Först 2 månader efter att Radeon RX Vega 64 lanserades får nu övriga svenska datorbutiker sina första leveranser och det handlar om en handfull kort.

AMD:s lansering av Radeon RX Vega har varit allt annat än smärtfri och smidig. Redan timmar efter vår publicerade test av grafikkorten RX Vega 64 samt RX Vega 56 började rapporter om konstiga lanseringspriser trilla in. Det hela visade sig vara en manöver från AMD för att locka till sig intresse och fina betyg för sina nya prestandagrafikkort. Detta genom att med inledande kampanjpriser ge sken av ett bättre prestanda per krona värde än RX Vega egentligen kunde erbjuda.

Radeon RX Vega 64 förlorade köprekommendation

När sanningen om AMD:s prissättning uppdagades valde NordicHardware att kort därefter, två dygn senare, dra tillbaka vår köprekommendation för RX Vega 64. Detta då köprekommendationen som baserades på mest prestanda för pengarna i prestandasegmentet inte gick att styrka på lång sikt. Även lagersaldot hos datorbutiker var en farhåga där Komplett.se var den enda nordiska återförsäljaren som fick ta emot kort inför lanseringsdagen. Totalt 275 stycken Radeon RX Vega skickades till Komplett och skulle täcka hela nordens behov. Grafikkorten sålde som väntat slut på några timmar och sedan dess har det närmast varit tyst som i graven kring AMD Radeon RX Vega.

Tystnaden bröts först i början av september när vi möttes av tillrop från andra svenska återförsäljare som hade fått in sina första (!) leveranser av Radeon RX Vega 64-grafikkort. Det handlar inte heller om några mindre hörnbutiker utan några av Sveriges största datorbutiker som alltså först 2 månader efter den faktiska lanseringen fått sina första kort. Webhallen.com var en av de butiker som fick sin första leverans av Radeon RX Vega 64-kort. Facit för Webhallens Radeon RX Vega-lager ser dock inte särskilt imponerande ut, drygt 2 månader efter lanseringen har butiken fått totalt 12 stycken Vega 64-kort och totalt 10 stycken Vega 56-kort in till sitt centrallager. Något marknadschefen Anton Nilsson kommenterar på följande vis.

”En klassisk papperslansering som förvärrades av att AMD dessutom rabatterade korten under försäljningsstarten. Dvs de riktpriser som media utgick från i sina recensioner när de bedömde pris/prestanda var helt off.

För Webhallen specifikt så var det givetvis tråkigt att inte få vara med på den exklusiva lista av 27( ? ) återförsäljare som ens fick tillgång till några kort vid launch. Det är först nu det börjat droppa in några enstaka kort här och där på våra lager.” säger Anton Nilsson till NordicHardware.

Radeon RX Vega samlar damm på butikshyllorna

Än värre är ändå att man trots skrattretande lagersaldo inte sålt slut sina inkomna kort. Webhallen säger sig inte sålt ett enda Radeon RX Vega 64-kort och endast ett Radeon RX Vega 56-kort sedan lanseringen. Något man främst tror beror på prissättningen som just nu ligger runt 1 000 – 2 000 kronor högre än de kampanjpriser AMD lanserade sina kort vid.

Webhallen säljer idag referensversionen av RX Vega 64 för 6 890 kronor inklusive moms. Vilket kan synas som ett hiskeligt överpris i jämförelse med AMD:s introduktionspris på 5 090 kronor inklusive moms. Anton Nilsson på Webhallen menar dock att dessa slutpriser knappt ger butiken någon vinstmarginal överhuvudtaget och att Radeon RX Vega 56 som säljs för 5 490 kronor faktiskt säljs till en liten förlust i dagsläget. Ganska uppseendeväckande med tanke på att riktpriset från AMD vid lanseringen låg på runt 4 000 kronor. Prissättningen har fått till följd att grafikkorten helt sonika inte säljer de få exemplar som kommit in till butiken ligger och samlar damm på butikshyllan.

Den dåliga tillgängligheten och AMD:s kritiserade hantering av prissättningen på Radeon RX Vega-serien har resulterat i det lustiga läget att företaget fortfarande är närmast osynlig i prestandasegmentet. Det enda positiva ur AMD:s synvinkel är att även Nvidia sägs ha problem med tillgängligheten av flera grafikkort i prestandasegmentet, något som dock bara strör salt i såret hos grafikkortssugna datorbyggare.

Lanseringen av Radeon RX Vega
Vad tycker du om AMD:s hantering av RX Vega-lanseringen?

Rubrik

28
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
19 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
MorkulJBThomaseronGuuFiDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Joakim Fridh

Jag är ett stort amd fan men helvete vad dom har misslyckats med Vega. Förstår att Raja tar en timeout.

Inga aib kort än nästan 3 månader efter lansering. Priserna åt helvete. Miners köper nog dock korten.

Jag köpte ett 1080 och kör Nvidia för första gången sen Geforce4. Har ägt alla high end amd kort sen 9700pro.

JB
Medlem
JB

Hallå där ”Amd fan”, nej inte fan har Amd misslyckats med Vega, man får lära sig att ställa in det rätt bara, och bygga sitt system rätt. Kortet uppvisar kraftig prestandaökning i vissa spel med nyare drivrutiner – som fortfarande är beta. /jb

Daniel
Gäst
Daniel

Att Vega har varit en problematisk lansering är det nog ingen som kan argumentera mot. Kommentarerna från Webhallen är dock lite märkliga. 1. Papperslanseringar brukar kännetecknas av låg till obefintlig tillgång. Efter den initiala batchen av kort tog det ett tag innan nästa laddning kom. Men de allra flesta butiker har haft god tillgång på Vega-kort en månad efter lansering. Iaf är det den slutssats jag dragit när jag sporadiskt kollat på Prisjakt. Kanske har Webhallen haft extra svårt av någon anledning men det verkar inte vara ett generellt problem. 2. Webhallen ligger konstant runt 500 kr över andra välrenommerade… Läs hela »

Medlem

Jag vill fundera på att byta till Nvidia istället. Men har en freesync skräm har ett r9 380 kort vill uppdatera mig. Vet ej vilket man ska köpa

Husse Busse
Medlem

Ja man kan undra hur AMD har tänkt. Tråkigt tråkigt för fler spelare behövs på GPU planen…

Medlem

Är intresserad av AMD Vega, men endast tredjeparts-kort, inte AMDs referensmodell med hårtorksfläkt. Tills den dag då ASUS Strix Vega går att köpa i butik existerar inget annat för mig. 😛

Morkul
Medlem
Morkul

Har själv ett Vega 64 kort och det lät värre en dammsugaren. Finns dock alternativ, själv bytte jag ut original kylaren till tredjepart själv. Helt klart värt besväret, dock så blir kostnaden för kortet inte prisvärt om man ska bekosta ett kylarbyte själv.

Medlem
Arne Berg

Efter denna lansering blir det definitivt inte nåt AMD kort för min del.Sämmre prestanda än vad man kunde väntat sig & allt för dyrt.

GuuFi
Medlem

Var det samma butiker som höjde priset på RX580 med 1000kr som klagar över denna papperslansering? AMD har väl inte höjt priset på dem, har man skyhögt pris så kan man förvänta sig få köpare. Priserna är fortsatt samma från AMD som jag förstått som själva säljer med förlust. Så är det verkligen så att butikerna måste köpa in så dyrt så får man ju skylla på nästa steg från fabriken, nu är det ju t.o.m. referensmodeller som i princip är Lego för 3:e part… Samma historia som när priserna gick upp med 480/580 men ingen som faktiskt hittar orsaken… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

AMD höjde priset efter deras introduktionspris där dom sålde kort till förlust (till utvalda butiker och x antal kort) för att få bra rec. & bra pris/prestanda i rec. otroligt fult helt enkelt.

GuuFi
Medlem

Jag försökte redan förra gången ( 480-580 höjningen ) någon random svensk ÅF klagade över priserna hitta något som tydde på att AMD faktiskt höjde priserna, men hittade inget. Samma sak nu, det enda jag hittar något konkret på är: AMD har svårt att leverera komponenter -> Dålig tillgång och någon höjer priset, är det inte ÅF så är det distributören. Bara massa spekulation utan att någon faktiskt bevisar något, skit för oss konsumenter. Det där med intropriser var ju deras SEP-pris, var väl något de krävde från ÅF och antagligen har det inte funnits många mellanhänder där. SEP borde… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Undrar var du har letat efter information? Saken är den att AMD höjde SEP (Suggested Etail Price) straxt efter kortet introducerades och kallade det för introduktionspris. Enkel sökning och du hittar till och med pressreleasen på AMDs hemsida.

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Jag tror tyvärr inte AMD prioriterar lilla Sverige, för tittar man ut i europa på tex, https://geizhals.eu/ och andra liknande siter ser man att det är relativt bra med Vega i lager. Och vill man verkligen ha ett Vega 54 så beställer man från caseking.de där man kan få tag i ett för 4400 kr.

Personligen har jag helt enkelt sluta köpa datorhårdvara i Sverige, priserna är så gott som alltid för höga (särskilt vid lanseringar), och verkar alltid ha ”mystiska” orsaker till att de är högre som ofta inte påverkar ens våra grannländer som Danmark och Finland.

JB
Medlem
JB

Väldigt mycket gnäll på Amd (går bra nu: https://www.techpowerup.com/238143/amd-reports-third-quarter-2017-financial-results) förmodligen av en del som bara gnäller för gnällandets egen skull, som inte tänkt köpa ett Vegakort – what so ever! Jag har ett Vega64 i en maskin (har även mycket annat, som; dubbla GTX1080, tredubbla RX480…, för spel och annat; media, foto, film…) och är väldigt nöjd (använder lurar – gör inte alla det???). Med rätt inställningar fungerar det utmärkt (har skrivit om det tidigare – här: https://www.nordichardware.se/nyheter/grafikkort/vi-kanske-inte-far-se-gigabyte-amd-vega-64.html (har gjort en del fintrimning sen dess). När det gäller referenskortens fläkt, så gillar jag principen – ut med värmen direkt, samla… Läs hela »