Även här har man implementerat touchfunktionalitet och användare ska både kunna spela virtuella instrument och redigera det som spelas in med hjälp av dessa styrlösningar.

Rent generellt ser det ut som vilken välutvecklad Digital Audio Workstation (DAW) som helst. Apple pratar om ett bibliotek med över 100 olika virtuella musikinstrument och effekter som kan användas för att skapa musik när inspirationen än slår till.

Final Cut Pro och Logic Pro kommer att finnas tillgängliga från och med 23 maj genom App Store. Prissättningen är prenumerationsbaserad och kommer kosta drygt 50 kronor per månad eller 500 kronor per år för varje program. Final Cut Pro kommer endast vara tillgänglig för iPad-modeller med M1 eller nyare kretsar. Logic Pro kommer fungera på iPads med A12 Bionic eller nyare kretsar. Båda applikationer kräver iPadOS 16.4.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid