Samsung har lanserat vad man kallar världens första åttakärniga ARM-processor – Exynos 5 Octa. Kretsen har förvisso åtta CPU-kärnor, men av helt olika karaktär. Nu visar ARM och Samsung hur tekniken big.little används för att växla mellan Cortex-A15 och Cortex-A7-kärnorna i kretsen.

Cortex-A15 står för den riktiga beräkningskraften i Samsungs Exynos 5 Octa-processor och med fyra av dessa kärnor under huven finns det gott om kraft. Dessa fyra kraftfulla, men förhållandevis energislukande, kärnor kompletteras sedan med fyra betydligt mindre kraftfulla Cortex-A7-kärnor. Cortex-A7 är däremot många gånger energisnålare och kopplas helt enkelt in när belastningen inte är lika hög och man vill spara energi i sin enhet.

Så även om Samsung Exynos 5 Octa har åtta CPU-kärnor arbetar de sällan samtidigt på full kapacitet, vilket är något som fint påpekats av bland annat konkurrenten Qualcomm.

Med hjälp av ingenjörer på ARM har nu Samsung publicerat en videodemonstration på Youtube där man går igenom hur big.little-arkitekturen fungerar. Den krets man demonstrerar har endast två kärnor av vardera Cortex-arkitektur för totalt fyra kärnor, men visar tydligt hur belastningen påverkar Cortex-kärnornas arbetsfördelning och kretsens energiförbrukning.

Demonstrationen lägger fokus på tekniken bakom ARM:s nya processorarkitektur och är mer informativ än underhållande. Men klart intressant för dem som vill veta mer om den processorteknik som eventuellt kan hitta ut i exempelvis supertelefonen Samsung Galaxy IV.


6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Morkuln0paxAnton Karmehedvirtual void Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anonyme Anonymson
Gäst
Anonyme Anonymson

Ändra ”dem” i meningen ”Så även om Samsung Exynos 5 Octa har åtta CPU-kärnor arbetar dem aldrig samtidigt” till ”de” så blir texten mindre av en nagel i ögat 😉

Medlem
WIRN

Känns verklige fel att kalla den 8-kärnig.

virtual void
Gäst
virtual void

”Så även om Samsung Exynos 5 Octa har åtta CPU-kärnor arbetar de aldrig samtidigt, vilket är något som fint påpekats av bland annat konkurrenten Qualcomm.” Detta stämmer inte, titta i videon ungefär vid 1:10. Där nämner han att det finns två ”mode of operation”1. Cluster Migration Mode: detta kommer antagligen vara det vanligaste då väldigt forskning har gjorts på design av AMP-schedulers. I detta läge ”ser” bara OSet 4 kärnor och beroende på vilken frekvens den s.k. ”scalning governor” (namn som Linux använder) sätter så avgör SoCet om A7 eller A15 kärnan ska användas. 2. Full MP Mode: Detta är… Läs hela »

n0pax
Medlem
n0pax

Undrar när det kommer en processor utan kärnor ^^

”I min hand låg en det något som såg ut att vara en glasbit. Inne i glasbiten tycktes en stråle av ljus pulsera. När min fingertopp rörde dess yta, flashade en bild upp framför mig” – Det var ingen vanlig glasbit

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anton Karmehed”]Skulle vara intressant att veta om Samsung ens tillåter alla kärnorna att gå för fullt samtidigt i något läge, tyckte inte det framgick i presentationen?[/quote]

Ja då det fungerar utmärkt, sitter själv och debuggar program som gör det just nu. Men det är inte helt problemfritt, det krävs en del av programmeraren och jag tvivlar starkt på att du i dagsläget klarar av det utan att använda dig av assembler.