Den belgiska motsvarigheten till Lotteriinspektionen har nu klassificerat loot-lådor som hasardspel och hänvisar till barns mentala hälsa som en av anledningarna.

Star Wars: Battlefront 2 från EA och Dice har stått i centrum av en gigantisk kritikstorm under de senaste veckorna. När spelare fick chansen att prova spelet i förväg så var det många som reagerade starkt på den mängd tid eller pengar som skulle gå åt för att låsa upp vissa karaktärer i spelets onlineläge.

Detta eskalerade ytterligare när det framkom att spelets loot-lådor som införskaffas med riktiga pengar kunde ge spelare föremål som gav ett övertag i onlineläget.

Efter ett nedröstningsrekord på Reddit när EA försökte försvara sin ståndpunkt kring mikrotransaktioner så har man valt att temporärt avaktivera alla mikrotransaktioner i spelet.

Senare framkom det att den belgiska belgiska motsvarigheten till Lotteriinspektionen, Belgian Gaming Commission skulle starta en utredning för att fastslå om loot-lådor bör klassas som hasardspel eller ej. En utredning som nu är avslutad.

Loot-lådor blir klassade som hasardspel, Belgien siktar på förbud i EU

Den belgiska kommissionen har nu avslutat sin utredning och slår fast att loot-lådor i spel såsom Overwatch och Battlefront 2 bör klassas som en form av hasardspel. Ett av de argument som lagts fram är att köpare inte vet vad dessa lådor innehåller när man gör sitt köp. Därför bör då dessa anses som ett slags lotteri.

Man påpekar också att det inte finns någon form av åldersgräns i spelet när det handlar om dessa mikrotransaktioner. Något som kan leda till spelberoende hos yngre människor och man har använt just barns mentala hälsa som ett av argumenten för klassificeringen.

Belgiens justitieminister Koen Geens vill förbjuda alla former av loot-lådor i spel som inte visar exakt vad dessa innehåller i förhand. Men hans mål är inte heller att förbjuda dessa endast i Belgien. Geens har som mål att ta upp detta till EU-nivå och få dessa loot-lådor förbjudna i hela unionen. Ett mål som inte är lättåtkomligt och således kommer att dra ut på tiden för dessa ändringar att vinna laga kraft även i Belgien.

Inte bara Belgien som sätter ned foten

Även i USA har frågan om loot-lådor börjat tas upp. Lagstiftaren Chris Lee från Hawaii har tagit ställning mot denna form av mikrotransaktioner, speciellt de i Battlefront 2.

Lee går så långt att han kallar Battlefront 2 för ett ”online casino med Star Wars-tema, designat för att lura unga till att spendera pengar”.

Chris Lee är även en Reddit-användare, i subforumet r/gaming så har han skrivit ett inlägg där han täcker några detaljer som inte togs upp i videoklippet här ovanför. I sitt inlägg menar han även att det inte bara är Hawaii, utan även andra delstater i USA som har börjat ifrågasätta loot-lådor och till vilken grad dessa är lagliga.

Star Wars: Battlefront 2 är långt ifrån det enda spelet som skulle påverkas av dessa lagändringar som föreslagits. Spel såsom Overwatch, CS:GO, Rocket League, PlayerUnknown’s Battlegrounds, i princip alla spel där loot-lådor finns tillgängliga kan komma att tvingas till att ändra strukturen i sina in-game butiker.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Bra!
Stör mig rejält på loot lådor, då man i 99% av fallen bara får skit.

Medlem
Olle P

Geens blev feltolkad vid intervjun. Utredningen är *inte* avslutad.
Jag undrar varför liknande argument (gällande lotteri) inte framfördes när spel med samlarkort var populära i början av 90-talet? Lockade verkligen till stora utgifter för att få ett bättre (och sällsynt) kort…