ARM har som första kretsutvecklare på den mobila marknaden ansökt certifiering för en fullständig OpenCL-standard. ARM Mali-T604 heter företagets nästa generations mobila grafikkrets som nu kommer ge samma breda OpenCL-stöd som vi hittar i diskreta grafikkretsar på PC-marknaden.

Mali-T604 ska enligt ARM själva bli fem gånger så kraftfull som företagets nuvarande Mali-400MP arkitektur. Det är inget dåligt utgångsläge med tanke på att Mali-400MP i Exynos 4 Quad för närvarande är den kraftfullaste grafikdelen på Android-marknaden. Men ARM har inte bara fokuserat på prestanda i sin nya grafikkrets. Den färska Midgard-arkitekturen som även kommer att användas i ännu kraftfullare Mali-T658 är optimerad inte bara för 3D-grafik utan även generella beräkningar. Stödet för GPGPU-applikationer där grafikprocessorn används för att accelerera icke grafiska arbetsbördor som filkomprimering och videorendering ska vara ledande i den mobila och integrerade klassen.

”The submission of the ARM® Mali™-T604 graphics processing unit (GPU) for OpenCL™ 1.1 Full Profile conformance with Khronos*. ARM is the first GPU Intellectual Property (IP) supplier to submit conformance for Full Profile OpenCL, bringing desktop GPU computing features to the mobile, embedded and smart-TV markets,” skriver ARM i ett pressmeddelande.

ARM menar att stödet i företagets nya grafikkrets är så pass omfattande att den mobila OpenCL-standarden inte räcker till. ARM har därför även sökt certifiering för samma fulla OpenCL 1.1 standard som dagens diskreta grafikkretsar från AMD, Nvidia och Intel erbjuder. En certifiering som skulle sätta ARM:s Mali-T6xx familj av grafikkretsar på samma funktionsnivå som betydligt kraftfullare och mer energislukande PC-grafikkretsar. Hur väl stödet för OpenCL kan nyttjas av de mobila plattformarna är mer oklart. Men tekniker som augmented reality samt bild- och videoredigering är några intressanta och resurskrävande områden.

ARM_Mali-T604_features_675

Mali-T604 kommer troligtvis att hitta ut i produkter redan innan årsskiftet och med upp till fyra streamprocessorer och effektivare tekniker för att sänka energiförbrukningen blir det en intressant lansering att följa. 

Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid