Secure Boot i UEFI har fått open-source folket att rasa, vars funktion kan göra det omöjligt att installera annat än Windows. Tillverkare tillåts att ha en funktion för att stänga av Secure Boot med x86-baserade enheter, samma sak gäller inte de ARM-baserade.

UEFI som kommer ersätta BIOS mer eller mindre överallt kommer med flera fördelar, men även nackdelar om man så vill. Secure Boot är en funktion som bara tillåter en att installera signerad mjukvara, och är i korta drag inget annat än en säkerhetsfunktion. Med datorer och enheter som använder sig av x86-processorer så får tillverkarna, om de vill, lägga in en funktion i UEFI som tillåter slutanvändare att stänga av det. Det innebär att man fritt kan installera precis vad man vill.

Det ovan betyder inte att det uppmuntras av Microsoft, utan att det tillåts. Med ARM-baserade enheter blir det mer komplicerat. Vanliga stationära datorer och bärbara datorer med ARM tillåts, precis som de x86-baserade att Secure Boot går att stänga av för slutanvändaren. Microsoft är däremot väldigt tydliga med att detta inte får vara möjligt på surfplattor och strömsnåla bärbara datorer.

”On an ARM system, it is forbidden to enable Custom Mode. Only Standard Mode may be enable[…]Disabling Secure [Boot] MUST NOT be possible on ARM systems.” – Microsofts officiella certifikat riktlinjer, sida 116. För att ladda ned dokumentet klicka här.

Vad exakt detta innebär är däremot väldigt enkelt. De enheter som det inte går att stänga av Secure Boot på, kommer man inte kunna installera något annat operativsystem på än Windows. Det här gäller självklart bara de enheter som skeppas från fabrik med Windows 8. Om Microsoft inte ändrar på sin policy, kommer nästa generations datorer att bli de första i sitt slag som blir helt stängda och exklusiva till Windows.

Källa: bit-tech


Relaterade nyheter:

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Jacob HugossonlangSwedish BerserkMartin Ldlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Kommer inte M$ att hävda det för att dom skall sälja en billig licens och att användarna inte skall kunna välja en dyrare med mer funktionalitet? Brukar vara nån sån sak som dom använder som motivering. Men bara hoppas på EU i det här fallet. Mer böter från M$ nu när räddningsfonden för €uron fått sänkt kreditbetyg…

nILGot
Medlem
nILGot

Det är ju precis som Apple och vissa mobil tillverkare låser sina bootloadeers så folk inte kan köra andra roms. Så jag ser faktiskt inte något konstigt i detta. Skeppar man en produkt med ett operativsystem så vill man inte ge garanti eller subentionera licenserna när de byts ut eller används som det var tänkt.

Svensken
Medlem
Svensken

Jag tycker detta är riktigt illa. Varför ska man inte få ha rätten att köra vad man vill på sin dator? Detta bara bekräftar hur Microsoft funkar som ett företag.

Martin L
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Jag tycker detta är riktigt illa. Varför ska man inte få ha rätten att köra vad man vill på sin dator? Detta bara bekräftar hur Microsoft funkar som ett företag.[/quote]
Eftersom affärsmodellen i detta fall sannolikt kommer att innebära att Microsoft subventionerar operativsystemskostnaden i ett försök att tjäna pengar på andra tjänster/mjukvara senare.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Jag hoppas innerligt att detta får så mycket kritik att M$ måste ändra på sig. det här är fan förjävligt! Min åsikt om det där skitföretaget kommer inte ändras på ett bra jävla tag märker jag.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Martin L”][quote name=”Swedish Berserk”]Jag tycker detta är riktigt illa. Varför ska man inte få ha rätten att köra vad man vill på sin dator? Detta bara bekräftar hur Microsoft funkar som ett företag.[/quote]
Eftersom affärsmodellen i detta fall sannolikt kommer att innebära att Microsoft subventionerar operativsystemskostnaden i ett försök att tjäna pengar på andra tjänster/mjukvara senare.[/quote]

Och med subventionerar menar du mutar? Ni får Windows billigt om ni stänger ute allt annat. Är det så du menar?

Går detta igenom så är Microsofts monopol tydligare än det någonsin har varit.

Martin L
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”][quote name=”Martin L”][quote name=”Swedish Berserk”]Jag tycker detta är riktigt illa. Varför ska man inte få ha rätten att köra vad man vill på sin dator? Detta bara bekräftar hur Microsoft funkar som ett företag.[/quote]Eftersom affärsmodellen i detta fall sannolikt kommer att innebära att Microsoft subventionerar operativsystemskostnaden i ett försök att tjäna pengar på andra tjänster/mjukvara senare.[/quote] Och med subventionerar menar du mutar? Ni får Windows billigt om ni stänger ute allt annat. Är det så du menar? Går detta igenom så är Microsofts monopol tydligare än det någonsin har varit.[/quote] Nu ska jag inte säga att jag känner… Läs hela »

lang
Medlem
lang

Dont worry,

Ungf som att win7 Oem dell tex bara går att installera på en delldator? som oxå styrs av bios. *sigh*

Svensken
Medlem
Svensken

Oavsett är detta riktigt illa. Låsta bootloaders på smartphones har inte varit populärt och detta lär nog inte bli ett populärt beslut i heller. Jag citerar en från Omg Ubuntu: ”I cannot imagine how anyone can be surprised at this move. Microsoft has done it again and again – they leave the current standard open making everyone complacent, and then they take control of the new standard, or change the old standard until it only works on their platform. But it doesn’t really matter. What Microsoft is doing is cartel-business, and it’s illegal in the EU and US. We can… Läs hela »

lang
Medlem
lang

Hur svåra är dessa android bootloaders att låsa upp?

En riktig nörd ser inga hinder.

Han ser lösningar.

Sluta whina.