Samsung har de senaste veckorna presenterat ett par nya smartphones och surfplattor med en ny kraftfullare systemprocessor. Vi ställde oss då frågande till hur Exynos skulle kunna nå 1,5 GHz utan att totalt haverera batteritiderna i våra enheter. Svaret är att Samsung utvecklat en ny krets – Exynos 4212 – som tillverkas med effektivare 32nm teknik och även fått en uppdaterad grafikdel.

När vi synade Samsung Galaxy S II i sömmarna tidigare i år visade sig tillverkarens egenutvecklade Exynos 4210 processor vara den klart snabbaste i sitt slag. Ett halvår senare ligger Exynos fortfarande i topp på smartphonemarknaden men snart kommer alltså en ersättare som blir en mycket intressant mellanlandning innan resterande ARM-tillverkare hoppar på 28nm-tåget.

Samsung presenterade under gårdagen sin systemprocessor Exynos 4212. Den dubbelkärniga kretsen som fått sin klockfrekvens ökad från 1,2 GHz till 1,5 GHz ska tillverkas med 32 nanometer High-K Metal Gate teknik. Detta bör räcka för att ytterligare cementera Samsung Exynos som den snabbaste systemprocessorn på smartphonemarknaden och som om inte detta vore nog hävdar kretstillverkaren att man även finslipat grafikprestandan. Samsung avslöjade att Exynos 4212 ska ge 50% högre prestanda i 3D-applikationer och även om man inte avslöjar vart den ökade prestandan kommer ifrån kan vi vara ganska säker att det återigen handlar om högre klockfrekvenser.

Exynos 4210 i Samsung Galaxy S II arbetade med en grafikklockfrekvens på 267 MHz men med några enkla handvändningar kunde vi öka frekvensen till 400 MHz, just en ökning på 50% som Samsung nu själva talar om.

1600

16002Exynos 4212 får troligtvis en klockfrekvens på runt 400 MHz, motsvarande vår tidigare överklockning.

Våra tidigare överklockningstester med Samsung Galaxy S II bör med andra ord ge en ganska god indikation på prestandan i Exynos 4212 där vi dock låg på 100 MHz högre processorfrekvens, något som inte bör påverka märkbart i 3D-spel. Grafikdelen ska även stödja HDMI 1.4 gränssnittet samt flera videokodecs.

Den kanske mest intressanta nyheten är dock att Samsung tar till vara på sin egen tillverkningskapacitet och börjar masstillverka en Cortex-A9 processor i 32nm teknik. När vi undersökte batteritiden i Galaxy S II och Exynos 4210 konstaterade vi att de höga frekvenserna och 45nm tekniken blev ett rejält problem under tung belastning. Där telefonens batteri laddades ur nästan smärtsamt fort och gav telefonen yttertemperaturer på upp i vissa fall över 55 grader.

Exynos 4212 ska enligt Samsung själva vara 30 procent energieffektivare än sin företrädare och bör vara precis vad doktorn ordinerat för att få bukt med höga temperaturer och längre batteritider. Vad vi ännu inte vet är vilken modemfunktionalitet Samsung bakat in i kretsen, kan även 3G och 4G modemen dra nytta av den effektivare tillverkningstekniken har man än mer vunnet.

Samsung-Galaxy-S-2-hdSamsung Galaxy S II HD LTE får 720p skärm och vad det verkar en 32nm systemprocessor.

Samsung har hittills inte detaljerat när och hur vi kommer att få se den nya systemprocessorn på marknaden. Men då man redan presenterat Samsung Galaxy S II HD LTE och Samsung Galaxy S II LTE i korea med en 1,5 GHz systemprocessor bör vi få se kretsen på marknaden kanske redan i år. Förutom redan nämna modeller är Samsungs beryktade Nexus Prime en het kandidat. I övrigt ska Samsung börja skeppa provexemplar av sin nya processor till utvalda tillverkare under fjärde kvartalet.

Samsung har tagit ett bra grepp om smartphonemarknaden under 2011 och om inte konkurrenterna väljer att växla över till 32nm teknik medan man väntar på att 28nm tekniken ska mogna – Qualcomm väntas bli först med en lansering i slutet på första kvartalet 2012 – kan man få tufft att kämpa emot rent prestandamässigt.

Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Swedish BerserkAnton KarmehedJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Riktigt intressant, jag hade förväntat mig att samtliga ARM-kretsar skulle vara gjorda på 40/45nm fram till iaf våren nästa år. Inte hade man en tanke på Samsung som faktiskt bedriver foundry verksamhet och har 32nm/28nm färdigt 😛

Svensken
Medlem
Svensken

Härligt Samsung! De ligger långt fram på foundry sidan. Ser ut att bli en riktigt intressant krets.