Windows 10 är packat med nya funktioner och häftiga egenskaper som gör det till ett modernt operativsystem men bakom kulisserna samlar Microsoft och andra företag in stora mängder data om användare. Vi kollar igenom sekretessinstälningarna för Windows 10 för att ta reda på exakt vilken data som samlas in och hur delningen kan stoppas.

Microsofts nya operativsystem samlar in en hel del personlig data för att erbjuda många av dess inbyggda funktioner. Alla användare som valde att använda standardinställningarna för Windows 10 när operativsystemet installerades kommer garanterat få mycket av sin personliga data skickad till Microsoft. Detta är inte ovanligt för ett modernt operativsystem och Microsoft samlade in samma typ av data med Windows 8 men för dig som inte vill att din personliga data skickas och sparas av privata företag kan det vara bra att veta hur sekretessinställningarna fungerar i Windows 10.

Microsoft är öppna med vilken typ av data de samlar in från Windows. Nedan sammanfattar vi all typ av data som Microsoft erkänner att de samlar in och sparar.

  • Användningsdata – Information om nästan allt du gör på din dator kan skickas till Microsoft. Detta inkluderar webbplatser du besöker, söktermer du anger, saker du köper, din IP-adress, din dators unika enhets-ID och information om din dators inställningar och konfiguration.
  • Autentiseringsuppgifter – Lösenord och liknande säkerhetsinformation som krävs för inloggning till vissa tjänster.
  • Betalningsdata – Detta behövs för att exempelvis köpa appar i Windows Store.
  • Demografisk och personlig data – Ditt för- och efternamn, postadress, telefonnummer, epostadress, ditt kön samt ditt angivna land och språkinställning.
  • Innehåll – Om du använder Microsofts olika internettjänster kommer dessa samla in innehåll av olika slag. Det säger sig självt att om du skickar epostmeddelanden med Outlook eller sparar filer i Onedrive kommer dessa sparas på Microsofts servrar. Detta inkluderar också kontakter som sparas av någon av Microsofts tjänster.
  • Positioneringsinformation – Microsoft samlar in och sparar data om var du befinner dig. Denna data samlas inte bara in på enheter som är utrustade med GPS-mottagare. Datan kan också samlas in via wifi-nätverk.

På- och av-knappar ger enkel kontroll

Microsoft har samlat alla sekretessinställningar under inställningar för operativsystemet. Dit kan du gå för att läsa mer om en massa olika ämnen och typer av data för att bestämma precis vilken data som Microsoft och andra företag ska få tillgång till på din dator. Du kan helt enkelt stänga av vissa alternativ för att bestämma vilken data som får skickas eller inte. Allmänt-fliken under Sekretess i Inställningar är det bästa stället att börja på. Här hittar du troligen flera alternativ du vill ta en närmare titt på.

Microsoft_sekretess

Det första alternativet i Allmänt-fliken handlar om Microsofts och annonsföretags möjlighet att spara information om dig. När detta alternativ är på kan annonsörer spåra din användning av Windows-appar för att försöka visa de annonser som är mest relevanta för dig. Om du inte vill sprida denna informationen om dig själv är det bara att stänga av detta alternativet. Då återställs ditt annons-ID och ingen annonsdata samlas in i framtiden.

Smartscreen är en teknik från Microsoft som skannar igenom webbplatser och filer på webben för att leta efter potentiella hot och varna användaren om något skadligt upptäcks. Information om webbplatser du besöker och filer du laddar ner används av Microsoft för att förbättra tekniken för alla användare.

Allmänt-flikens tredje alternativ kan beskrivas som Sekretess-inställningarnas mest kontroversiella. Data om hur och vad du skriver med ditt tangentbord, på operativsystemets virtuella tangentbord eller med handskrift skickas till Microsoft så att företaget kan förbättra igenkänning av handskrift och optimering av tangentbordsfunktioner. Om du värderar sekretess kan detta alternativ vara bra att stänga av.

Allmänt-fliken avslutas med en ganska självförklarande inställning. Här kan du bestämma om din språklista får delas med webbplaster. Denna inställningen har alltså inte nödvändigtvis något med Microsoft att göra utan handlar om data som skickas till alla webbplatser som besöks med operativsystemet.

Ökad sekretess kan ge färre funktioner

Det finns många fler sekretess-inställningar som kan vara bra att ta en titt på. De flesta inställningar är aktiverade som standard vilket betyder att de inte nödvändigtvis passar ditt tycke och smak. Du bör vara medveten om att visa alternativ kan inaktiverar vissa funktioner och att du kan få betala för din sekretess med minskad funktionalitet.

Även om du tror att du inte bryr dig särskilt mycket om sekretess kan det vara en bra idé att kolla igenom inställningspanalen i Windows 10. Microsoft har valt att aktivera väldigt många alternativ i förväg och vi kan förstå varför – hade de inte varit aktiverade från början hade väldigt få personer någonsin aktiverat dem. Det är dock viktigt att alla användare är väl medvetna om vilken data som samlas in och sparas av privata företag. Microsoft är inte särskilt duktiga på att informera om detta, vilket motiverade oss till att skriva denna artikeln.

Källa: Microsoft

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Tompa2UrbanRKBassbuuusjohnjohn421 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fscv
Gäst
Fscv

Privata..HmmIdag gör de manuellt. Sätter sten framför dörren..kollar om nån är hemma… Frågan är inte om , Men när de kriminella börjar(De har väl redan börjat) läsa utav loggar, Skanna, Hacka användardata .(Allt läcker).. Analysera datoriserat användarna liknande NSA gör brott, Men för kriminell verksamhet. Vet vad användarna heter, Bor, Inkomst, Köper för grejor. När de hemma, borta , ägodelar . Bli som smörgåsbord att göra inbrott,utpressning. Lurendrejerier… Folk säger de har inte att dölja, Är nog tvärtom . Då Användarna inser att så är fallet. Det enda alternativet och lösningen som finns att skydda sig är göra alla helt… Läs hela »

Rråland
Gäst
Rråland

Dessa inställningar borde vara av vid installation. Så får de som vill slå på dem.

.

Tobberian
Medlem
Tobberian

Telemetry o datacollection sållet går bara stänga av med Enterprise.

Ska visst dock gå att lösa för pro/home så här:
http://winaero.com/blog/how-to-disable-telemetry-and-data-collection-in-windows-10/
Kräver trist nog registry och services mixtrande.. om det funkar vet ja inte.

John
Medlem
John

[quote name=”Rråland”]Dessa inställningar borde vara av vid installation. Så får de som vill slå på dem.

.[/quote]
Tycker det med. Va så på Windows 8/8.1

Bassbuuus
Gäst
Bassbuuus

Går det inte att blocka utgående trfik mot dns/ip i brandvägg för denna kommunikation mot MS?

RK
Gäst
RK

[quote name=”Fscv”]Vet vad användarna heter, Bor, Inkomst, Köper för grejor. När de hemma, borta , ägodelar .[/quote] Vad man har för folkbokföringsadress samt vilken taxerad inkomst man har är offentlig information och kan begäras ut från Skatteverket. Att spana på vad folk äger samt när de är hemma antar jag att de flesta ”seriösa” kriminella gör redan idag när de väljer offer för exempelvis inbrott, så jag ser inte riktigt vad detta har med saken att göra heller. Vidare skulle jag vilja hävda att den största säkerhetsrisken när det kommer till bedrägerier och andra mer eller mindre internetbaserade brott är… Läs hela »

Urban
Gäst
Urban

Minns en film för många år sedan som handlade om just detta med att ta kontroll över människor. Bästa sättet var att erbjuda något gratis. Vem vill inte ha Win.10 GRATIS!?Amerikanarna är fruktansvärt kontrollberoende. Dom är livrädda för ex. Ryssland och främmande saker som dom inte har 100% kontroll och vetskap om. Jag-menar, kolla på YOUTUBE och doomsday vapen och alla möjliga konspirationsteorier. Jordens Undergång i Septemeber. Underjordiska städer i Klippiga bergen, Preppers och andra fånar. Det är fruktansvärt! I denna värld av sinnessjukdom och ”potsmokers” är Win10 säkerligen EN pusselbit. Nu ska dom ha 100% koll på ALLA. ALLA… Läs hela »

Tompa2
Gäst
Tompa2

Totalt novis då det gäller datorer men gjorde dessa inställningar enligt: http://www.redgamingtech.com/windows-10-privacy-settings-how-to-stop-it-spying-on-you-what-you-need-to-know/

Är ändå osäker på vad åtgärderna åstadkommer?