Den forna finska telefonjätten tar bladet från munnen och bekräftar att vi kommer få se nya telefoner från Nokia 2017 – och ryktesmaskinen har kommit i rullning om specifikationerna.

År 2014 sålde finska Nokia sin telefontillverkning till Microsoft, tillsammans med varumärken som Lumia. Sedan dess har Microsoft som bekant gjort markanta nedskärningar i sin telefonsatning. Windows Phone som operativsystem är praktiskt taget borta från kartan, tillsammans med Lumia-varumärket och merparten av vad som en gång utgjorde tillverkningsarmen av världens största telefontillverkare.

Nokia bekräftar comeback

Sakta men säkert planerar dock Nokia en comeback på telefonmarknaden i ny tappning. Förra året presenterades en kompakt surfplatta under Nokias varumärke på Mobile World Congress i Barcelona. Modellen, kallad Nokia N1, tillverkades av kinesiska Foxconn och säljs i första hand i Asien. Den signalerade dock att Nokia fortfarande har ambitioner för konsumentelektronik.nokiaroadmap

I början av veckan meddelade Nokia att företaget kommer hålla en presskonferens på Mobile World Congress 2017. I samma pressmeddelande bekräftades att nya mobiltelefoner under Nokias varumärke kommer att lanseras någon gång under samma år.

Vattentät med fokus på kamerateknik?

Nu har nya uppgifter dykt upp från kinesiska källor om vad som sägs bli Nokias nya flaggskepp. Namnet på den nya telefonen ryktas bli Nokia C1. Detaljerna är fortfarande något tunna, men talar bland annat om:

  • Två olika storlekar, 5,2 tum samt 5,5 tum
  • 2K-upplösning (1 440 x 2 560)
  • Qualcomm Snapdragon 820-processor
  • Carl Zeiss-certifierad kamera
  • Vattentätt metallskal

De tre översta punkterna är ungefär i linje med vad vi förväntar oss av ett påkostat flaggkspp idag. Dock känns valet av processor något egendomligt för en produktlansering 2017, då ett antal telefoner redan använder den modernare varianten Snapdragon 821.

Kameran och det vattentäta skalet kan dock, om uppgifterna stämmer, bli desto viktigare för Nokia. Företaget har samarbetat med Carl Zeiss flera gånger tidigare, ofta med goda resultat.

Specifikationerna får tas med en nya salt tills vidare, men att nya Nokia-produkter är på väg är i sig en bra anledning att bli nyfiken. Förhoppningsvis får vi klara besked på MWC 2017, som går av stapeln i februari.

Rubrik

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid