Samsung har hoppat lte fram och tillbaka mellan ARM och PowerVR för sina grafik-behov i systemprocessorer. Samsung har nu tagit licens på både den kraftfulla PowerVR SGX MP, och den nyligen avtäckta ARM Mali-T658.

I sitt föregående flaggskepp inom systemprocessorer; Humming använde sig Samsung av en ARM Cortex-A8-kärna och Power VR SGX 535-grafik. Medan i den senaste Exynos 4210 flyttade man över till två ARM Cortex-A9-kärnor och ARM Mali-400-grafik, som fortfarande är den kraftfullaste grafikkretsen tillgänglig på Android-marknaden idag. I alla fall till dess att Tegra 3 har testats.

Samsung har alltså inte visat sig stå hos något läger utan väljer det som finns på marknaden som passar deras behov bäst. Det har nu kommit fram uppgifter att Samsung är licenspartner till den nyligen avtäckta ARM Mali-T658, men även PowerVR SGX MP, som ingår i 5XT-serien. Två exempel på enheter som använder PowerVR SGX MP är Apple A5 (PowerVR SGX543MP2) och den kommande Sony PlayStation VITA (PowerVR SGX543MP4). PowerVR SGX MP ses idag som en av de bästa grafikarkitekturerna på marknaden för handburna enheter, men samtidigt har vi inte sett ARM Mali-T658 få sträcka på benen ännu.

Det verkar inte som att Samsung är intresserade av att lägga alla äggen i en korg, utan är beredd att byta läger om så behövs – eller helt enkelt att välja det bästa alternativet för deras behov. Med tanke på att PowerVR SGX MP funnits ute ett tag, är det inte otroligt att Samsung bygger in den i nästa systemprocessor som efterträder Exynos 4210/4212, medan Mali-T658 används i den som kommer efter detta. Men det är bara spekulationer från våran sida.

Källa: Anandtech

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Samsung helgarderar sig alltså. 🙂

Andreas G
12 Årtal sedan

På sähärvis kan de ständigt ligga med i toppen av prestandaskiktet. Utan PowerVR-licensen hade de fått ett glapp där andra kunna trumfa Samsung.

Nu kommer det finns en anledning till att alltid välja Samsung, oavsett GPU 🙂

Tempel
Tempel
12 Årtal sedan

Dom är ju så pass stora att dom säkert kan ha modeller som samtidigt som använder olika kretsar. Samtidigt så hamnar dom inte i en låst situation där en eller annan spelare inte kan leverera det dom behöver och sen så har dom inga problem att ta in ytterligare en om det skulle dyka upp på vägen.

Abbe K
Abbe K
12 Årtal sedan

”I sitt föregående flaggskepp inom systemprocessorer; Humming använde sig Samsung av en ARM Cortex-A8-kärna och Power VR SGX 535-grafik.”

Ska det inte vara Hummingbird och hade inte den SGX540 som gpu?

Ser fram emot lite bättre gpu:er på Androidfronten. Undrar varför de inte satsade på SGX543MP2 tidigare. Den är ju överlägsen allt annat på marknaden.