AMD har uppdaterat specifikationerna för kommande Ryzen 7040-seriens laptopprocessorer. Nu listas enheterna med lägre klockfrekvenser på grafikkretsarna och PCIe 5-stödet saknas plötsligt.

Vid CES 2023 tog AMD tillfället i akt att presentera en rad nya processorer för bärbara datorer. Bland de serier som avtäcktes finns Ryzen 7040 ”Phoenix”. Denna processorserie skulle enligt AMD:s hemsida till en början erbjuda klockfrekvenser på upp till 3 GHz hos de integrerade grafikkretsarna. Nu har AMD:s hemsida uppdaterats och specifikationerna ser inte riktigt ut som förut.

Hos flaggskeppet Ryzen 9 7940HS listas nu grafikkretsen med en klockfrekvens på upp till 2,8 GHz. Det är 200 MHz lägre än tidigare. Ryzen 7 7840HS och Ryzen 5 7540HS har gått samma väg och listas nu med lägre klockfrekvenser än tidigare.

AMD har inte gett någon anledning till varför specifikationerna har ändrats. Förändringarna kan ha kommit för att garantera att processorerna ska kunna hållas inom de TDP-värden AMD listat. Detta är dock inte något som har bekräftats. Det är inte bara klockfrekvensen för de integrerade grafikkretsarna som inte längre visar det AMD listade från början.

Annons

Andreas Schilling hos Hardwareluxx påpekar via Twitter att den kommande processorserien till en början skulle ha PCIe 5.0-stöd. AMD:s produktsida säger däremot att det är PCIe 4.0 som gäller för serien.

AMD:s Ryzen 7040-serie förväntar börja dyka upp under nästa månad. Huruvida grafikkretsarna är möjliga att överklocka för att väga upp de ändrade specifikationerna återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid