Nvidia har ett järngrepp om prestandamarknaden för grafikkort men sägs nu redan sikta på nästa stora lansering med Volta-arkitekturen som ska debutera i tredje kvartalet.

Nvidia har rönt stora framgångar med sin Pascal-arkitektur där Geforce GTX 1000-serien dominerat prestandasegmentet. Nyligen lanserade Nvidia sitt entusiastkort Geforce GTX 1080 Ti som följdes upp av superentusiastkortet Titan Xp. Båda baserade på företagets största Pascal GPU, GP102. Där specifikt Titan Xp nyttjar kretsens alla fysiska beräkningsenheter med sina 3 840 cuda-kärnor.

Geforce GTX 2000-serien debuterar?

Nu säger en rapport från kinesiska MyDrivers att Nvidia planerar att följa upp dessa lanseringar med sin Volta-arkitektur redan nästa kvartal. Nvidia ska enligt rapporten lansera de första Volta-baserade grafikkorten under tredje kvartalet 2017 och då i nya serien ”Geforce GTX 2000”.

1080 Ti
Tre modeller av Geforce GTX 1080 Ti i NordicHardwares testlabb – Se testet här!

Tidigare har Volta-baserade grafikkort beräknats lanseras under slutet av 2017 eller i början av nästa år. Rapporten från Mydrivers pekar dock på att en sämre marknadssituation än väntat under första kvartalet gett Nvidia eld i rumpan. Försäljningen av grafikkort och hårdvara ska gått överraskande dåligt samtidigt som priskrig mellan Nvidias partners sägs minskat deras marginaler.

Nvidias målsättning ska därför vara att skapa ny buzz kring en färsk GPU-arkitektur och återigen höja marginalerna med nya åtråvärda produktlanseringar.

Nvidia kan behöva vänta på grafikminne

Rapporten som inte är bekräftad av Nvidia ska givetvis tas med en rejäl nypa salt. Det är fullt förståeligt att Nvidia kan vilja hålla ett högt tempo på grafikkortsmarknaden. Samtidigt är man fortfarande ohotade på prestandamarknaden med sina nuvarande Pascal-kretsar och GTX 1000-serien. Detta kan däremot komma att ändras i sommar när AMD väntas lansera sin Vega-arkitektur och kan Nvidia följa upp detta med en lansering av Volta och GTX 2000-serien är det en lockande tanke för gröna lägret. Samtidigt är Volta-optimerad för att stödja nya minnestekniker som HBM2 och GDDR6, minneschip som kan vara svåra att få tag på i rejäla kvantiteter under tredje kvartalet.

Rubrik

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Oden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Oden
Medlem
Oden

Jag tror man bör ta detta rykte med lika mycket salt som i svarta havet.
Om det skulle komma en tidig volta så är det endast för företagsmarknaden med ett pris som få skulle ha råd med kanske $10000.
Liknande Tesla P100 även om många vill drömma om ett entusiastkort så lär det inte vara aktuellt tredje kvartalet i år utan dem får vänta till 2018.
De som tror att det kommer ett entusiast kort baserat på volta i år lär gråta hela julen.

Oden
Medlem
Oden

Vad hände med formateringen när jag rättade inlägget?