Sandy Bridge-E ser ut att bli en lika dåligt bevarad hemlighet som Intel Gulftown då vi snart har alla kort på bordet där den enda information som saknas nu är prestandatester. Nu har även strömförbrukning för processorerna avslöjats och är som väntat högre än de Sandy Bridge-processorer vi ser på LGA1155-plattformen.

Enligt en presentationsbild den turkiska webbtidningen Donanimhaber fått tag på så kommer Sandy Bridge-E med ett TDP-värde på 130W. Men den stora frågan är om det gäller samtliga processorer? Det är mycket troligt för de 6-kärniga modellerna men vi kommer även få se en 4-kärnig modell från Intel som dock ser ut att få rejält uppskruvade klockfrekvenser. Även om Sandy Bridge-E saknar en integrerad grafikkrets som suger åt sig ström har man en betydligt kraftfullare arkitektur med fyra DDR3-minneskanaler och rejält tilltagna cacheminne. Noterbart är också att Intel LGA1366-plattformen än idag bara huserar 130W processorer i Core i7-900-serien.

Intel_Sandy_Bridge-e_130W

Det kommer att bli intressant hur det utspelar sig och vi kommer få se en mer spännande strid på processormarknaden än vi gjort på åratal nu när AMD Bulldozer vilar runt hörnet. Mycket när det kommer till Intel:s prissättning och strategi kommer avgöras beroende på hur väl AMD har lyckats med sin nya arkitektur som kommer med upp till 8 kärnor. AMD Bulldozer kommer introduceras med 3 modeller på 95W med 4, 6 och 8 kärnor, medan endast 1 modell som blir deras toppmodell får 8 kärnor och 125W TDP. 

Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

AMD-fantasten nummer ett har blivit skribent på NH! 😀
Jag har kört med AMD i tio år kombinerat med Nvidiagrafikkort och Intel ett år kombinerat med Nvidiagrafikkort men funderar på att gå tillbaka till AMD (Bulldozer) igen, kanske t.o.m. AMDs grafikkort ifall jag vill köra med tre skärmar på ett kort. 😉