Med sina upplåsta multiplikatorer har Intels Core-processorer med K-suffixet varit tillverkarens plattform för överklockning, men visst svängrum har tidigare funnits kvar även i de billigare modellerna. I och med Haswell verkar det dock vara slut med det.

Både med Sandy Bridge och Ivy Bridge var suffixet K utmärkande för en processor med upplåst multiplikator, något som tidigare varit begränsat till processorer med Extreme-märkning. Dock har det funnits möjlighet att öka multiplikatorn för Turbo-funktionen med ytterligare fyra steg även för de modeller som saknar märkningen, vilket ger upp till 400 megahertz extra klockfrekvens även på de processorerna.

Nu rapporterar dock Techreport efter korrespondens med Intel att den funktionen inte längre finns på standardprocessorerna med Haswell. Med andra ord är överklockning över huvud taget av Haswell-processorer mer eller mindre exklusivt för processorerna med K-suffixet, som Core i7-4770K och i5-4670K, som också kommer med en högre prislapp och med vissa instruktioner, som vissa vPro-funktioner och virtualisering med VT-d, avstängda.

Standardmodellerna har fortfarande varierbar basfrekvens, men till en minimal grad. Överklockning har blivit en mindre faktor överlag med de nya generationerna processorer, vilket vi lade märke till i vårt test av Core i7-4770K som visade sig ha lägre överklockningsutrymme än sin föregångare i7-3770K.

Skiftningen kan delvis ses som ett tecken på att klockfrekvenser för en processor inte är av samma vikt för konsumenten numera, och delvis som en konsekvens av en allt mer mobil marknad där överklockning inte har samma roll eller utrymme som tidigare. Man kan även undra, som Techreport påpekar, om situationen hade sett annorlunda ut med mer konkurrens från AMD i entusiastsegmentet.


1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
johnjensen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Stormense
Medlem
Stormense

K-suffixet på Ivybridge var inte det heller en garanti om fet överklockning. Kom upp i knappt 4 Ghz med min I7 3770K. Tänk då att den kör nästam samma i turboläget.